Ismét az AMIKO műhelyéből érkezett hozzánk egy vevőkészülék, ami az Amiko NEO Combo SE névre hallgató, mindent vevő, multimédiás lehetőségekkel is ellátott dobozka. Kis mérete ellenére igyekszik felvenni a versenyt nagyobb társaival, bár azért nem kompromisszum mentesen.

Az Amiko Neo Combo SE készüléknek volt(van) egy elődje is, amit ugyan így hívnak csak SE jelölés nélkül. A két beltéri külsőleg teljesen eltér egymástól, hasonlóságot sem lehet felfedezni. Az újabb SE változat jó néhány funkcióval többet tud, árban pedig alig különböznek. A Neo Combo SE nagyon különbözik a korábbi Amiko készülékektől, amikor először a kezembe vettem olyan érzésem volt, mintha valamely más gyártó terméke lenne. Nem a megszokott csomagolás, nem a megszokott kinézet és első ránézésre nem a megszokott minőség. Ezek miatt egy kicsit kétkedve vágtam vele a tesztelésébe, de a végeredmény nem is lett olyan rossz, mint amire számítottam.

No, nézzük először a külsőségeket.
A doboz most elég dizájnosra sikeredett, szép sárga-kék, telis-tele képekkel, büszkén hirdeti a képességeit. Bele kukkantva, a beltéri mellet megtaláljuk a hozzá való távirányítót (2db AAA elemmel), kapunk még egy 12V-os hálózati adaptert, valamint egy HDMI kábelt is csomagoltak a készülék mellé. Használati útmutatóból nekem csak angol nyelvű volt benne, de a boltokban jár hozzá a magyar is. Nem sok tartozék, de minden megvan az első használatba vételhez.

A készülék viszonylag kisméretű, kényelmesen elfér a TV közelében. Az előlapon csupán egy grafikus VFD kijelző található, ami az óra megjelenítése mellett képes kiírni az aktuális csatorna nevét is. Számomra kicsit fura módon a beltéri tetejére kerültek a kezelő gombok, amiből három van, egy ki/be kapcsoló és két csatorna váltó gomb. A készülék oldalán találunk még egy CONAX rendszerű kártya olvasót és egy USB csatlakozót, a tároló eszközök egyszerű csatlakoztatásához.

A hátlap bal oldalán találhatóak az antenna csatlakozók, a nálam lévő Combo készüléken van műholdas és földi digitális/vagy digitális kábel bemenet is. A készülékből létezik két műholdas tuneres TWIN változat is. Internet hálózatra a beépített LAN ethernet csatlakozóval, vagy az opcionálisan megvásárolható USB WiFi adapterrel tudunk csatlakozni. A középen látható RS-232 soros port akkor tehet jó szolgálatot, ha szoftveres javításra lenne szükség. A TV készülékünket alapértelmezetten a HDMI csatlakozóval tudjuk rákötni, de a régebbi TV-k esetében használható a hagyományos RCA video kimenet is. Házimozirendszer csatlakoztatásához kapunk egy optikai digitális hangkimenetet, de szükség esetén itt is használható az RCA analóg kimenet is. A legérdekesebbet hagytam a végére, ez pedig az SSD beépíthetőség. A hátsó lapos nyíláson belehet csusszantani egy SSD meghajtót, amire rögzíthetjük a felvételeinket, vagy multimédia tartalmakat játszhatunk le róla. A nyílás pont akkora, hogy egy SSD belefér, de a normál 2,5-es merevlemez már nem. Amennyiben lenne SSD méretű merevlemezünk, akkor se kísérletezzünk vele, mert ez a készülék meghibásodásához vezethet. A hagyományos merevlemez áramfelvétele nagyobb, mint egy SSD-é, a box azt már nem biztos, hogy tudja biztosítani neki. Legvégül a jobb szélén látható az adapter csatlakozója, és most hálózati főkapcsoló nem került rá.

A távirányító maradt a hagyományos AMIKO változat, már elég régóta ezt biztosítják minden készülékhez. Kényelmesen és egyszerűen kezelhető, sok direkt funkció gombbal ellátott, jól használható darab. Engem még mindig zavar a középső kurzornyilak és az OK gomb hangos kattogása, sajnos ezen még most sem javítottak semmit. A távirányító két darab AAA elemmel működik, amit mellékeltek mellé.

Mint általában minden készülék, úgy az Amiko NEO Combo se is rendelkezik telepítőmenüvel, ahol beállíthatjuk az alapfunkciókat és lekereshetjük a csatornákat, a telepítés után pedig azonnal használatba vehetjük a készüléket. A műholdas keresésnél választhatunk vak keresés opciót is, ebben az esetben képes letapogatni a műholdat és olyan frekvenciákat is megtalál, amik nem voltak benne a TP adatbázisában. Az ilyen keresés kicsit lassú folyamat, de ezzel találhatjuk meg a legtöbb adót. A csatornák tetszés szerint rendezhetőek, valamint kedvenc csoportok kialakítására is van lehetőségünk.

Első használatbavétel előtt érdemes a szoftvert lefrissíteni a legújabbra, mert az 1.0.07 verziótól felfele már új menükinézetet kapunk, hasonlót, mint amit az Amiko Impulse tesztben láthattunk. FONTOS: Frissítés után nem lehet visszaállni a régebbi verzióra.
A menü kialakítása teljesen egyértelmű, aki használt már Amiko box-ot az biztosan elnavigál benne. Érdemes elvégezni a finom beállításokat is, amivel kicsit személyre szabhatjuk a doboz működését, ilyen pl. az előlapi kijelző beállítása, vagy az oldal léptetés gombjai, de még a csatorna lista menüben is megadhatjuk, hogy hány hasábban akarjuk látni az adók listáját.

Internet hálózatra akkor érdemes rákötni a NEO Combo-t, ha kiakarjuk használni a multimédiás képességeit is. Ezt elsődlegesen a beépített LAN csatlakozón keresztül tehetjük meg, de lehet hozzá vásárolni USB WiFi adapter is, amivel már vezeték nélküli hálózatokhoz is tudunk csatlakozni.
A készülék beépített kártyaolvasója alapértelmezésben csak a CONAX rendszerű kártyákat tudja kezelni, de alternatív plugin használatával alkalmassá tehető más kártyák fogadására is.

A beltéri használata egyszerű és kényelmes, viszonylag gyorsan reagál a gombnyomásokra, a csatorna váltás sebesség az átlagosnak mondható 2-3mp között alakul. Az EPG elektronikus műsorújság jól működik, többféle nézet közül választhatunk benne, a magyar ékezetes karakterek is jól jelennek meg. Az EPG-ből most is lehet műsorok felvételét időzíteni későbbi időpontra, de arra érdemes figyelni, hogy a beltéri kikapcsolását mellőzzük, vagy a beállításokban módosítsuk, hogy ne kapcsoljon le teljesen, mert akkor nem fog elindulni a rögzítés.
A képminőség teljesen rendben van, mind a HD és mind az SD műsorok képe is élvezhető, de ezeken is lehet egy kicsit finomítani a beállításoknál.

A NEO Combo multimédiás képességeit a legjobban úgy tudnám jellemezni, hogy: van. Igyekeztek minden földi jóval ellátni, van időjárás jelentés widget, Youtube videókat is lehet nézegetni, igaz kicsit fapadosan. Képeket, videókat és zenét is tud lejátszani, de a videó kódolásokra eléggé érzékeny, sok film nem indul el nem támogatott formátum hibával, vagy éppen elindul, csak hang nincs. A legnépszerűbb formátumokat támogatja, de nem veszi fel a versenyt a mediaplayer box-okkal, vagy pl. az Amiko A4 -el sem. DLNA szerverként és kliensként is tud működni, ezáltal a hálózatunkon lévő tároló egységekről (pl. NAS) is lejátszhatunk tartalmakat. Van beépített IPTV kliens előre megszerkesztett csatornalistával, ami ráadásul egész jól használható. Internetes rádiókat is hallgathatunk a benne lévő kliens segítségével, itt is rengeteg előre beállított rádió adó közül választhatunk.

A box képességeit tovább színesítik az elérhető játék alkalmazások, amik inkább a 30-40-es korosztályt fogják visszarepíteni a fiatalságuk emlékeihez, ilyen játékokkal egyszer már találkoztam az Amiko Spiel retro tesztnél.

A NEO combo egyik erősség a műsorrögzítés. Felvételek rögzítéséhez mindenképp szükséges egy USB merevlemez, vagy egy SSD meghajtó csatlakoztatása. A combo tunereknek köszönhetően egy időben akár 2 különböző csatorna műsorát is tudjuk rögzíteni, valamint egy harmadikat élőben nézni, itt már némi korlátozással, egy TP-n kell lenni valamely éppen rögzített csatornával. A felvételek kódolatlanul kerülnek elmentésre, így később lehetőségünk van PC-re átvinni és ott igényeink szerint tovább szerkeszteni, vagy archiválni. A time shift – időugrásos tévézés felvételeit is tudjuk menteni, hogy később teljes egészében visszanézhessük a rögzített műsort.

Értékelés:

Az AMIKO NEO COMBO SE egy egész jól használható középkategóriás vevőkészülék. A TV vétel része megfelelően működik, sok kényelmi funkciót tartalmaz, szinte mindent tud, amit elvárhatunk tőle . A műsor rögzítés is jól és gyorsan működik, a képminőséggel kapcsolatban sem találtam kivetnivalót. Azonban a multimédiás részétől sokat nem szabad várni, lehet youtube videókat nézegetni, IPTV is van, és netes rádió nélkül sem maradunk, azonban a videó lejátszási képességei korlátozottak, a beépített játékok pedig viccnek talán jók…

Mindent összegezve: arra amire való (TV vétel) nagyon jól használható, de többet nem szabad tőle várni. A pontos kiskereskedelmi árát még nem ismerem, de információim szerint a combo változatért kicsivel több, mint 20 000- Ft-ot kérnek a boltban, és van egy TWIN műholdas tunerrel rendelkező kiadás is, amiben két teljes funkcionalitású DVB-S2 tuner építettek bele.

Az Amiko NEO Combo SE műholdvevő teszt megszületését az AntennaCentrum támogatta, köszönjük nekik.

 

 

Amiko Neo Combo SE

Csomagolás, tartalom
Megjelenés
Kezelhetőség
Képminőség
Sebesség
Bővíthetőség
Ár-érték arány

Tetszett

Középkategóriás box, középkategóriás funkciókkal. Napi használatra tökéletesen alkalmas, ajánlott készülék.

Felhasználói értékelés: 2.39 ( 17 szavazat)