banner

AMIKO STHD-8820 műholdvevő/földivevő teszt

Már meg is érkezett a korábban tesztelt Amiko STHD-8800 készülék utóda, az AMIKO STHD-8820 típusjelű kéttuneres műhold- és földi digitális vevőkészülék. Az új beltéri a korábbi típus leváltására hivatott, új, fejlettebb processzor dolgozik benne, kívülről is ráncfelvarráson esett át, valamit megújult a távirányító is. A menü rendszere első ránézésre nem sokat változott, de azért néhány újdonságot tartogat a készülék.
banner
Az Amiko 8820-as készülékkel együtt érkezett 3 új kistestvér is, amik csak hardver kiépítésben különböznek tőle, egy tunerrel rendelkeznek és néhány helyen kevesebb az elérhető csatlakozási lehetőség (pl. ethernet, vagy CI modulfogadó nincs rajta).
A doboz külseje nagyon vonzó és magyarul is olvasható rajta minden technikai adat. Kibontás után sajnos nem nagyon találtam extrákat benne. A vevőkészüléken kívül csak egy többnyelvű kezelési útmutató(magyar is van benne) és a távirányító(+elemekkel) került elő. Semmi csatlakozó kábelt, vagy egyéb kiegészítőt nem pakoltak mellé. A képen látszik még egy USB Wi-Fi adapter is, ez nem alaptartozék, hanem kiegészítőként vásárolható hozzá. A vezeték nélküli adapter újdonságnak számít, mert eddig csak az Amiko Alien kezelte a hasonló kütyüket, most már a 8820-hoz is elérhető a vezeték nélküli internet szabadsága. Sok beállítás nem szükséges hozzá, csak be kell dugni az USB portba és a hálózatmenüben aktiválni szükséges (kezel DHCP-t, vagy fix IP címet is).
Az előlap lényegesen megváltozott a korábbi típushoz képest, itt már csak a legfőbb kezelőszervek kaptak helyet és az egész első rész sem nyílik le. Van készenléti be/ki kapcsoló, csatorna váltó és hangerő gomb rajta, a menüben való „járkáláshoz” mindenképp szükséges a távirányító. Az előlap jobb szélén van egy lenyitható kis ajtó, ami mögött megtaláljuk a Conax kártyaolvasót, sajnos csak egyesszámban, mert bár látszik a második olvasó helye, az nem került beépítésre. Ugyanitt találhatunk még két CI dekóder modulfogadót és egy USB aljzatot is (hátul is lesz egy). A kijelző maradt ugyanaz, mint a korábbi típus esetében, teljesen grafikus, kiírja a csatorna neveket is, valamint egy külön óra is található rajta. Az első verziós szoftverben itt is látszott a standby felirat, mint az elődnél, de az újabb szoftverre frissítve szerencsére ez megszűnt.
A hátlap teljesen megújult, de így sem hiányzik róla semmi csatlakoztatási lehetőség. A beltéri bal szélén található a 10/100 Mbit/s sebességű internet csatlakozó, de mint említettem erre a célra már Wi-Fi stick is a rendelkezésre áll, ez alatt egy 12V-os kimenetet találunk külső eszközök vezérléséhez. Ezektől jobbra láthatjuk a Scart és a kompozit videó kimeneteket a régebbi TV készülékek csatlakoztatásárhoz, itt már csak egy Scart kimenet van, az elődön még bemenet is volt. Házimozi rendszerünket összeköthetjük digitális coaxiális, vagy digitális optikai kimeneten is, természetesen a kompozit kimenethez tartozó sztereó csatlakozást is választhatjuk. Találunk még hátul egy USB portot, ahova a merevlemez és pendrive mellett már a Wi-Fi sticket is csatlakoztathatjuk. Egy HD készülékről a HDMI kimenet sem maradhatott le, ami támogatja az 1080p Full HD felbontást is. A tunereknél találunk egy műholdas bemenetet, és egy loop kimenetet az esetleges felfűzött további műholdvevő készülékekhez, valamint egy hasonló kiépítésű földi tuner is rendelkezésre áll. Lényeges változás az előd 8800-as készülékhez képest, hogy itt nem cserélhetők a tuner modulok, tehát nem lehet kábeles vételre használni a készüléket. A hátlap jobb szélén még találunk egy soros RS-232 szerviz portot, arra az esetre, ha nem sikerült volna egy szoftver frissítés. A hálózati kábele beépített, de szerencsére a főkapcsoló nem maradt le ez esetben sem.
És igen!!! végre!!! Itt az új Amiko távirányító, végre elfelejthetjük a régi piskótaformát. Annyira megörültem neki, hogy le is cseréltem az otthoni, korábban vásárolt 8800-as dobozomat. 🙂 Az új távszabályzó nagyon jó, könnyen kezelhető, minden gomb ott van ahol lennie kell, a gyakran használatosak középre csoportosítva. A médialejátszóhoz szükséges gombok is megtalálhatók rajta, van közvetlen mappaválasztás is. Egy funkció sem maradt le róla, bár bevallom egy www gombot eltudtam volna viselni rajta (hátha a jövőben lesz ebben a készülékben is internet böngésző). Egy hátrányt azért megemlítenék vele kapcsolatban, a középső kerek nyilak lenyomáskor kattannak, nem kicsit, hanem nagyot, ez este a csendes szobában, ha körülöttünk már szenderegnek, akkor zavaró lehet. De mindent összegezve, nagyon örülök neki, hogy az Amiko-nál is haladnak a korral, ezzel a távirányítóval sokkal jobb az összhatása a beltérinek.

 

Az Amiko szoftver támogatottság még mindig nagyon jó, mondhatni kiváló, ez igaz az STHD-8820 készülékre is. Ehhez a beltérihez is többféle szoftver található az interneten. Elsősorban van egy gyári verzió, ami az amikostb.com oldalról szerezhető be, ebben a kártya olvasó csak a Conax kártyákat kezeli és a LAN csatlakozón keresztül használható internetes tartalmak elérhetősége korlátozottabb, de azért ebben a verzióban is megtalálhatók olyan extrák, mint az időjárás widget, vagy az RSS hírolvasó.
„Ügyes” szoftverből két verzióval is találkozhatunk, az egyik változat az mcas nevű, amiben emulátor és kártyamegosztás nincs, de a beépített kártyafogadó univerzálissá válik, ez egy amolyan félhivatalos verzió, illegális használatot nem tesz lehetővé, mert kártya mindenképp kell hozzá,de abból többféle rendszerűt kezel, ez jó választás pl. a UPC Direct kártyákhoz. A másik verzió az emu névre hallgat, ebben benne van minden okosság, emulátor a kódolt csatornákhoz, kártyamegosztáshoz szerver és kliens, valamint itt is univerzális a kártyaolvasó. Természetesen a kódolt csatornák előfizetés nélküli vétele illegális cselekmény. Ami kevésbé tiltott, az a lakáson belüli kártyamegosztás, az okosabb verzióval ezt homecamd segítségével nagyon egyszerűen belehet állítani, így több TV készülékhez is elegendő lehet egy előfizetői kártyát kérni a szolgáltatótól.
A szoftver frissítése nagyon egyszerű művelet, csak le kell tölteni a készülékhez való fájlt, azt felmásolni egy PEN Drive-ra és a készülék menüjéből a fájlt kiválasztva elindítani a frissítést. Itt is fokozottan ügyelni kell arra, hogy frissítés közben ne menjen el az áram és ne távolítsuk el a pendrive-ot. Szoftverfrissítés előtt javasolt a régiről egy mentést készíteni, ezt szintén a pen drive-ra tudjuk menteni. Ez nagyon hasznos, mert ebből a frissítés után visszatudjuk tölteni a beállításainkat és a csatornáinkat az új verzióra is.
A készülék első bekapcsolásakor telepítőmenüvel itt sem találkoztam, a nyelv pedig angolra volt beállítva. A beállításoknál természetesen megtalálható a magyar nyelv is, érdemes ennek az átállításával kezdeni a telepítést, utána már minden magyar lesz rajta. A bekapcsolási idő kicsit hosszadalmas, kb. 30 másodpercet kell várni a kép megjelenítéséig. A menü kinézete majdnem azonos a korábbi modellével, csak itt még nincs szép háttérkép, a menüpontok nagy része megegyezik, csak elvétve találunk újdonságokat, ilyen például a Wi-Fi net beállítás lehetősége.
A földi adók keresésével kezdtem a használatot, itt sajnos nem lehet országnak kiválasztani a magyart, nincs a listában, hagytam a görög beállításon, így is megtalált minden csatornát, a keresés nem vett igénybe sok időt. Földi antennánál bekapcsolható a +5V tápfeszültség is, így aktív antennához nem szükséges külön adapter. A műholdas csatornák keresésénél szinte az összes lényeges műhold megtalálható a listában. A kívánt hold kiválasztása után a paramétereit is részletesen megtudjuk adni, itt lehet beállítani a Diseqc kapcsolót és a forgató motort is. Az én motorommal jól működött USALS módban is, mindig oda forgatott ahova, és amikor kell. Fontos, hogy minden műholdnál kézzel kell megadni, hogy szeretnénk-e motorral, vagy kapcsolóval vezérelni, vagy sem. A csatorna keresést automatikusra állítottam, így megtalál olyan új TP-ket is, amik esetleg nincsenek benne a listájában, ezért a keresés kicsit lassú volt.
A keresések után már kezdődhet is a tévézés, a Mindig TV csatornái tökéletesen jönnek, semmi hibát nem találtam benne, én úgy láttam, hogy a képarányokkal sincs probléma, kezeli az AFD jeleket is. Az Extra csatornák is nyíltak miután behelyeztem a kártyát az olvasójába.
A képminőségével nincs probléma, szerintem szebb a képe, mint a korábbi 8800-as modellnek, de ez csak magánvélemény, mérési adatokkal nem tudom alátámasztani, mindenesetre nekem tetszik amit látok. A csatorna váltás is gyorsult az elődhöz képet, itt már kódolt csatornánál is 2-3 másodperc alatt megjelenik a kép.
Az EPG jól működik, minden magyar karakter ékezettel jelenik meg, nincsenek krix-krax-ok, még a UPC Direct csatornáin is tökéletes. A műsorújság alapból csatorna nézetmódban köszönt minket, de szerencsére nem maradt ki az idősávos nézet sem, egyszerűen átállítható a zöld gomb megnyomásával. Az EPG-ből lehetőségünk van időzíteni a felvenni kívánt műsorokat is, vagy csak beállítani, hogy automatikusan kapcsoljon oda a készülék, ha kezdődik.

A csatorna listában az adókat tetszés szerint rendezhetjük, vagy akár kedvenc csoportokat is kialakíthatunk. Én csináltam 3 kedvenc csoportot a UPC, a MinDig TV, és a Hello HD csatornáinak. A Mindig TV-vel nem volt probléma, szépen betettem őket a csoportba és kialakítottam a sorrendet. Viszont a UPC és a Hello esetében ennél a készüléknél is jelen van a korábbi STHD-8800-as tesztben talált nagy hiba, miszerint: Ha kiválasztom, pl, hogy a rendezés menüben csak a Hello csatornáit akarom látni és onnan pakolgatom a kedvenc csoportomba az adókat, akkor rendben van minden, de amint a Hello által mástól átvett csatornákra szűkítem a bal oldali listát, és azokból is teszek a kedvenc csoportomba, akkor kilépés után nem menti el ezeket a csatornákat. Ez minden esetre igaz, minden szolgáltatóra, vagy műholdra való szűkítés előtt el kell menteni az addig elkészített kedvenc listát, mert később hiányos lesz.

Az Amiko STHD-8820 legnagyobb újítása a médialejátszási képesség, a korábbi modell nemigazán remekelt ezen a téren, csak a felvett műsorokat lehetett visszanézni rajta. Az új készülék szinte minden népszerű filmformátummal elboldogul, a teljesség igénye nélkül az alábbi fájlokat képes megjeleníteni:

  • MKV – nagyfelbotású filmek
  • AVI – Divx és Xvid filmek
  • MPEG – filmek
  • TS – tömörítetlen felvételek
  • VOB – videó fájlok
  • MP3 – zenék
  • JPEG – képek

Kipróbáltam többféle formátummal, csupán egy nagyon régi Divx filmet nem játszott le, de mentségére váljon, hogy elég faramuci kódolású, az összes új, népszerű formátumot probléma nélkül lejátszotta.
Természetesen ebből a készülékből sem maradt ki a felvétel és az időeltolásos tévézés lehetősége (Time Shift). Ezek használatához elengedhetetlen valamilyen külső USB tároló csatlakoztatása (PenDrive, vagy merevlemez), amire a felvételek rögzülnek. A felvételeket lehet előre is programozni, vagy akár azonnal is indítható a rec gomb megnyomásával. A felvett műsorokat .ts formátumban menti a készülék, ezáltal egyszerűen átvihető számítógépre a további feldolgozás, archiválás céljából. FIGYELEM: Csak FTA – szabadon fogható csatornáról készült felvételt lehet PC-n lejátszani, a kódolt csatornákat minden esetben kódoltként veszi fel, ezeket a PC-n nem lehet visszanézni! A Time Shift alapból nincs aktiválva, ezt a felvétel menüben lehet bekapcsolni, ezután a készülék automatikusan elkezdi menteni az éppen nézett műsort, így bármikor megállítható, vagy vissza is tekerhető.

Konklúzió:
Az Amiko STHD-8820 műholdvevő -földivevő készülék nekem pozitív csalódás volt, nagyon megvoltam/vagyok vele elégedve. Nagy hibát eddig még nem tapasztaltam (a csatorna szerkesztésen kívül), folyamatosan megy, még egyszer sem fagyott le, vagy kezdett el bizonytalanul működni. Az új távirányítóért külön piros pont jár a gyártónak. Majdnem minden téren fejlődés tapasztalható az elődhöz képest, egyedül talán a fixen beépített tunert sajnálom egy kicsit, mert így nem tudom a Digi Kábelen használni. Multimédialejátszás terén is bizonyított a készülék, jól használható erre a célra is, de azért ne várjunk el tőle annyi mindent, mint amit egy modern MediaPlayer tud.
Én ezt a készüléket bátran merem ajánlani mindenkinek, aki kéttuneres beltérit keres, biztosra veszem, hogy nem fog benne csalódni. Kellemes meglepetés volt számomra az ára is, a cikk születésekor már bruttó 28.500-Ft-ért meglehet vásárolni az üzletekben.

Frissítés: Figyelem !!! Az új beltéri a kódolt adókat kódoltként veszi fel, PC-n nem lehet őket visszajátszani, vagy archiválni! Kódolt adókról készített felvételeket csak a beltérin lehet visszanézni. Ez igaz minden új sorozatú (8320/8330/8340/8820) Amiko beltérire.

 

A teszt nem születhetett volna meg a Mediavox Multimédia támogatása nélkül, köszönjük nekik!

Az Amiko STHD-8820 dupla tuneres vevőkészülék megvásárolható a Forgat-SAT és a Mediavox antenna szaküzletekben.

A teszt alatt az műholdas szolgáltatását használtuk. A csatorna kínálat és az előfizetési információk megtalálhatók a http://www.olcso.tv honlapon.

A teszthez az Antenna Hungária biztosította a előfizetői kártyát. Digitális átállás információk megtalálhatók a http://www.mindigtvextra.hu oldalon.

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk.

 

digiportal.hu 2011. december 15.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .