banner

Amiko Impulse – A mini műholdvevő, némi extrával

Az Amiko már régóta meghatározó szereplője a műholdvevő készülék piacnak, most újabb vevőkészülékkel rukkolt elő, ami egy kicsit felfrissíti a már régebb óta kapható készülékeket. Korszakalkotó változást nem kapunk vele, de mégis megkönnyíti a digitális tévézést néhány ügyes és hasznos funkciójával. Olvasd tovább a tesztet, és kiderül, hogy milyen újításokat hozott az Amiko Impulse műholdvevő készülék.

Az Amiko Impulse egy kis vevőkészülék, kis árcédulával. Ehhez a teszthez olyan vevőt kerestem, ami megfizethető ára mellett jól használható a digitális tévé vételére.
A készülék többféle kiépítésben érhető el, van csak műholdvevő, ezen kívül van műholdvevő + beépített wifi adapter, és van kábeles/földi digitális tunerrel szerelt készülék. A csak műholdas és a DVB-C/T  készülék természetesen bővíthető USB wifi adapterrel.

A dobozban majdnem minden tartozékot megtalálunk, ami az azonnali használatba vételhez szükséges. A készülék alatt találtam egy távirányítót és a használatához szükséges két db AAA elemet, egy hálózati adaptert, valamint magyar nyelvű kezelési útmutatót a szokásos regisztrációs kártyával. Volt még benne egy külső infra vevő (infra szem). Erre akkor lehet szükség, ha szeretnénk a beltérit elrejteni. A készülék alján lévő ragasztó csíkokkal feltudjuk ragasztani a TV hátoldalára, az infra vevőt pedig az előlapjára, ezáltal a beltéri teljesen elrejthető.
A távirányító a megszokott Amiko típus, sok beltérihez ugyanezt adják. Jól használható, könnyen kezelhető, minden lényeges gomb megtalálható rajta, hogy ne kelljen a menüben keresgélni.
Egy dolgot hiányoltam, ez pedig a TV összekötő kábel, nincs sem scart, sem HDMI, ezt sajnos külön kell beszerezni hozzá.

A készülék háza/doboza elég kicsi, kevés helyet foglal, de sajnos ez a csökkentett méret a kezelő gombok rovására ment, ugyanis még bekapcsoló gomb sincs magán a vevőn (ha elveszik a távirányító, akkor a TV nézésnek is búcsút inthetünk). Egy kijelző azért került rá, méghozzá 4 digites, LED, ami sárga, vagy zöld fényben világít, az aktuális csatorna száma mellett az óra is megjeleníthető rajta. Van benne egy kártya fogadó is, ami gyári kiépítésben csak a conax kártyákat kezeli, de szokás szerint, ez bővíthető szoftver frissítéssel. Az előlapon más említeni valót nem tudok mondani, kis doboz, kevés opcióval, de a megjelenése nem mondható csúnyának.

A készülék kompakt mérete miatt a hátlapon csak a legszükségesebb csatlakozók fértek el. A kép bal szélén van az infra vevő jack csatlakozója. Ez mellett jobbra látható az LNB műholdas antenna bemenet. Került rá egy digitális audio kimenet is, sajnos csak RCA csatlakozós, egy optikai talán jobb választás lett volna. A TV készüléket csatlakoztathatjuk HDMI, vagy scart kábellel is, utóbbi kifejezetten jó hír a régebbi TV tulajdonosoknak. A beltéri oldalán találjuk meg az USB csatlakozót, ahova pen drive-ot, külső merevlemezt, vagy akár WiFi adaptert is csatlakoztathatunk.

Amennyiben már volt korábban dolgunk Amiko beltérivel, akkor a bekapcsolás után egyből észre is vesszük, hogy ez a készülék is már a megújult menüvel rendelkezik. Az Amiko készülékek menürendszere már hosszú évek óta változatlan volt, nemrégiben azonban egy kicsit újítottak rajta. Az Amiko Impulse menürendszere továbbra is áttekinthető, jól kezelhető, minden ott van, ahol régen is megtaláltuk.
A bekapcsolás után én telepítő menüvel nem találkoztam, így meg kell keresni minden beállítási lehetőséget a menüben. Célszerű először a nyelvet magyarra állítani, ezt követően már nem lesz bonyolult a beállítások elvégzése.
A teszt készülékben beépített WiFi található, így azt is beállítottam még az elején, hogy minden online tartalom is elérhető legyen, mert bizony itt nem csak a YouTube meg az időjárás jelentés lesz az érdekes, de erre visszatérek még később. A WiFi beállítása nagyon egyszerű, gyorsan megtalálta a hálózatot, ahova a kulcs beírása után már tudtam is csatlakozni. Érdemes az automatikus csatlakozást bekapcsolni, így a beltéri következő bekapcsolásakor rögtön lesz internet is.

A csatorna keresésnél olyat találtam, amit eddig még nem láttam egy üzletben megvásárolható készüléknél sem: Immár lehet a magyar UPC Direct szolgáltatóra keresni. A UPC Direct kártyával rendelkezők kiválaszthatják a szolgáltatót a gyors keresés listából, és csak a UPC csatornáit keresi le a készülék abban a sorrendben, amit a szolgáltató beállított. Nagyon hasznos funkció, ha nem akarjuk órák hosszat kézzel rendezgetni, törölgetni a felesleges adókat. Természetesen a kedvenc csoportok itt is rendelkezésre állnak, oda is belehet pakolgatni minden adót, olyan sorrendben, ahogy szeretnénk. Elvileg ennél a keresési módszernél az újonnan megjelenő csatornák automatikusan bekerülnek a listába, de ezt sajnos nem tudtam kipróbálni, amíg nálam volt a beltéri nem jelent meg új adó.

A készülék használata nagyon kellemes, a csatornák közötti navigáció gyors, a csatorna váltás sebessége a megszokott 2-3 mp körüli. Azt már talán felesleges is megemlítenem, hogy az EPG elektronikus műsorújság jól működik, nincs semmilyen karakter probléma, habár ez 2016-ban már el is várható. Többféle EPG nézetből is választhatunk, elérhető a személyes kedvencem, az idősávos nézet is. Az EPG menüből azonnal lehet felvételeket időzíteni, akár teljes felvétel listákat is létrehozhatunk. A műsor rögzítéshez és az időeltolásos tévézéshez (Time Shift – élő adás megállítása) csatlakoztatni kell egy USB merevlemezt, vagy pen drive-ot, amire a mentés történik.

 

Mint említettem korábban a készülékkel lehet felvételeket készíteni, és azokat  visszajátszani. A felvétel előtt szükséges egy külső USB merevlemez csatlakoztatása, amire rögzítésre kerülnek a filmek. A felvételeket – beállítástól függően –  lehet TS, PS és TP formátumban rögzíteni. Szintén a felvételeknél található beállítások között van egy olyan funkció, hogy kódoltként vegyen-e fel a készülék. Sajnos PC-n nem tudtam visszajátszani a felvett műsorokat függetlenül az előbb említett funkció beállításától. Sokat kísérleteztem vele, minden formátumot kipróbáltam, de a PC-n nem jelent meg a kép. Természetesen a beltérin maradéktalanul visszanézhető minden felvett műsor, valamint a kódolatlan csatornákról készített felvételek visszanézhetőek PC-n is.

Az Amiko Impulse műholdvevőben rendelkezik beépített média lejátszóval, ami a legtöbb filmformátummal megbirkózik. A gyári specifikáció szerint a következő típusú fájlok lejátszást támogatja a készülék:

 • MKV, AVI, MPEG, TS, VOB, MP3, JPEG

Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy a régebbi DivX, Xvid kodeket használó filmeket nem mindig játssza le, nem minden filmmel volt gondja, csak néhánnyal. Otthoni, hétvégi mozizásra teljesen megfelelő ez az alap lejátszó.

Akkor térjünk rá egy kicsit az extrákra, amit a címben és a bevezetésben is említettem. Az Amiko Impulse készüléket számos internetes lehetőséggel vértezték fel, ezek között találunk olyan már megszokott pluginokat, mint pl. a YouTube lejátszó, az időjárás, vagy a google térkép. Ami újdonságszámba megy az a WebTV IPTV, a SKY IPTV, Royal IPTV, valmint a DLNA(DMR) hálózati lejátszási lehetőség. Na, ezek közül egyik sem működik!
A WebTV egyetlen csatornát sem tartalmaz, vagy kézzel kell hozzáadni, vagy az internetről letöltött listákat betölteni. Letöltöttem egy ilyen listát, de nem olvasta be a készülék, így továbbra is csatorna nélkül maradtam. Jó ez az IPTV, de csatornák nélkül nem sokra megyünk vele, a korábban tesztelt MediaLink beltéri ezzel ellentétben naprakész IPTV csatorna listát tartalmazott, amit folyamatosan frissítettek a neten keresztül. A SKY IPTV és a Royal IPTV előfizetős szolgáltatások, így ezeket nem tudtam kipróbálni.
A DLNA, ezen belül a DMR csatlakozás sem működött. Van a hálózatomon egy NAS, ami szolgáltatja a DLNA adatokat, a DMR-t elindítva egy kicsit keres, majd teljesen lefagy a beltéri, csak a teljes áramtalanítás segített.
Amit még nem említettem az az élő adás nézése mobil telefonon, mert papíron ezt is tudja ám az Amiko Impulse. Letöltöttem az Amiko oldaláról a kis androidos alkalmazást, telepítettem a telefonomra, és itt meg is állt a tudomány, mert elindulni, azt nem akart. Elkezdett betöltődni, majd nemes egyszerűséggel bezárult a program…

Még említést érdemel a készülék szoftvere és annak frissítése. Frissíteni lehet interneten keresztül, vagy USB-n keresztül. Érdemes a készülék szoftverét naprakészen tartani, mert esetleg kerülhetnek bele új funkciók, vagy a meglévők hibajavítása (pl. DLNA hiba). Létezik a készülékre ún. okos szoftver is, amivel a kártyaolvasó univerzálissá tehető, valamint elérhetőek lesznek a megosztás funkciók (oscam, cccam…). A szoftvereket itt lehet megtalálni: Sat-Support

Vélemény:

Vegyesek az érzéseim az Amiko Impulse műholdvevő készülékkel kapcsolatban. TV nézésre teljesen jól használható. Képes lekeresni csak a UPC Direct csatornáit, jól kezelhető, szép a képe, és meg felvenni is tud. Ami viszont extra lenne benne, amivel többet nyújtana, mint egy átlagos műholdvevő, na az nem működik, gondolok itt az IPTV-re, vagy a DLNA-ra.
Aki szeretne egy egyszerű, de mégis jól kezelhető beltérit TV-nézésre, esetleg egy kis YouTube-ra, vagy vasárnapi filmezésre annak jó választás lehet. Ráadásképp az ára is nagyon baráti, a teszt születésekor a csak SAT vevő 14900-Ft-ba, a SAT+WiFi készülék 15800-Ft-ba került.

Az Amiko Impulse SAT-WiFi műholdvevő készüléket a Forgat-SAT adta kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik!

Vélemény

Megjelenés - 8.5
Kezelhetőség - 8
Bővíthetőség - 6
Sebesség - 8
Ár-érték arány - 9

7.9

Ajánlott

Megfizethető és jól kezelhető belépőszintű műholdvevő. TV nézésre ideális választás, netes hálózati funkciói kicsit gyengélkednek.

Felhasználói értékelés: 2.47 ( 19 szavazat)

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

2 hozzászólás

 1. Topál Judit dr

  Nálunk a Vodafon febr 24-én kvázi erőszakkal elvitte a UPC-től kilenc éve kapott, kifogástalanul működő Thomson médiaboxot és egy ilyesmit, csak még kisebbet kötött be. Digital gold (most Prémiumnak átnevezve)+HBO-t fizetünk éveken át. A „csere” óta hol ez, hol az nem jön, néha több is hiányzik egyszerre, ha véletlenül bejön, nem rögzíthető, stb,stb, sorolni is dühítő. A telefont pedig fel sem veszik. Orbitális csalás az egész. Perelni fogunk.

  • Kedves Judit!

   A Vodafone box ettől teljesen eltérő modell, de sajnos minden másban igazat adok Önnek. Több ismerősöm is hasonló gondokkal küszködik. Amióta a Vodafone átvette a UPC-t drámaian leromlott a szolgáltatás minősége. Többet akartak nyújtani, de egy hibáktól hemzsegő szolgáltatás lett belőle.
   Azt tudom tanácsolni, hogy nézze meg a lakóhelyén elérhető egyéb szolgáltatókat, és, ha lehetséges, akkor váltson. Később valószínűleg javulni fog a Vodafone minősége, de addig megoldást jelenthet egy másik szolgáltató.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .