banner

Amiko Micro HD műholdvevő teszt

Ismét egy különlegességnek számító műholdvevő beltéri egységet kaptam tesztelésre. Az Amiko Micro HD kinézetében és praktikusságában hoz némi újdonságot, szoftveresen nincs sok változás az elődnek számító készülékekhez képest. Hasonló műholdvevőről már készítettünk korábban tesztet, ez volt az AB Cryptobox 400HD mini, de az Amiko mégis egy kicsit más.

banner

Az Amiko készülékeket magyarországi cég forgalmazza, de sajnos úgy veszem észre, hogy a hazai piac egyre inkább háttérbe szorul. Miért is írom ezt? A dobozon immár nincs magyar felirat, a kezelési kézikönyvben csak angolul és szlovákul találunk információkat, a korábbi készülékeknél az angol és magyar felállás volt az elterjedt (lást Amiko Alien, még a kínai klónok mellé is magyar kezelésit adnak). Ehhez valószínűleg az a tény is hozzájárul, hogy hazánkban leginkább a szolgáltatók által biztosított beltérit használják tévézésre, kevésbé elterjedt a saját készülék használata ( a Digi, és a Telekom ezt nem is engedi).

A doboz mérete elsőre nem tükrözi, hogy milyen parányi készüléket is találunk benne, de kinyitva azonnal szembesültem a ténnyel, hogy a készülék nem nagyobb, mint egy cigarettás doboz. Tovább bontogatva, előkerülnek belőle a tartozékok, amivel egyáltalán nem spóroltak. Kapunk a Micro HD-hez egy infra érzékelőt, amit a TV elejére ragaszthatunk (hátul öntapadós). Ezen az infra szemen van egy piros és egy zöldes-sárga LED, ami a beltéri állapotát jelzi (kíváncsian várom, hogy mikor találja ki valaki, hogy kellene rá tenni egy kijelzőt is…). Kábelekből elég sokfélét csomagoltak a készülékhez, van egy AV kábel, amivel a régebbi típusú tévékhez tudjuk csatlakoztatni a műholdvevőt. Kapunk egy RS-232 átalakítót, ez akkor lehet hasznos, ha szerviz beavatkozásra lenne szükség, valamint ezúttal nem maradt ki a HDMI kábel sem, így azonnal csatlakoztathatjuk készülékünket a lapos tévéhez is. A tápellátást egy külső 12V-os adapter biztosítja, így adott a lehetőség autóban, vagy lakókocsiban történő használatra is. Természetesen nem maradt ki a dobozból a távirányító sem, amihez a szükséges elemeket is hozzácsomagolták. Végezetül, a már említett angol és szlovák nyelvű kezelési útmutatót találjuk meg a doboz aljában, egy termékazonosító kártya társaságában.
A készülék háza teljesen műanyag, ebből adódóan szinte semmi súlya nincs. A hátlapon van két öntapadós csík, ami segítségével rögzíteni tudjuk a TV készülék hátlapjára.
Középen látható egy kártyaolvasó, ami az alap szoftverrel csak a CONAX kártyákat kezeli, de alternatív verzióval használhatunk benne más rendszerűt is pl. UPC Direct Irdetto kártyát. A készülék jobb oldalán találjuk meg az LNB bemeneti csatlakozóját, ezúttal a készülék méretéből adódóan loop kimenetet nem kapunk. Ez mellet közvetlenül látható az RS-232 szervizport, ami nagyobb baj esetében nyújthat hathatós segítséget. Egy HD készülék elmaradhatatlan kimenete a HDMI, ezzel tudunk a legjobb minőségben tévézni. Szintén ezen az oldalon van egy szabványos LAN csatlakozó is, amivel az internetre köthetjük a box-ot. Interneten keresztül számos multimédiát tartalom érhető el, de lehetőség van pl. a készülék szoftverének a frissítésére is.
A bal oldal legszélére került az analóg TV AV csatlakozója, ezzel régebbi típusú készülékhez tudjuk kötni a Micro HD-t, abban az esetbe, ha a TV készüléken csak SCART bemenet lenne, szükségünk lesz egy átalakítóra. Az IR feliratú lyukba a dobozban található infra szemet csatlakoztathatjuk, ez a távirányító vevője. Az USB aljzatba pendrive mellett külső merevlemezt is csatlakoztathatunk, erre történhet a tévéadások rögzítése, de filmek és zenék lejátszására is alkalmas. Végezetül a külső adapter 12V-os csatlakozót említeném még meg, amibe a gyári adapter csatlakozik, de megfelelő átalakító segítségével akkumulátorról / szivargyújtóról is üzemeltethető.
A távirányítót tekintve nincs változás a korábbi Amiko modellekhez képest, ugyanazt a típust kapta, mint pl. az Amiko 8840. Használata kényelmes, a gombok elhelyezése ideális, nem kell sokat nyújtózkodni a főbb funkciókért. Az érzékenysége is jó, falról visszaverődve is tökéletesen működik. Apró kellemetlenség, hogy visszatért a korábban meglévő kattogás. A középső navigációs nyilat nyomogatva hangosan kattog, ez általában nem okoz különösebb gondot, de egy esti tévézés közben zavaró lehet a mellettünk már épp szendergő párunknak.
A szoftverét tekintve nem kapunk semmi világrengető újdonságot, ugyanúgy néz ki, ugyanúgy működik, mint a korábbi Amiko modellek esetében (pl. Amiko 8840).
Az Amiko szoftver támogatottság még mindig nagyon jó, mondhatni kiváló, ez igaz a MICRO HD készülékre is. Ehhez a beltérihez is többféle szoftver található az interneten. Elsősorban van egy gyári verzió, ami az amikostb.com oldalról szerezhető be, ebben a kártya olvasó csak a Conax kártyákat kezeli, és a LAN csatlakozón keresztül használható internetes tartalmak elérhetősége korlátozottabb, de azért ebben a verzióban is megtalálhatók olyan extrák, mint az időjárás widget, az RSS hírolvasó, Youtube videókat is nézegethetünk rajta, de használhatjuk a google maps alkalmazást is.
„Okosabb” szoftverből két verzióval is találkozhatunk, az egyik változat az mcas nevű, amiben emulátor és kártyamegosztás nincs, de a beépített kártyafogadó univerzálissá válik, ez egy amolyan félhivatalos verzió, illegális használatot nem tesz lehetővé, mert kártya mindenképp kell hozzá,de abból többféle rendszerűt kezel, ez jó választás pl. a UPC Direct Irdetto kártyákhoz. A másik verzió az emu névre hallgat, ebben benne van minden okosság, emulátor a kódolt csatornákhoz, kártyamegosztáshoz szerver és kliens, valamint itt is univerzális a kártyaolvasó. Természetesen a kódolt csatornák előfizetés nélküli vétele illegális cselekmény. Ami kevésbé tiltott, az a lakáson belüli kártyamegosztás, az okosabb verzióval ezt homecamd segítségével nagyon egyszerűen beállíthatjuk, így több TV készülékhez is elegendő lehet egy előfizetői kártyát kérni a szolgáltatótól.
A szoftver frissítése nagyon egyszerű művelet, csak le kell tölteni a készülékhez való fájlt, azt felmásolni egy PEN Drive-ra, majd a készülék menüjéből a fájlt kiválasztva elindítani a frissítést. Itt is fokozottan ügyelni kell arra, hogy frissítés közben ne menjen el az áram, és ne távolítsuk el a pendrive-ot. Szoftverfrissítés előtt javasolt a régiről egy mentést készíteni, ezt szintén a pen drive-ra tudjuk menteni. Ez nagyon hasznos, mert ebből a frissítés után visszatudjuk tölteni a beállításainkat, és a csatornáinkat az új verzióra is.
A készülék első bekapcsolásakor telepítőmenüvel itt sem találkoztam, a nyelv pedig angolra volt beállítva. A beállításoknál természetesen megtalálható a magyar nyelv is, érdemes ennek az átállításával kezdeni a telepítést, utána már minden magyar lesz rajta. A bekapcsolási idő viszonylag gyors, kb. 20 másodpercet kell várni a kép megjelenítéséig. A menü kinézete majdnem azonos a korábbi modellekével, a színáranyalat tér el egy kicsit, a menüpontok nagy része viszont megegyezik, csak elvétve találunk újdonságokat, ilyen például a YouTube videók és a google maps menüpont megjelenése.
A műholdlistában minden népszerű pozíció megtalálható, kereséskor használhatjuk az előre beállított frekvenciákat, de van teljesen automata mód is, ezt használva automatikusan megtalál minden frekvenciát. A keresés kézi beállítással is viszonylag gyorsan lezajlik, és utána rögtön tévézhetünk is.
A csatornákat tetszés szerint rendezhetjük, kedvenc csoportokba tehetjük őket. rnA képminőségét tekintve hozza a megszokott Amiko minőséget, szerintem teljesen elfogadható mind az SD, mind a HD adók képminősége, színhűsége. A csatorna váltás az átlagos 2mp körüli időt vesz igénybe, kódolatlan adók esetében kicsit gyorsabb.
Mint minden digitális beltérinél a Micro HD-nál is megtaláljuk az olyan alap funkciót, mint az EPG (elektronikus műsorújság). Itt többféle nézet közül választhatunk, alapértelmezésben csak egy csatorna műsorát látjuk, de a zöld gombbal átválthatunk idősávos, vagy teljes nézetre. Nekem az idősávos a kedvencem, ott egyszerre több csatornáról, azonnal láthatunk műsorinfót. Az EPG-ből lehetőségünk van időzíteni a felvenni kívánt műsorokat is, vagy csak beállítani, hogy automatikusan kapcsoljon oda a készülék, ha kezdődik.
Természetesen ebből a készülékből sem maradt ki a felvétel és az időeltolásos tévézés lehetősége (Time Shift). Ezek használatához elengedhetetlen valamilyen külső USB tároló csatlakoztatása (PenDrive, vagy merevlemez), amire a felvételek rögzülnek. A felvételeket lehet előre is programozni az EPG-ben, vagy akár azonnal is indítható a rec gomb megnyomásával. A felvett műsorokat .ts formátumban menti a készülék, ezáltal egyszerűen átvihető számítógépre a további feldolgozás, archiválás céljából. FIGYELEM: Csak FTA – szabadon fogható csatornáról készült felvételt lehet PC-n lejátszani, a kódolt csatornákat minden esetben kódoltként veszi fel, ezeket a PC-n nem lehet visszanézni! A Time Shift alapból nincs aktiválva, ezt a felvétel menüben lehet bekapcsolni, ezután a készülék automatikusan elkezdi menteni az éppen nézett műsort, így bármikor megállítható, vagy vissza is tekerhető.
Az Amiko MICRO HD multimédia lejátszóként is használható, nem is akármilyen lejátszóként. A tesztek során a legtöbb népszerű videó és audio formátummal gond nélkül megbirkózott. Csak a nagyon extrém kódolású videók jelentettek neki gondot, de ilyenekkel csak nagyon ritkán lehet összefutni. A lejátszás közben akadozással, kockásodással egyáltalán nem találkoztam.

Az alábbi típusú médiafájlokat támogatja:

 • MKV – nagyfelbotású filmek
 • AVI – Divx és Xvid filmek
 • MPEG – filmek
 • TS – tömörítetlen felvételek
 • VOB – videó fájlok
 • MP3 – zenék
 • JPEG – képek

Főbb tulajdonságok:

 • Kompakt kialakítás
 • TV hátára, vagy falra szerelhető
 • Külső infra érzékelő(a csomag tartalmazza)
 • Beépített kártyaolvasó
 • Nagy sebességű USB 2.0 csatlakozás
 • Multimédia lejátszás
 • Ethernet csatlakozás & USB WiFi támogatás (Ralink RT5370 chip)
 • YouTube, Időjárás előrejelzés & RSS hírolvasó funkciók
 • Full HD 1080p HDMI kimeneten keresztül
 • Jack típusú analóg RCA kimenet
 • DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 és USALS Kompatibilis
 • Egyszerű szoftverfrissítés USB-n, vagy hálózaton keresztül
 • Egyszerű adatbázis & beállítások átvitele USB-n keresztül
 • Kevesebb mint 0,5 W energiafogyasztás készenléti üzemmódban
 • 12V DC tápfeszültség – ideális utazáshoz és kempingezéshez.

 

Vélemény:
Az Amiko MICRO HD egy nagyon pici műholdvevő, amit igyekeztek a lehető legnagyobb tudással felvértezni. Tesztelés közben nagy problémával nem találkoztam, jól és pontosan működött minden. Eleinte tartottam egy kicsit tőle, hogy a mérete miatt nagyon fog melegedni, de épp csak langyos a készülék, így nyugodtan felmatricázhatjuk a lapos tévé hátuljára. Használata ugyanolyan egyszerű, mint a korábbi Amiko modelleké, a kevésbé hozzáértőknek sem fog gondot okozni a kezelése. Mérete és 12V-os adaptere révén jó szolgálatot tehet autóban, lakókocsiban, vagy sátorozások alkalmával is.
Már a fentiek miatt is megkapta volna az ajánlott vétel plecsnit, de ezt még tovább erősítette az ára, a teszt születésekor a kiskereskedelmi ára 18 000-Ft körül alakul, ennyiért nagyon jó vételnek számít ez a műholdvevő.
amiko_micro_hd_ertekeles
Az AMIKO MICRO HD műholdvevő készüléket a Forgat-SAT antenna szaküzlettől kaptuk kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik. Vásárláshoz kattints IDE: Antenna Webáruház
A teszt alatt az műholdas szolgáltatását használtuk. A csatorna kínálat és az előfizetési információk megtalálhatók a http://www.olcso.tv honlapon.
digiportal.hu 2013. szeptember 22.

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .