banner

Amiko Spiel RETRÓ teszt

Ismét valami újat kaptunk tesztelésre, olyat ami eddig még nem volt, bár lehet, hogy meglettünk volna nélküle is. Az AMIKO SPIEL alapjában véve egy HDTV műholdvevőnek készült, megspékelve média lejátszó tulajdonságokkal, és egy kis újdonsággal. A SPIEL egy RETRO játékkonzol is egyben, ugyanis képes futtatni videó játékokat. Na azért nem kell nagyon komoly játékokra gondolni, marad piaca a PS4-nek is, ezeket a játékokat talán a 30-50 éves korosztály fogja tudni értékelni, erősen alap grafikával rendelkező gémekről van szó.
banner
Műholdvevőként nagyon hasonló a korábbi Amiko modellekhez, de azért a fejlesztők itt is tartogatnak némi meglepetést. Mint minden Amiko készüléknek, a Spiel-nek is vannak magyar kötődései, de rá is igaz, hogy nem kifejezetten hazánk a legnagyobb célpiaca.
A készülék doboza egy picit más formavilágot képvisel, mint a korábbi modelleké. Most középen az AMIKO felirat díszeleg, míg régebben a beltéri képe volt a jellemző díszítő elem. Minden felirat angolul van rajta, a legfőbb jellemzőit pedig ikonokkal ábrázolják. Ilyen ikon a retro games is, ami első látásra nem mond túl sokat. A doboz beltartalmát tekintve a megszokott kiegészítőket tartalmazza, a készülékhez kapunk egy távirányítót a hozzátartozó AAA méretű elemekkel, egy HDMI kábelt, valamint egy angol nyelvű használati útmutatót. A HDMI kábelt végre nem kell külön megvenni, de a kézikönyvért jár a fekete pont.
Update: Időközben kikerült egy magyar változat a gyártó honlapjára, itt tölthető le: Amiko Spiel magyar kézikönyv
A beltéri előlapja nekem kifejezetten tetszik, kicsit különbözik a megszokottaktól, de mégsem tartalmaz semmi felesleges csicsás dolgot. Az előlapon kezelőszerv nem található, azokat mögé rejtették. Lenyitás után előkerül minden lényeges gomb, ami a távirányító nélküli kezeléshez szükséges. A bal szélen van egy készenléti kapcsoló, mellette pedig egy menü és egy OK gomb, így a programozása is lehetséges a távirányító hiányában. Ezeken kívül már csak a navigációs nyilakat tudom megemlíteni, amik egyben a csatorna váltásra és a hangerő állítására is használhatók. Az előlapi kijelző egy grafikus VFD, de kicsit kisebb, mit a testvér modelleken, itt csak 8 karakter megjelenítésére alkalmas. Az állapotjelző ledeket itt is erőltetik még, mondjuk egy retró konzolnál még talán elfogadhatóak. Az előlap jobb szélén van egy CONAX kártya olvasó, és egy USB csatlakozó. A kártyaolvasó bővíthető, de erről később még lesz szó.
A hátlapon minden szükséges ki és bemeneti csatlakozó megtalálható. A bal szélén van a parabola antenna, bocsánat az LNB csatlakozója, csak bemenet van, további készülékeket nem tudunk rá felfűzni. Amennyiben a beltéri minden tudását kiakarjuk használni, akkor elkerülhetetlen, hogy internetre kössük. Használhatunk hozzá vezetékes 10/100-as LAN kábelt, de lehetséges USB WiFi stick csatlakoztatása is, amit szintén Amiko márkanév alatt találunk meg. A televízió készülékhez való csatlakoztatásra ajánlott a HDMI kiement használata, de ha régebbi típusú a TV, akkor használhatjuk a SCART, vagy a kompozit csatlakozókat is, a legjobb képminőséget természetesen a HDMI kimeneten érhetjük el. A külső audió készülékeket lehetséges az optikai kimenetre csatlakoztatni, ahol a legjobb 5.1-es hangzás érhető el, de van sima sztereó RCA kiement is. Ezeken kívül van még a hátlapon egy 12V-os kimenet külső eszközök vezérlésére, valamint egy RS-232 szerviz port a szoftver külső frissítésére. Hátul is találunk egy USB csatlakozót, ami függetlenül működik az előlapitól. Ide csatlakoztathatjuk a külső tároló egységeket (merevlemez, pendrive..), wi-fi adaptert, játék vezérlőt, de még 3G modemet is használhatunk benne. A következő 3G modemekkel kompatibilis a készülék: Huawei E1750 , E1550 , E367 , E1752 , E173 , EC122 , EC156, az ettől eltérő típusokkal előfordulhat, hogy nem működik megfelelően. Amennyiben kevésnek bizonyul a 2db USB csatlakozó, akkor bátran dugjunk rá USB HUB-ot (elosztót), működni fog vele. A hálózati kábele beépített, és nem maradt le a főkapcsolót sem róla.
A távirányítóról túl sok újdonságot nem tudok írni. A SPIEL mellé is a már jól bevált típust csomagolták, ugyanazt, amit a korábbi középkategóriás modellekhez használtak. Aki nem olvasta a korábbi teszteket, annak leírom, hogy a középső navigációs nyíl a nagy hibája ennek a modellnek, ugyanis kicsit kattog a megnyomásakor. Ez általában nem okoz kellemetlenséget, de este, a csöndes szobában tévézve zavaró lehet a mellettünk szendergő párunk számára. A gombokat egy picit áthelyezték, így került a csatorna váltó és a hangerő szabályzó gombok közé a ShortCut, amivel a multimédiás menüt tudjuk egy gombnyomással elérni. A távirányító két AAA típusú elemmel működik, amit a csomagban megtalálunk.
A SPIEL legérdekesebb kiegészítője a retró játékpad, ami elmaradhatatlan tartozéka egy játékkonzolnak. A gamepad-ot egy bevezető akció keretében a Forgat-SAT üzletében INGYEN adják minden SPIEL beltériegység megvásárlásakor. A csatlakozója USB, amit a box előlapja lenyitása után azonnal tudunk csatlakoztatni. Sajnos a rajta lévő vezeték elég rövid, kb. 1,5m, így nagyon közel kell ülni a TV-hez. Kíváncsiságom határtalan, ezért kipróbáltam, hogy mi lesz, ha rádugom egy számítógépre. A Windows 7 azonnal felismerte, és telepítette a driverét, ami után maradéktalanul használható lett a számítógépen is. Kis keresgélés után hozzájutottam egy Logitech vezeték nélküli kontrollerhez, ami PC-hez való, ezt rádugtam a SPIEL-re, de nem tudtam vele használni. Felismerte a készülék, hangerőt pl. tudtam vele állítani, de játékot indítani és játszani már nem, a kilépést viszont engedte.
Első bekapcsolásnál egy végtelenül leegyszerűsített telepítő menü köszönt minket, betudjuk állítani a nyelvet, a felbontást és az időt. Továbblépve azonnal a csatorna keresés menüben találjuk magunkat. Itt számtalan keresési opciót tudunk beállítani, lehet automatikusan, vakon és manuálisan is keresni. A főbb műholdak előre programozottan benne vannak a menüben, de lehet újat is felvenni. Természetesen ez a készülék is kezeli a több fejes valamint a forgató motoros antennákat. A csatornakeresésnél én a vak keresés opciót használtam inkább, mert automatikus kereséskor sok csatornát nem talált meg. Automatikus opcióban csak az előre programozott TP-ket keresi le, ez a mód gyorsabb ugyan, mint a vak keresés, de nagyon hiányos is. A megtalált csatornákat saját igényünknek megfelelően lehet szerkeszteni, kedvenc csoportokba rendezni. A csatorna keresést követően akár azonnal kezdhetünk is tévézni, de érdemes átnézni a menüben található részletes beállításokat.
A menü stílusa egy kicsit átalakult az előd modellekhez képest. A főmenü immár ikonos lett, de az almenük nagyon hasonlítanak a régebbi Amiko készülékekhez, csak kicsit átszínezték őket. Nekem speciel tetszik az új skin, jól látható rajta minden, és nem a már unalmassá váló dizájnt alkalmazták. A menü 3 lépcsős, van a főmenü, az alatt almenük, majd a használni kívánt funkciót érhetjük el. A beállítások menüben mindent részletesen állíthatunk, a képeken jól látszik, hogy mennyi lehetőség van. A menüben való navigáció sebessége megfelelő, lassulást csak nagyon ritkán tapasztaltam. A képminőséget az erős középkategóriába sorolnám, élvezhető képet ad mind SD mind HD csatornák esetében.
Az EPG – elektronikus műsorújság – szolgáltatás természetesen elérhető a Spiel-nél is. Nagyjából jól is működik, többféle nézet közül választhatunk, van csatorna mód, de az idősávos nézet is elérhető. Az információk lekérési és betöltési sebességével nincs probléma, azonban a magyar ékezetes karaktereket hibásan, össze-vissza jeleníti meg. Ez nagy probléma, de én úgy sejtem, hogy egy következő szoftver frissítésben orvosolni fogják ezt a hiányosságot. Szokás szerint az EPG menüből lehetséges műsorokat kiválasztani felvételre, vagy automatikus átkapcsolás időzítésre, ilyenkor szabadon eltolható kezdés és a befejezés ideje (tekintve a szolgáltatók csúszásait).
Ha már felvétel, a Spiel esetében is szükséges hozzá egy külső tároló egység, ami lehet merevlemez, vagy PenDrive is. Én mindenképp javaslom a merevlemez használatát, mert egyes pendrive-ok esetében gond lehet a HD felvételek sebességével. Fontos megemlíteni, hogy a felvétel KÓDOLATLANUL történik, azaz a rögzített műsorok szabadon átvihetők PC-re, ahol lehet őket tovább szerkeszteni és archiválni. A felvett fájl formátuma TSV, amit a Media Player Classic Home Cinema azonnal lejátszik.rnA felvétel mellett használhatjuk a TimeShift – időeltolásos rögzítés – lehetőséget is, ezzel a funkcióval megállíthatjuk az élő adást, majd egy későbbi időpontban folytathatjuk tovább. Én ezt a funkciót arra is szoktam használni, hogy áttudjam tekerni a reklámokat. Amikor elkezdődik egy film rögtön megállítom, majd kb. félóra múlva elkezdem nézni, ha következik a reklám, akkor egy elegáns mozdulattal előre tekerem és már nézhetem is tovább a filmet.
A készülék használata nagyon kényelmes, minden főbb funkció azonnal elérhető a távirányítóról, nem kell a menü rengetegben sokat bolyongani. A csatorna váltás a szokásos 2-3 másodperc körül alakul kódolt adók esetében, kódolatlan csatornáknál egy kicsivel gyorsabb. A SPIEL alapkiépítésben csak a CONAX rendszerű kártyákat tudja kezelni (pl.: Olcsó TV). Az AMIKO készülékeknél megszokott három lépcsős info menü itt is megtalálható, az INFO gomb első megnyomására a jelenlegi és a következő műsort látjuk a képernyő alján, második megnyomásra a jelenlegi műsor tartalmát olvashatjuk, a harmadik megnyomásra pedig a csatorna műszaki paraméteri jelennek meg a képernyőn. A csatorna lista az OK gombbal hívható elő, ami lehet egy oszlopos, két oszlopos, de az alapbeállítás a három oszlopos nézet, mindenki a saját igényei szerint tudja változtatni. A kedvenc csoportok mellett a listában lehet szolgáltatóra is szűkíteni, ilyenkor csak az adott szolgáltatóhoz tartozó csatornákat fogjuk látni.
A Spiel szoftvere a SUNBIRD fantázia nevet viseli, amiből csak egyféle létezik, azaz okosított verziót ne is keressünk. A frissítés nagyon egyszerűen végrehajtható pendrive-ról, de lehetőség van az interneten keresztüli frissítésre is. Érdemes a szolgáltató honlapját gyakran látogatni (http://www.amikostb.com), és ha van új verzió akkor lefrissíteni. Egy ilyen frissítésben várható pl. az EPG hiba javítása is. A SPIEL esetében lehetőség van plugin-ok (beépülő kis programok) telepítésére, jelenleg egy plugin érhető el hozzá, ezzel lehet az otthoni kártyamegosztást beállítani, valamint a beépített kártyaolvasót univerzálissá tenni (pl. UPC Direct kártya használatához).
Az AMIKO Spiel-t számtalan hasznos multimédiás funkcióval pakolták tele a fejlesztők. A készülék tud DLNA kapcsolatot kiépíteni az arra alkalmas TV-vel, lehet fájl szerverként (samba) használni. A samba szerver segítségével megoszthatjuk a Spiel-en lévő filmeket az otthoni hálózaton lévő más erre alkalmas lejátszó eszközökkel, de csatlakozhatunk vele a saját média szerverünkhöz is. A már szinte alapnak számító Youtube lejátszót mellett hallgathatunk internetes rádiókat, de újdonságként már Web TV-ket is nézhetünk. Van néhány előre beírt csatorna cím, de vehetünk fel saját adókat is. Nálam csak a legelső NBA TV indult el, ami tökéletesen és villámgyorsan működött. Van benne beépített google térkép és időjárás alkalmazás is, amivel megnézhetjük nem csak a városunk, hanem a világ bármely országának az időjárását is. Ezeken kívül van még néhány internetes funkció mint például a Picasa, Flickr és az általam nem ismert Yupoo. Egy funkciót azért hiányoltam belőle, ez pedig az internet böngésző, valamiért ez már nem fért el benne, pedig hasznos lett volna (bár nem kizárt, hogy később még bővülhet vele a szoftvere).
Természetesen a fenti funkciókhoz elengedhetetlen az internet kapcsolat, ami lehet vezetékes, vagy az opciós wifi adapterrel vezeték nélküli is.
A Spiel elbirkózik a legnépszerűbb videó és audió fájlok lejátszásával is, a pendrive-ra felmásolt multimédiás tartalmat általában hiba nélkül megjeleníti, de néha előfordult nálam, hogy a nagyon nagy felbontású filmek kicsit akadoztak.
A következő formátumokat támogatja a készülék: TP, TRP, MTS, MPG, MPEG, VOB, MP4, MOV, 3GP, Xvid, SWF, RM, RMBV, AVI, MKV, TS, Divx, WMV, M2TS, FLV, DAT, ASF és IOS
A végére hagytam a lényeget, a SPIEL „legnagyobb dobását” a videó játékokat. A játékok kizárólag internetről tölthetők le, és elengedhetetlen hozzá egy külső USB tároló (pendrive, vagy merevlemez), erre menti le a fájlokat. A menüben található GameStore kínálatából válogathatunk a játékok között. Nem tudom pontosan, hogy hány darab érhető el, de az biztos, hogy több mint 200 játék közül választhatunk. A játék letöltése után az ikonja megjelenik a játék menüben, ahonnan azonnal el is indítható. A Spielhez külön tartozékként megvásárolható game pad játékvezérlőt USB porton keresztül csatlakoztassuk a beltérhez, és csak ezután indítsuk el a játékot.
A játékok nagyon lowend grafikával rendelkeznek, nem lehet őket összehasonlítani még az okos telefonos játékokkal sem. A 90-es években nagy népszerűségnek örvendő játéktermi gépeken megtalálható klasszikusokkal is játszhatunk, mint például a Mortal Kombat-al, vagy a Sonic 3D-vel.
Nem tudom, hogy miért ezzel próbálkozik a gyártó, de nekem egyáltalán nem nyújtott élvezetet a játék funkció. Rossz grafika, kevésbé élvezhető játékok, de a kontroller az jól funkcionál.

Értékelés:

Az AMIKO SPIEL műholdvevő készülék tévénézésre teljesen jól használható. Mindent tud amit egy korszerű műholdvevőnek tudnia kell. Számtalan multimédiás opció van benne, internetre kötve egy komplett média központot telepíthetünk a TV mellé (persze az újabb okos tévékben ezek már alapból benne vannak). Kisebb hibák még előfordulhatnak, ilyen az EPG karakterek rossz megjelenítése, de remélhetően ezt egy újabb szoftverben orvosolják. Nagy előny, hogy a műsorokat kódolatlan formátumban rögzíti, így a felvételeket szabadon átvihetjük PC-re. A médialejátszó funkciója is elég jól használható, természetesen nem ér fel egy céleszközzel, de egy-egy letöltött film megnézésére tökéletesen megfelel.
A Spiel nagy újdonsága a retró játékok lettek volna, de szerintem ezzel most egy kicsit mellé lőttek a gyártók. Értelmét nem nagyon találom, nem biztos, hogy egy 20 évvel ezelőtti játék képes lesz lekötni a gyerekeket, max az apukákat néhány feles után. A játékok egyértelműen nagyon rossz grafikával rendelkeznek, amit az LCD TV még ki is hangsúlyoz (szép, nagy pixelek vannak rajta), de az irányításhoz legalább tudunk konzolt használni.
A készüléket ettől függetlenül merem ajánlani, mert TV nézésre, és multimédiás felhasználásra egyértelműen jól használható, csak a játékoktól ne várjunk sokat. A SPIEL ára a cikk megszületésekor 26 500-Ft, amihez a Forgat-SAT-nál a kontroller ajándékba jár.

Az AMIKO SPIEL műholdvevő, médialejátszó, videó játék (nem is tudom minek hívjam) kombót a FORGAT-SAT Antenna Szaküzlettől kaptuk kölcsön a teszt idejére.

 

A teszt alatt az műholdas szolgáltatását használtuk. A csatorna kínálat és az előfizetési információk megtalálhatók a http://www.olcso.tv honlapon.

 

Hasznos oldalak:

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk.

 

digiportal.hu 2013. december 6.

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

Egy Hozzászólás

  1. Az 1.0.75-ös softnál tökéletes az EPG.(magyar ékezetek)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .