banner

Amiko STHD-8800 combo földi és műholdvevő

Az Amiko készülékek eddig még nem nagyon szerepeltek a Digi Portálon, pedig meghatározó szereplői a magyar piacnak. Nem véletlen a népszerűsége, ugyanis olcsó ár mellett jónak mondható tudású, középkategóriás vevőkészülékeket gyártanak, de hogy hol gyártják? Hát itthon, mert a Kínából érkezett alkatrészeket Magyarországon szerelik össze, és innen kerülnek a boltok polcaira, valamint a külföldi elosztókhoz. Szóval kicsit kínai, de mégiscsak a miénk.

Az Amiko a korábbi Opticum (lengyel) készülékek helyét foglalta el, hasonló a hardver, de más külalakkal és kicsit más szoftverrel, immár itthon gyártva. Nem véletlenül hangoztatom ennyire, hogy hazai készülékről van szó, mert ez nem csak annyiból merül ki, hogy összeszerelik, és eladják, hanem nagy hangsúlyt fektetnek a készülékek támogatottságára is, nagyon sűrűn jelenik meg új, javított szoftver, ha valami hibát találnak, vagy jeleznek a cég felé, akkor azt rövid időn belül kiszokták javítani, olyan eset is volt már, hogy a külföldi programozókat meghívták Magyarországra és itt dolgoztak a szoftver kijavításán.
A készülékpalettán megtalálható szinte minden, van műholdas, földi digitális és kábeles digitális vevő is, most az egyik legjobban felszerelt készüléket vetjük górcső alá, ez pedig nem más, mint az Amiko STHD-8800 2CI 2CX LAN PVR nevű, műholdas és földfelszíni digitális vevő.

A készülék egy szép sárga-fekete dobozban érkezett, ami egész jól néz ki, ráadásul minden fontos információ magyarul is szerepel rajta. Belül már nem ilyen szép a tartozékok kínálata, mert túlzásba nem vitték őket. A készülék mellett csak a távirányítót találtam az elemekkel. A távirányító a hagyományos – nekem továbbra sem tetsző – piskótaforma, a kezelésével nincs különösebb probléma, a funkcióját jól ellátja, de már nagyon ráférne egy újabb típus, eljárt az idő felette. Jó hír viszont, hogy a magyar nyelvű kezelési útmutató nem maradt ki belőle, rossz hír, hogy eléggé pontatlan, pl. a benne szereplő menü képek egyáltalán nem fedik a valóságot, teljesen másképp néz ki a menürendszer. TV összekötő kábelt sajnos nem kapunk mellé, így vásárlás előtt érdemes a megfelelő hdmi, vagy scart kábelről gondoskodni. (zárójelben: azért manapság nem kerül sokba egy hdmi kábel, főleg, ha nagy tételben veszik őket, igazán tehettek volna bele egyet).
A beltéri előlapja, kialakítása nem igazán fantáziadús, sima egyszerű, semmi csicsa, díszítésként is csak márkajelzéseket tudom megemlíteni, előnyös a letisztult formákat kedvelőknek. A teljes előlap lenyitható, mögötte találjuk meg a kezelőszerveket, minden főbb funkciót tudunk innen is állítani, a távirányító nélkül is teljes körűen használható minden opciója. Szintén itt találjuk meg a két CONAX rendszerű kártyaolvasót, és a 2 darab CA modulfogadó aljzatot. A VFD kijelző középen helyezkedik el, teljesen grafikus, a csatorna nevek megjelenítésére is alkalmas, az aktuális menüpontok nevei is látszanak rajta. Az óra a bal oldalán, egy külön részen jelenik meg, így az mindig látható. Kicsit zavaró, hogy készenléti állapotban az óra mellett megjelenik egy Stand By felirat is, ami eltüntethetetlen, vagyis kikapcsolható, de akkor az óra sem látszik.

A hátlapon viszonylag sok csatlakozási lehetőséget találunk, minden rajta van, ami szükséges lehet. A bal szélen legfelül van a két tuner, egy a földi antennának és egy a műholdasnak. Itt megemlíteném, hogy mindkét tuner modul Plug&Play, azaz szabadon cserélhető, a forgalmazótól kapott információim szerint létezik hozzá kábel TV tuner is, így már mindenféle sugárzású TV csatorna elérhető vele. A cseréhez nem kell szaktudás, csak ki kell csavarozni, kihúzni az egyik tunert és beilleszteni a helyére az újat. Kértem én is egy kábeles tunert a forgalmazótól, de a teszt írásakor még nem kaptam meg, ha már nálam lesz, akkor kiegészítésként leírom róla a tapasztalataimat.

A tévé készülékeket minden gyakran használatos csatlakozóval összeköthetjük. Van rajta hagyományos Scart ki és bemenet, kompozit és komponens csatlakozók, valamint az elmaradhatatlan HDMI is megtalálható hátul. Házi-mozi rendszerekhez találunk koaxiális RCA, és optikai audió csatlakozókat is, de megvan a hagyományos RCA sztereó kimenet is. Szintén hátul találjuk meg az USB aljzatot, ahova külső tárolóegységeket lehet csatlakoztatni, ezekre történhet a felvétel, time shift rögzítés, de néhány média formátumot le is játszhatunk róla. Jó, hogy hátul van az USB, sok készüléknél előre teszik, ami nagyban rontja a beltéri összképét, csúnya, ha folyamatosan kilóg valami a készülék elejéből. Találunk még hátul egy hálózati LAN csatlakozót, ennek a használhatóságára lentebb még visszatérek. Ha nagy a baj, vagyis sikerült rossz szoftvert feltölteni a gépre, akkor jó szolgálatot tehet a soros rs-232 port, ezen keresztül könnyedén lehet programozni a beltérit. A hálózati kábele beépített, és a főkapcsoló sem maradt le róla.

A készülék első bekapcsolásakor telepítőmenüvel nem találkoztam, a nyelv pedig angolra volt beállítva. A beállításoknál természetesen megtalálható a magyar nyelv is, érdemes ennek az átállításával kezdeni a telepítést, utána már minden magyar lesz rajta. A bekapcsolási idő kicsit hosszadalmas, kb. 30 másodpercet kell várni a kép megjelenítéséig. A menü kinézete szerintem szépre sikeredett, minden jól olvasható rajta, az elrendezés is logikus.
A földi adók keresésével kezdtem a használatot, itt sajnos nem lehet országnak kiválasztani a magyart, nincs a listában, hagytam a görög beállításon, így is megtalált minden csatornát, a keresés nem vett igénybe sok időt. Földi antennánál bekapcsolható a +5V tápfeszültség is, így aktív antennához nem szükséges külön adapter. A műholdas csatornák keresésénél szinte az össze lényeges műhold megtalálható a listában. A kívánt hold kiválasztása után a paramétereit is részletesen megtudjuk adni, itt lehet beállítani a Diseqc kapcsolót és a forgató motort is. Az én motorommal jól működött USALS módban is, mindig oda forgatott ahova és amikor kell. Fontos, hogy minden műholdnál kézzel kell megadni, hogy szeretnénk-e motorral, vagy kapcsolóval vezérelni, vagy sem. A csatorna keresést automatikusra állítottam, így megtalál olyan új TP-ket is, amik esetleg nincsenek benne a listájában, ezért a keresés kicsit lassú volt.
A keresések után már kezdődhet is a tévézés, a Mindig TV csatornái tökéletesen jönnek, semmi hibát nem találtam benne, én úgy láttam, hogy a képarányokkal sincs probléma. Az Extra csatornák is nyíltak miután behelyeztem a kártyát az olvasójába.

A képminősége megfelelő, szép, kontrasztos, kategóriájában mindenképp megállja a helyét, de azért egy csúcs Coolstream-hez nem hasonlítható. A csatorna váltás szerintem picit lassú, kódolt adók esetében van amikor 3-4 másodperc is eltelik a kép megjelenéséig, kódolatlan csatorna esetében van némi javulás, ilyenkor kb. 2mp kell az átváltáshoz.
Az EPG jól működik, minden magyar karakter ékezettel jelenik meg, nincsenek krix-krax-ok, még a UPC Direct csatornáin is tökéletes. A műsorújság alapból csatorna nézetmódban köszönt minket, de szerencsére nem maradt ki az idősávos nézet sem, egyszerűen átállítható a piros gomb megnyomásával. Az EPG-ből lehetőségünk van időzíteni a felvenni kívánt műsorokat is, vagy csak beállítani, hogy automatikusan kapcsoljon oda a készülék, ha kezdődik. Az előre történő időzítésnél nemárt kalkulálni azzal is, ha kicsit előbb, vagy később kezdődik a film, ez hatványozottan érvényes a reklámokkal teli kereskedelmi adókra, hiszen ott fő, hogy a megfelelő reklám mennyiség lemenjen, gyakori a későbbi kezdés.
A csatorna listában az adókat tetszés szerint rendezhetjük, vagy akár kedvenc csoportokat is kialakíthatunk. Én csináltam 3 kedvenc csoportot a UPC, a MinDig TV, és a Hello HD csatornáinak. A Mindig TV-vel nem volt probléma, szépen betettem őket a csoportba és kialakítottam a sorrendet. Viszont a UPC és a Hello esetében találtam egy nagy hibát: Ha kiválasztom, pl, hogy a rendezés menüben csak a Hello csatornáit akarom látni és onnan pakolgatom a kedvenc csoportomba az adókat, akkor rendben van minden, de amint a Hello által mástól átvett csatornákra szűkítem a bal oldali listát, és azokból is teszek a kedvenc csoportomba, akkor kilépés után nem menti el ezeket a csatornákat. Jól ráfáztam, mert szépen kialakítottam a saját listámat, és kilépés után a csatornák jó része eltűnt. Ez minden esetre igaz, minden szolgáltatóra, vagy műholdra való szűkítés előtt el kell menteni az addig elkészített kedvenc listát, mert később hiányos lesz.

 

A készülék szoftver támogatása nagyon jó, a gyári szoftverek mellett folyamatosan jelennek meg „okos” verziók is, amik a felismert hibák javítását tartalmazzák. A hivatalos gyári szoftverrel a LAN csatlakozó használhatósága némileg szűkebb körű, és a két kártyaolvasó csak CONAX rendszerű kártyákat kezel. Az alap verzióban is megtalálhatók olyan finomságok, mint az időjárás widget, vagy az RSS hírolvasó, ami még a magyar csatornákat is megmutatja (lásd a képen). „Ügyes” szoftverből két verzióval is találkozhatunk, az egyik változat az mcas nevű, amiben emulátor és kártya megosztás nincs, de a beépített kártyafogadó univerzálissá válik, ez egy amolyan félhivatalos verzió, illegális használatot nem tesz lehetővé, mert kártya mindenképp kell hozzá, ez a változat jól használható pl. a UPC Direct kártyákhoz. A másik verzió az emu névre hallgat, ebben benne van minden okosság, emulátor a kódolt csatornákhoz, kártyamegosztáshoz szerver és kliens, és itt is univerzális a kártyaolvasó. Természetesen a kódolt csatornák előfizetés nélküli vétele illegális cselekmény. Ami kevésbé tiltott, az a lakáson belüli kártyamegosztás, az okosabb verzióval ezt homecamd segítségével nagyon egyszerűen belehet állítani, így több TV készülékhez is elegendő lehet egy előfizetői kártyát kérni a szolgáltatótól.
A szoftver frissítése nagyon egyszerű művelet, csak le kell tölteni a készülékhez való fájlt, azt felmásolni egy PEN Drive-ra és a készülék menüjéből a fájlt kiválasztva elindítani a frissítést. Itt is fokozottan ügyelni kell arra, hogy frissítés közben ne menjen el az áram és ne távolítsuk el a pendrive-ot. Szoftverfrissítés előtt javasolt a régiről egy mentést készíteni, ezt szintén a pen drive-ra tudjuk menteni. Ez nagyon hasznos, mert ebből a frissítés után visszatudjuk tölteni a beállításainkat és a csatornáinkat az új verzióra is.
Az interneten böngészve találtam többféle szoftvert is, amit fellehet tenni az Amiko beltérire, ezek más készülékekhez készültek. Mert hazánkban is kapható ugyanezen beltéri más köntösben, más márkanév alatt, ilyen például a Golden Media 9080, az Edision Mini IP combo és az Opticum X7. Mind a négy készülék belseje azonos, de a szoftver fejlesztése más vonalakon halad. Ezek kipróbálását csak hozzáértőknek javaslom, mert előfordulhat, hogy soros porton kell újraéleszteni a beltérit egy nem jó szoftver feltöltése után.

 

Az USB csatlakozó a szoftver frissítés mellett használható tárhelyként is, amire tudunk felvenni műsorokat, a Time Shift – időeltolásos rögzítés is erre történhet. Az Amiko STHD-8800 nagyon jól elboldogul az NTFS és a FAT rendszerű merevlemezekkel, pendrive-okkal is. Hosszútávon előnyösebb külső merevlemezt használni a nagyobb tárterület és a sebessége miatt. A PenDrive-ok sebessége gyakran lassú ahhoz, hogy HD műsorokat rögzítsen a készülék, esetleg egy időben Time Shift felvétel is történjen.
A felvételeket előre lehet programozni a műsorújságból, vagy egy adott időintervallumot is beállíthatunk, de akár azonnal egy gomb nyomással is elindítható. A rögzített fájlokat több formátumban is menteni tudja a készülék, én javaslom a .ts használatát, ez eléggé elterjedt típus, sok konvertáló, videoszerkesztő PC alkalmazás kezeli. Felvétel közben teljes körűen használható a másik tuner, de például műholdról történő rögzítés esetén, azonos TP-n belül szabadon válthatunk csatornát. A rögzítés megszakítása ellen a beltéri a többi csatornára nem is enged átkapcsolni, csak ha leállítjuk előtte a felvételt.

Vélemény:

Az Amiko STHD-8800 combo készülék nekem nagyon megtetszett, annyira, hogy otthonra is vettem egyet belőle, ezzel már el is mondtam mindent róla…
Vannak ugyan kicsit nem tetsző dolgok rajta, ilyen pl. a készenléti kijelzőn világító Stand By felirat, és a távirányító eléggé idejétmúlt darab, de ezekkel együtt lehet élni. Használat közben egyszer sem fagyott ki a beltéri, stabilnak mondanám. A tudásához képest nagyon jó ár-érték arányú, a „testvérkészülékek” közül az Amiko a legolcsóbb, a cikk írásakor 35900-Ft-ot kellett az üzletben hagyni érte. A cserélhető tunerekkel bármilyen variációt kialakíthatunk, lehet két műholdas, vagy akár kábeles is, Digi kábelre kitűnő választás lehet (én is ezért vettem, kábeles-műholdas lesz a kisszobában). Nem lényegtelen szempont a támogatottsága sem, ebben nagy szerepe van a magyar gyártásnak is. Egyszer jó lenne egy gyárlátogatást összehozni az Amiko üzemben, biztos érdekes lenne.

Frissítés: Megérkezett a digitális kábeltévé -DVB-C – tuner az Amiko-hoz.

Amint azt a cikkben említettem az Amiko STHD-8800 vevőkészülék cserélhető tunerekkel rendelkezik. alap kiépítésben egy műholdas DVB-S2 és egy földi digitális DVB-T van benne, én a földi tunert kicseréltem egy kábeles DVB-C rendszerűre. A csere nem volt egy egyszerű művelet, mert a tunert egy nagyon pici alumínium csavar rögzíti, amit annyira meghúztak, hogy csak a csavar roncsolásával tudtam kiszabadítani. A csere után a készülék automatikusan felismerte a tunert, nem kellett semmit beállítani hozzá. A csatorna listából eltűntek a földi adók, de a műholdasak megmaradtak. A menüben is átneveződtek a menüpontok DVB-C-re, és megjelent a kábeles keresési opció is. Digi Kábel digitális rendszeren teszteltem, az automatikus keresés elsőre megtalált minden csatornát, HD-t is SD-t is, nem szükséges kézzel semmilyen paramétert beállítani. A Digi Kábelen a csatornák kódolatlanok, így kártya nem szükséges a vételükhöz, egyedül az HBO pak kapott kódolást, ami régi kódrendszerű… Ha van USB merevlemez csatlakoztatva, akkor a kábeles részen is működik a PVR felvétel és az élő adás megállítás is.
Ezt a beltérit nagyon tudom ajánlani kábeles rendszerekhez is, eddig ez volt nálam a legjobb ilyen vevő. Régi CRT TV-hez van kötve, de a képaránnyal nincs semmi probléma, automatikusan igazítja a 16:9 arányú csatornákat is.

 

Az Amiko STHD-8800 combo készüléket a Mediavox műholdas szaküzlettől kaptuk, köszönjük nekik.

 

A teszt alatt az műholdas szolgáltatását használtuk. A csatorna kínálat és az előfizetési információk megtalálhatók a http://www.olcso.tv honlapon.

A teszthez az Antenna Hungária biztosította a előfizetői kártyát. Digitális átállás információk megtalálhatók a http://www.mindigtvextra.hu oldalon.

 

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk.

digiportal.hu 2011. július 27.

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

Egy Hozzászólás

  1. Hol lehet megvenni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .