banner

Amiko SHD-8900 Alien – Itt az idegen invázió

Megérkezett tesztműhelyünkbe az Amiko, Alien névre hallgató mini műholdvevő készüléke. Nem teljesen új számomra ez a beltéri, mert a testvére már szerepelt a DigiPortálon, Az Edision Argus Pingulux lényegében megegyezik az Alien-el, csupán a dobozolása változott egy kicsit. A korábbi Edision teszt óta elég sok minden változott a szoftverben, ezért érdemes újra megnézni. Még egy nagyon lényeges előnye van az Aliennek, ez pedig az ára, ugyanis kb. 10.000-Ft-al olcsóbb, mint a testvérkészülék, és természetesen ez is Magyarországon született, hasonlóan a többi Amiko beltérihez.
banner
Az Alient is felvértezték mindenféle multimédiás képességgel, rá is igaz, hogy egy kicsit többet nyújt, mint egy hagyományos műholdvevő.
Az Alien doboza nagyon szépre sikerült, vonzza a tekinteteket a polcon. Sajnos a beltartalom már nem ennyire vonzó, a készülék mellett csak az alap kiegészítőket találjuk meg, ami a kezelési útmutatón kívül még egy távirányítót jelent a szükséges elemekkel. TV összekötő kábelt nem tettek bele, így vásárláskor nem árt erre is gondolni. Ha a készülék minden funkcióját kiszeretnénk használni, akkor érdemes kezdésnek egy pendrive-ot is beszerezni, vagy ha biztosra akarunk menni, akkor egy külső merevlemezt, a felvétel funkció és az időeltolásos műsorrögzítés ugyanis addig nem fog működni, amíg nincs csatlakoztatott külső tárolónk.
Az előlapon semmilyen kezelőszerv, vagy gomb nem látható, viszont teljes egészében lehajtható, ekkor már előkerülnek az oda illő dolgok. A vezérlőgombokkal távirányító nélkül is tudjuk használni a készülék alap funkcióit. Van egy Conax rendszerű kártyaolvasó, ami könnyedén univerzálissá is tehető. A kijelző sárga színű 4 digites, 7 szegmenses VFD, amin az óra mellett a csatornák száma is látható.
És akkor jöjjön a legjobb kiegészítő, a képen egy vezeték nélküli qwerty billentyűzet látható, saját touch paddal és egér gombokkal. Ezt kifejezetten az Amiko Alienhez tervezték/igazították, a beltériben van beépített, teljes értékű Opera internet böngésző. Ez a kis billentyűzet csak ott működik, és a segítségével a TV képernyőjén szörfölhetünk a neten, egyszerűbben, mint eddig bármikor. A billentyűzet egy USB Wi-Fi adapter segítségével létesít kapcsolatot a beltérivel, az adaptert kicsit nehezen találtam meg, mert ügyesen elrejtették magába a billentyűzetbe. A kütyüben beépített akkumulátor van, nem kell benne elemet cserélni, elég csupán a mellékelt USB töltőkábellel rádugni számítógépre, vagy az Alien USB portjába. Egyetlen hátránya az angol billentyűzet kiosztás, hiányoznak róla a magyar ékezetes karakterek. A sötét szobában való netezés megkönnyítésére van rajta fehér színű háttérvilágítás is, ezt használva tényleg a jövőben éreztem magam. Ráadásul ez a kiegészítő nem csak az Amiko-val használható, Windows PC-n is tökéletesen működik, még a driverekkel sem volt problémám, egyből felismerte a Windows, telepítette és már lehetett is használni. Használat közben néha meg-meg akadt egy kicsit, de pár pillanat múlva ismét ment tovább, más hibával nem találkoztam. Nekem nagyon tetszik ez a kiegészítő, lehet, hogy otthonra is beruházok egyre a PC mellé.
A hátlapi csatlakozók majdnem teljesen megegyeznek a Pingulux-nál már megismertekkel, az Alien hátuljára került Scart csatlakozó is, míg ez a Pinguról hiányzik. Nem túl bőséges a választék, de azért semmi fontos nem maradt le róla. A bal oldalon van az antenna loop kimenet és az LNB bemenet, figyeljünk rá, mert nem a szélsőbe kell az antennát csatlakoztatni. Ez alatt találunk egy hagyományos felbontású kompozit TV kimenetet a hang RCA sztereó csatlakozóival, digitális hangkimenetből sajnos szintén csak RCA koax-ot találunk, az optikai lemaradt. Az USB aljzatba tudjuk csatlakoztatni a külső tároló egységeket, ami lehet pendrive, vagy merevlemez is, jó, hogy hátra került az USB, így nem csúfítja az előlap összképét. Az USB alatt található a hagyományos TV készülékek összekötésere használható Scart csatlakozó. A hálózati LAN csatlakozó alatt találjuk a lapos tévék számára nélkülözhetetlen HDMI aljzatot, ezek mellett pedig már csak egy soros szerviz port található. A hálózati tápkábele beépített, de a főkapcsoló szerencsére megtalálható rajta

A távirányító is mutatott végre valami újat, nem a hagyományos „Amiko piskóta” került rendszeresítésre, hanem egy kicsit ezt is áttervezték, ezzel az újjal sokkal jobb az összkép. A gombok megfelelő helyre kerültek, kényelmes kezelni. Minden főbb funkció könnyedén elérhető róla. A használata kényelmes, jól a kézbe illik. Falról visszaverődve is jól működik. Az oldal lapozó gombok kicsit zavaróak, mert, ha a +-t nyomjuk, akkor a csatorna listában a nagyobb irányba mozdul el, de lefelé, ez a Pingulux távirányítóján okosan megfordítva volt. Van közvetlen spark gomb is, amivel rögtön az interaktív menüben találjuk magunkat, sajnos az operának nem csináltak direkt gombot, pedig lett volna szabad hely (pl. F1-F2-F3-F4 gombok valamelyike).

Új távirányítót kapott az Amiko Alien!rnA megújult távirányítóra felkerültek az előzőről hiányzó funkciógombok, a középső irányító részt teljesen átalakították, kicsit kattogós lett ez is, de nem annyira, mint a 8300 sorozat távirányítói. Lett egy szép nagy kék gomb az interaktív menühöz, innen már az internet böngésző is könnyebben elérhető. Sokkal mutatósabb, és megmerem kockáztatni, hogy kezelhetőbb is, mint a régi volt (pedig az is tetszett).

A rövid hardver bemutatás után térjünk át a szoftverre, mert itt is számtalan újítás található a korábbi teszt óta. Az Alien is linux rendszerű szoftvert futtat, ebből kétféle is telepíthető rá. Az alap szoftver Spark névre hallgat, ezzel érkezik a beltéri a gyárból. A másik telepíthető rendszer a Dreambox-okból már jól ismert Enigma2, ezt külön kell feltelepíteni pendrive-ról, de miután települt már benne marad a készülékben. Az Alien rendelkezik boot menüvel, ahol kitudjuk választani, hogy épp melyik rendszert szeretnénk elindítani. Ezt a menüt a hálózati kapcsoló bekapcsolásakor nyomva tartott OK gombbal érhetjük el és a fel-le nyilakkal tudjuk kiválasztani az indítani kívánt rendszert (Spark, vagy Enigma), majd nincs más teendőnk csak még egy OK-t nyomni az előlapon az induláshoz.
Az Alien nem rendelkezik úgynevezett okos szoftverrel, mind a Spark alá, mind az Enigma alá tudunk pluginokat telepíteni, ilyen pluginokkal lehet működésre bírni az emu szoftvereket, és a kártyamegosztást is. Léteznek hozzá plugin csomagok, ezeket telepítve, minden szükséges kiegészítőt feltehetünk gépre.

A legújabb Spark szoftver a korábbi Edision Argus Pingulux teszt óta jelentős megújuláson, fejlesztésen esett át, új dolgok jelentek meg a menüben, tovább bővült a készülék tudása. Ilyen például a felhasználói kézikönyv, itt valami elkezdődött, megjelent pár fejezet az interaktív kezelésiben magyarul is, remélhetőleg folytatódik tovább a fordítása, és később még több tartalom lesz elérhető magyarul is.
Az Opera böngésző a korábbi tesztben még nem szerepelt, akkor még nem volt a Spark része, most már az. Az Operát a menüből tudjuk elindítani a netes alkalmazások között találjuk meg. Villámgyorsan elindul és egy egész jól összerakott kezdőoldallal köszönt minket. A távirányítóval is használható a böngésző, de a kis billentyűzettel válik teljessé. Ha a kiegészítő billentyűzetet használjuk, akkor azon meg kell nyomni az F1 gombot, hogy átváltson arra, különben nem tudunk vele semmit beírni.

Az Opera mellett pár újdonság még található az internet menüben, ilyen a Kartina TV, ami egy orosz előfizetéses IPTV szolgáltatás, előfizetés után működik és csak orosz nyelvű műsorok jönnek rajta, de abból szinte minden. Ez a szolgáltatás egyes híresztelések szerint nem teljesen legális, de hát oroszok csinálják, így ezen már nem lepődik meg senki.
A másik hasonló alkalmazás a YouPorn ami kicsit hajaz a YouTube-ra, csak ezen felnőtt tartalmak játszhatók le, ez működik is rendesen, bár kicsit szaggat a kép. Ezt az alkalmazást pin kóddal levédték, amit az első indításkor kell megadni, illetve megváltoztatni. A netrádió, az RSS hírolvasó, a Picasa fotóalbum, és az időjárás alkalmazás már a korábbi tesztünkben is működött a készülékben, ezek most is használhatók.

A Spark Online menüben frissíthető a készülék szoftvere is, ha új verzió jelenik meg, akkor értesít róla a készülék és a frissítés is elindítható innen. Érdemes naprakészen tartani a szoftvert, folyamatosan fejlesztik, még tovább bővülhet a tudása. Szintén itt találhatók frissített csatorna adatbázisok is, sajnos magyar vonatkozású csomagok nincsenek benne, kézzel kell lekeresni a magyar szolgáltatók csatornáit.

A csatorna keresés viszonylag gyorsan végbemegy, immár az új TP-ket is megtalálja, nem szükséges külön megadni őket. A megtalált csatornákat egyszerűen lehet sorba rendezni, de saját kedvenc csoportokat is kialakíthatunk.
A beltéri természetesen rendelkezik EPG – elektronikus műsorújság funkcióval is, ami tökéletesen működik, a magyar ékezetes karakterek is jól jelennek meg. Az Alien egy kicsit ismét meglepett, bizonyos német csatornáknál előjött a TV nézése közben egy kicsi alsó csík, hogy nyomjam meg a piros gombot, megnyomtam. Ekkor egy interaktív internetes menübe kerültem, ahol a tv műsoron kívül számtalan információhoz juthatunk az aktuális, és az elkövetkező műsorokról, plusz rövid híreket is találunk itt, sőt még akár online videó tartalmak is lejátszhatók a segítségével. A szolgáltatás neve HBB-TV (Hybrid Broadcast Broadband TV), ez egy új szabvány az internetes tartalmak TV-n, vagy set-top-box-on való megjelenítésére. A szolgáltatást a németek, franciák, spanyolok egy két olasz csatorna már használja. A megjelenő hasznos információk mellett immár célzott reklámok is megjeleníthetők a TV képernyőjén, ráadásul egyáltalán nem zavaró módon. Nagy jövő elé néz az ilyen interaktív tartalmak közvetlen továbbítása a TV képernyőre. A szabványt megalkotó konzorcium olyan nagy gyártókat és szolgáltatókat gyűjtött csoportba, mint például a Samsung, Sony, LG, Philips, Astra, Eutelsat…

Mint ahogy azt korábban említettem az Alien rendszere linux alapú, ezáltal a hozzáértők egyszerűen tudnak PC-ről csatlakozni hozzá, van FTP és telnet kapcsolat is.Ezeken keresztül lehet pluginokat telepíteni és azokat konfigurálni.
Az Alien egy alap médialejátszót is tartalmaz. Ez leginkább a készülékkel rögzített felvételek kezelésére alkalmas, de a leggyakoribb média formátum lejátszását is lehetővé teszi (MKV, AVI, WMV, MOV, MPG, MP4, FLV, MP3, WAV, WMA). A gyári leírás szerint képes NAS hálózati tárolóhoz is csatlakozni és onnan tartalmakat lejátszani, vagy éppen arra rögzíteni a felvételeket. Ezt sajnos nem tudtam tesztelni, nagyon hiányzik hozzá egy leírás. Itt is találkoztam egy szokatlan funkcióval, a PVR menüben belehet állítani, hogy hova mentse a YouTube videókat, ezután a YouTube menüben egyszerűen kilehet jelölni letöltésre a kívánt klipeket, amit .mov formátumban ment el a készülék, nem szükséges végignézni az adott klipet, az Alien letölti automatikusan a merevlemezünkre. A TV felvételeket .trp fájl formátumban menti el, amit a legtöbb PC-s médialejátszó felismer és kifogástalanul kezel. A TimeShift – adás megállítás alapbeállításban nincs aktiválva, ezt szintén a PVR menüben tudjuk bekapcsolni. Ezután a tms gomb megnyomására elindul a rögzítés és az adás bármikor megállítható, vagy visszatekerhető.
Lehetőségünk van a beltéri teljes szoftveréről, vagy csak a beállításokról és a csatornákról biztonsági másolatot készíteni a merevlemezre, így egy frissítés, vagy meghibásodás esetén minden beállításunk és csatornalistánk gyorsan visszatölthető.
A legújabb szoftverben már van 3G modem támogatás is, így ha valaki rendelkezik mobilinternettel és hozzá Hauwei E1550 vagy E1750 modemmel, akkor azt tudja használni az Alienhez is.

Kíváncsiságból kipróbáltam az Enigma2 rendszert is, a telepítéssel voltak problémáim, de nagy nehezen sikerült ez a művelet is. Mint utólag kiderült a 6 különböző pen drive-om egyikét sem szerette, ezután kaptam a Forgat-SAT-tól kölcsön egy ősrégi Kingstone-t és azzal már felment az E2. Az indítás kb. 1 percet vesz igénybe és ezt követően már a jól ismert Enigma 2 felület köszönt minket. Az Alien esetében is igaz az a megállapítás, hogy ezen sem úgy működik az E2, mint egy Dreambox-on, lehet ugyan használni, de sok funkció kikerült belőle, sokat pedig lebutítottak. A Dream programokkal teljesen kompatibilis, van webes felület is, a meglévő csatornáimat is gond nélkül áttudtam tölteni rá.
Egyszer nagyon kifagyott, csak az újraindítás segített rajta, de nagyobb hibával nem találkoztam a teszt alatt.
Jó, hogy van Enigma 2 az Alienre, érdekes, lehet vele próbálkozni, de azért nem dobom ki a Dreambox-om 🙂

Konklúzió: Az Amiko Alien műholdvevő készülék ismét mutatott valami újat, először azt hittem, hogy nem nagyon fogok tudni miről írni a Pingulux teszt után, de pozitívan csalódnom kellett. Ilyen rövid idő alatt is számtalan újdonság került a szoftverbe. Az Alien nagyon jól mutatja a műholdvevők és a TV készülékek jövőjét, teljesen integrálódni fognak az internetes tartalmakkal, ezek kiegészítik és kényelmesebbé teszik a digitális szolgáltatások használatát.
A teszt alatt nagyon nagy problémával nem találkoztam, szoftver hiba nem fordult elő. Azoknak ajánlom ez a beltérit, akik egy kicsit nagyobb tudású műholdvevőt szeretnének, de nem akarnak vagyonokat költeni rá. Kezdő műholdasoknak is ideális választás, mert lehet vele kísérletezgetni, később pedig az Enigma 2 rendszerrel is megismerkedhetnek a segítségével (utána pedig megvehetik az első Dreambox készüléküket 🙂 ) Az Alien internetes fronton is kiváló, a beépített Opera böngészővel és a külön megvásárolható billentyűzettel immár nagyon kulturált módon lehet a TV-n is internetezni.
Az Amiko Alien jelenlegi bruttó kisker ára 40.000-Ft körül alakul, a tudásához képest ez jó ár, ezért a pénzért kipróbálhatjuk a legújabb HBB TV szolgáltatásokat is.
amiko_alien_ertekeles

Az Amiko Alien műholdvevő készüléket a Forgat-SAT műholdas szaküzlettől kaptuk, köszönjük nekik.

A teszt alatt az műholdas szolgáltatását használtuk. A csatorna kínálat és az előfizetési információk megtalálhatók a http://www.olcso.tv honlapon.

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk.

digiportal.hu 2011. november 07.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …