banner

Amiko NEO Combo SE műholdvevő teszt

Ismét az AMIKO műhelyéből érkezett hozzánk egy vevőkészülék, ami az Amiko NEO Combo SE névre hallgató, mindent vevő, multimédiás lehetőségekkel is ellátott dobozka. Kis mérete ellenére igyekszik felvenni a versenyt nagyobb társaival, bár azért nem kompromisszum mentesen.

banner

Az Amiko Neo Combo SE készüléknek volt(van) egy elődje is, amit ugyan így hívnak csak SE jelölés nélkül. A két beltéri külsőleg teljesen eltér egymástól, hasonlóságot sem lehet felfedezni. Az újabb SE változat jó néhány funkcióval többet tud, árban pedig alig különböznek. A Neo Combo SE nagyon különbözik a korábbi Amiko készülékektől, amikor először a kezembe vettem olyan érzésem volt, mintha valamely más gyártó terméke lenne. Nem a megszokott csomagolás, nem a megszokott kinézet és első ránézésre nem a megszokott minőség. Ezek miatt egy kicsit kétkedve vágtam vele a tesztelésébe, de a végeredmény nem is lett olyan rossz, mint amire számítottam.

No, nézzük először a külsőségeket.
A doboz most elég dizájnosra sikeredett, szép sárga-kék, telis-tele képekkel, büszkén hirdeti a képességeit. Bele kukkantva, a beltéri mellet megtaláljuk a hozzá való távirányítót (2db AAA elemmel), kapunk még egy 12V-os hálózati adaptert, valamint egy HDMI kábelt is csomagoltak a készülék mellé. Használati útmutatóból nekem csak angol nyelvű volt benne, de a boltokban jár hozzá a magyar is. Nem sok tartozék, de minden megvan az első használatba vételhez.

A készülék viszonylag kisméretű, kényelmesen elfér a TV közelében. Az előlapon csupán egy grafikus VFD kijelző található, ami az óra megjelenítése mellett képes kiírni az aktuális csatorna nevét is. Számomra kicsit fura módon a beltéri tetejére kerültek a kezelő gombok, amiből három van, egy ki/be kapcsoló és két csatorna váltó gomb. A készülék oldalán találunk még egy CONAX rendszerű kártya olvasót és egy USB csatlakozót, a tároló eszközök egyszerű csatlakoztatásához.

A hátlap bal oldalán találhatóak az antenna csatlakozók, a nálam lévő Combo készüléken van műholdas és földi digitális/vagy digitális kábel bemenet is. A készülékből létezik két műholdas tuneres TWIN változat is. Internet hálózatra a beépített LAN ethernet csatlakozóval, vagy az opcionálisan megvásárolható USB WiFi adapterrel tudunk csatlakozni. A középen látható RS-232 soros port akkor tehet jó szolgálatot, ha szoftveres javításra lenne szükség. A TV készülékünket alapértelmezetten a HDMI csatlakozóval tudjuk rákötni, de a régebbi TV-k esetében használható a hagyományos RCA video kimenet is. Házimozirendszer csatlakoztatásához kapunk egy optikai digitális hangkimenetet, de szükség esetén itt is használható az RCA analóg kimenet is. A legérdekesebbet hagytam a végére, ez pedig az SSD beépíthetőség. A hátsó lapos nyíláson belehet csusszantani egy SSD meghajtót, amire rögzíthetjük a felvételeinket, vagy multimédia tartalmakat játszhatunk le róla. A nyílás pont akkora, hogy egy SSD belefér, de a normál 2,5-es merevlemez már nem. Amennyiben lenne SSD méretű merevlemezünk, akkor se kísérletezzünk vele, mert ez a készülék meghibásodásához vezethet. A hagyományos merevlemez áramfelvétele nagyobb, mint egy SSD-é, a box azt már nem biztos, hogy tudja biztosítani neki. Legvégül a jobb szélén látható az adapter csatlakozója, és most hálózati főkapcsoló nem került rá.

A távirányító maradt a hagyományos AMIKO változat, már elég régóta ezt biztosítják minden készülékhez. Kényelmesen és egyszerűen kezelhető, sok direkt funkció gombbal ellátott, jól használható darab. Engem még mindig zavar a középső kurzornyilak és az OK gomb hangos kattogása, sajnos ezen még most sem javítottak semmit. A távirányító két darab AAA elemmel működik, amit mellékeltek mellé.

Mint általában minden készülék, úgy az Amiko NEO Combo se is rendelkezik telepítőmenüvel, ahol beállíthatjuk az alapfunkciókat és lekereshetjük a csatornákat, a telepítés után pedig azonnal használatba vehetjük a készüléket. A műholdas keresésnél választhatunk vak keresés opciót is, ebben az esetben képes letapogatni a műholdat és olyan frekvenciákat is megtalál, amik nem voltak benne a TP adatbázisában. Az ilyen keresés kicsit lassú folyamat, de ezzel találhatjuk meg a legtöbb adót. A csatornák tetszés szerint rendezhetőek, valamint kedvenc csoportok kialakítására is van lehetőségünk.

Első használatbavétel előtt érdemes a szoftvert lefrissíteni a legújabbra, mert az 1.0.07 verziótól felfele már új menükinézetet kapunk, hasonlót, mint amit az Amiko Impulse tesztben láthattunk. FONTOS: Frissítés után nem lehet visszaállni a régebbi verzióra.
A menü kialakítása teljesen egyértelmű, aki használt már Amiko box-ot az biztosan elnavigál benne. Érdemes elvégezni a finom beállításokat is, amivel kicsit személyre szabhatjuk a doboz működését, ilyen pl. az előlapi kijelző beállítása, vagy az oldal léptetés gombjai, de még a csatorna lista menüben is megadhatjuk, hogy hány hasábban akarjuk látni az adók listáját.

Internet hálózatra akkor érdemes rákötni a NEO Combo-t, ha kiakarjuk használni a multimédiás képességeit is. Ezt elsődlegesen a beépített LAN csatlakozón keresztül tehetjük meg, de lehet hozzá vásárolni USB WiFi adapter is, amivel már vezeték nélküli hálózatokhoz is tudunk csatlakozni.
A készülék beépített kártyaolvasója alapértelmezésben csak a CONAX rendszerű kártyákat tudja kezelni, de alternatív plugin használatával alkalmassá tehető más kártyák fogadására is.

A beltéri használata egyszerű és kényelmes, viszonylag gyorsan reagál a gombnyomásokra, a csatorna váltás sebesség az átlagosnak mondható 2-3mp között alakul. Az EPG elektronikus műsorújság jól működik, többféle nézet közül választhatunk benne, a magyar ékezetes karakterek is jól jelennek meg. Az EPG-ből most is lehet műsorok felvételét időzíteni későbbi időpontra, de arra érdemes figyelni, hogy a beltéri kikapcsolását mellőzzük, vagy a beállításokban módosítsuk, hogy ne kapcsoljon le teljesen, mert akkor nem fog elindulni a rögzítés.
A képminőség teljesen rendben van, mind a HD és mind az SD műsorok képe is élvezhető, de ezeken is lehet egy kicsit finomítani a beállításoknál.

A NEO Combo multimédiás képességeit a legjobban úgy tudnám jellemezni, hogy: van. Igyekeztek minden földi jóval ellátni, van időjárás jelentés widget, Youtube videókat is lehet nézegetni, igaz kicsit fapadosan. Képeket, videókat és zenét is tud lejátszani, de a videó kódolásokra eléggé érzékeny, sok film nem indul el nem támogatott formátum hibával, vagy éppen elindul, csak hang nincs. A legnépszerűbb formátumokat támogatja, de nem veszi fel a versenyt a mediaplayer box-okkal, vagy pl. az Amiko A4 -el sem. DLNA szerverként és kliensként is tud működni, ezáltal a hálózatunkon lévő tároló egységekről (pl. NAS) is lejátszhatunk tartalmakat. Van beépített IPTV kliens előre megszerkesztett csatornalistával, ami ráadásul egész jól használható. Internetes rádiókat is hallgathatunk a benne lévő kliens segítségével, itt is rengeteg előre beállított rádió adó közül választhatunk.

A box képességeit tovább színesítik az elérhető játék alkalmazások, amik inkább a 30-40-es korosztályt fogják visszarepíteni a fiatalságuk emlékeihez, ilyen játékokkal egyszer már találkoztam az Amiko Spiel retro tesztnél.

A NEO combo egyik erősség a műsorrögzítés. Felvételek rögzítéséhez mindenképp szükséges egy USB merevlemez, vagy egy SSD meghajtó csatlakoztatása. A combo tunereknek köszönhetően egy időben akár 2 különböző csatorna műsorát is tudjuk rögzíteni, valamint egy harmadikat élőben nézni, itt már némi korlátozással, egy TP-n kell lenni valamely éppen rögzített csatornával. A felvételek kódolatlanul kerülnek elmentésre, így később lehetőségünk van PC-re átvinni és ott igényeink szerint tovább szerkeszteni, vagy archiválni. A time shift – időugrásos tévézés felvételeit is tudjuk menteni, hogy később teljes egészében visszanézhessük a rögzített műsort.

Értékelés:

Az AMIKO NEO COMBO SE egy egész jól használható középkategóriás vevőkészülék. A TV vétel része megfelelően működik, sok kényelmi funkciót tartalmaz, szinte mindent tud, amit elvárhatunk tőle . A műsor rögzítés is jól és gyorsan működik, a képminőséggel kapcsolatban sem találtam kivetnivalót. Azonban a multimédiás részétől sokat nem szabad várni, lehet youtube videókat nézegetni, IPTV is van, és netes rádió nélkül sem maradunk, azonban a videó lejátszási képességei korlátozottak, a beépített játékok pedig viccnek talán jók…

Mindent összegezve: arra amire való (TV vétel) nagyon jól használható, de többet nem szabad tőle várni. A pontos kiskereskedelmi árát még nem ismerem, de információim szerint a combo változatért kicsivel több, mint 20 000- Ft-ot kérnek a boltban, és van egy TWIN műholdas tunerrel rendelkező kiadás is, amiben két teljes funkcionalitású DVB-S2 tuner építettek bele.

Az Amiko NEO Combo SE műholdvevő teszt megszületését az AntennaCentrum támogatta, köszönjük nekik.

 

 

Amiko Neo Combo SE

Csomagolás, tartalom
Megjelenés
Kezelhetőség
Képminőség
Sebesség
Bővíthetőség
Ár-érték arány

Tetszett

Középkategóriás box, középkategóriás funkciókkal. Napi használatra tökéletesen alkalmas, ajánlott készülék.

Felhasználói értékelés: 2.38 ( 18 szavazat)

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .