banner

Amiko HD 8840 combo vevő teszt

 

Hoztam egy új készüléket itthonra. Korábban egy Amiko 8820-as dolgozott a kisszobában, amivel nagyjából elégedett is voltam. Mivel én nem sorolnám magam az átlag felhasználók közé, ezért fontos, hogy mindenből, ami a TV-hez kapcsolódik a legújabb legyen, eddig TV-t is cseréltem minden évben, de a mostanival annyira elégedett vagyok, hogy idén ez kimaradt.
banner
Szóval elhoztam az AMIKO HD8840 névre hallgató, HD felbontású műsorok vételére használható műholdvevő, és földi, vagy kábeles combo készüléket. A 8840 is a már kijárt úton halad, ami a 8800 típussal indult, a 8820-al folytatódott. A 8820 egy kicsit téves pályának bizonyult a fixen beépített tunereivel, de ezt a bakit a 8840-ben orvosolták. Ami a szoftvert illeti, alig történt benne változás az első verzió óta, szinte teljesen megegyezik az előbb említett két típussal.
A doboz majdnem teljesen megegyezik a korábbi tesztben szereplő 8820 csomagolásával. Nekem tetszik ez az új AMIKO stílus, szép, letisztult, lényegre törő. Magyar vonatkozásának köszönhetően anyanyelvünkön is olvashatók rajta a műszaki információk. A beltartalom ezúttal is nagyon szegényes, a készülék mellett csak egy távirányítót (elemekkel) és egy használati útmutatót találtam. A TV összekötő kábel ezúttal is kimaradt, így vásárláskor nem árt erre odafigyelni. A dobozt összehasonlítottam az előző tesztben szereplővel, és szemet szúrt rajta egy új felirat: „OTT content”. Először nem sejtettem, hogy ez mit takar, aztán egy gúgli kereséssel megvilágosodtam: OTT content jelentése – „Over The Top tartalom”. A lényege, hogy a műsorszórás során, szélessávú internetkapcsolat segítségével közzétett olyan mozgóképes és audiótartalmak összességét jelenti, amelyek egy műsorszolgáltatótól érkeznek a felhasználóhoz, és amelyekre az internetszolgáltató nincs befolyással. Az internetszolgáltató csak az adatcsomagok továbbításáért felel, de nem felel a tartalomért és nincs is befolyással arra. Összegezve: You Tube, de ez már volt a 8820-ban is, csak nem reklámozták ilyen felirattal a dobozon.

 

A beltéri kinézetre semmit nem változott, a gyártó teljesen ugyanazt a házat használja, mint a korábbi 8000-es típusoknál (és az Alien 2-nél). Igazándiból nincs vele semmi baj, csak már kicsit idejét múlt a dizájn és túl sok változat van a boltok polcain, nagyon oda kell figyelni a típusszámra, nehogy összekeverjük a másikkal. Ezt személyesen is tapasztaltam a Forgat-SAT üzletében, sokszor ők is nagyon tüzetesen vizsgálják a címkét, nehogy másfajtát adjanak ki, mint amit a vevő kért.
Az előlapon megvannak a szokásos kezelőszervek, úgymint készenléti be-ki kapcsoló, csatorna és hangerő állító gombok, valamint a menüben is tudunk navigálni. A jobb szélen lévő lenyitható ajtó mögött található a CONAX rendszerű kártyaolvasó, egy CI dekódermodul fogadó aljzat és egy USB csatlakozó is. A kijelző is maradt a megszokott VFD grafikus, ami az óra mellett a csatorna nevek kijelzésére is alkalmas.

 

A hátlapi csatlakozók is megegyeznek a korábbi modellével, de az elrendezésük egy kicsit megváltozott. Bal oldalon található a két tuner, ami CSERÉLHETŐ, mert bizony a 8820-nak ez volt a nagy hiányossága. Itt már megjelent a loop kimenet is, amire további vevőegységeket lehet felfűzni. Alap kiépítésben egy DVB-S2 műholdas és egy DVB-C/T(2) kábeles, vagy földi tunerrel kapható a készülék. A DVB-T2 Magyarországon egyelőre még nem használatos, bár a pletykák már elindultak, hogy tervezik az átállást rá. Elvileg működik két egyforma rendszerű tunerrel is, de a gyakorlatban ezt sajnos nem tudtam kipróbálni. A tunerek között láthatók a digitális audió kimenetek, van koaxiális és optikai is, de ha nagyon régi a házi-mozi rendszer, akkor akár analóg sztereó RCA kábellel is összeköthető. A régebbi TV-k számára, van SCART kimenet is a hátlapon, ezzel is kipróbáltam a csatlakoztatás, a menü képe még így is olvasható maradt (korábban volt olyan teszt, ahol ezen keresztül alig tudtam a menü feliratokat elolvasni). Egy HD készüléknél a HDMI elmaradhatatlan csatlakozó, ezzel tudjuk a lapos TV-re kötni a dobozt. A HDMI csatlakozó felett van egy 50mA-es 12V-os kimenet, amivel külső eszközöket tudunk vezérelni, kapcsolni. A HD8840 rendelkezik LAN csatlakozóval is, ezzel lehet az internet hálózatra kötni, ahol YouTube videókat is lehet nézegetni vele. Ez alatt egy hátsó USB is van, ide lehet az adattároló eszközöket csatlakoztatni, de az AMIKO Wi-Fi sticket is felismeri és kezeli. Van egy soros RS-232 szerviz portunk is, aminek akkor vehetjük hasznát, ha nagyon elszoftvereznénk a készüléket. A hálózati kábele beépített és van rajta egy hálózati főkapcsoló is.
Az AMIKO HD 8840 is már az új távirányítót kapta meg. A 8820 tesztben találkoztam először vele, és azonnal megszerettem. Az új távszabályzó nagyon jó, könnyen kezelhető, minden gomb ott van ahol lennie kell, a gyakran használatosak középre csoportosítva. A médialejátszóhoz szükséges gombok is megtalálhatók rajta, van közvetlen mappaválasztás is. Egy funkció sem maradt le róla, bár bevallom egy www gombot eltudtam volna viselni rajta (hátha a jövőben lesz ebben a készülékben is internet böngésző). Ennél a típusnál már a középső nyíl kattogása is megszűnt, nagyon csendes lett, így éjszaka sem fog senkit zavarni a nyomkodása.
Kivételesen szét is kaptam a HD-8840-et, kíváncsi voltam, hogy tényleg lehet-e a tunereket cseréni, vagy csak kívülről néz ki úgy. Jó hír: lehet cseréni, nem átverés. Az alaplapot figyelmesebben nézegetve, felfedeztem 3 be nem kötött csatlakozót is, ezeket én sem tudom, hogy mik lehetnek, de nagyon izgatja a fantáziám. Az egyikhez van egy CA felirat írva, így lehet, hogy valami extra modulfogadó lesz. Valamelyik csati talán jtag port lehet, ezen keresztül közvetlenül van lehetőség programozni a beltérit, akkor is ha már a soros port sem működik. A proci a feliratok szerint egy ALI3606, ezt sok készülékben használják, nagyon elterjedt típus. Otthon szétszedni tilos a készüléket! A garancia ugrik, megrázhat az áram, vagy egy rossz mozdulattal tönkere is teheted, itt a kép, nézegesd ezt, mást úgysem fogsz benne látni.

Szoftveresen semmi újat nem nyújt az elődeitől, teljesen ugyanúgy néz ki a menü, ugyanazok a menüpontok vannak benne, a tudása is megegyező velük.
Azért, hogy ne kelljen átlapoznod a régi teszthez, bemásolom ide is a lényeget (olvasd tovább is, mert a végén az értékelés más lesz):

Az Amiko szoftver támogatottság még mindig nagyon jó, mondhatni kiváló, ez igaz az HD-8840 készülékre is. Ehhez a beltérihez is többféle szoftver található az interneten. Elsősorban van egy gyári verzió, ami az amikostb.com oldalról szerezhető be, ebben a kártya olvasó csak a Conax kártyákat kezeli és a LAN csatlakozón keresztül használható internetes tartalmak elérhetősége korlátozottabb, de azért ebben a verzióban is megtalálhatók olyan extrák, mint az időjárás widget, vagy az RSS hírolvasó.
„Ügyes” szoftverből két verzióval is találkozhatunk, az egyik változat az mcas nevű, amiben emulátor és kártyamegosztás nincs, de a beépített kártyafogadó univerzálissá válik, ez egy amolyan félhivatalos verzió, illegális használatot nem tesz lehetővé, mert kártya mindenképp kell hozzá,de abból többféle rendszerűt kezel, ez jó választás pl. a UPC Direct kártyákhoz. A másik verzió az emu névre hallgat, ebben benne van minden okosság, emulátor a kódolt csatornákhoz, kártyamegosztáshoz szerver és kliens, valamint itt is univerzális a kártyaolvasó. Természetesen a kódolt csatornák előfizetés nélküli vétele illegális cselekmény. Ami kevésbé tiltott, az a lakáson belüli kártyamegosztás, az okosabb verzióval ezt homecamd segítségével nagyon egyszerűen belehet állítani, így több TV készülékhez is elegendő lehet egy előfizetői kártyát kérni a szolgáltatótól.
A szoftver frissítése nagyon egyszerű művelet, csak le kell tölteni a készülékhez való fájlt, azt felmásolni egy PEN Drive-ra és a készülék menüjéből a fájlt kiválasztva elindítani a frissítést. Itt is fokozottan ügyelni kell arra, hogy frissítés közben ne menjen el az áram és ne távolítsuk el a pendrive-ot. Szoftverfrissítés előtt javasolt a régiről egy mentést készíteni, ezt szintén a pen drive-ra tudjuk menteni. Ez nagyon hasznos, mert ebből a frissítés után visszatudjuk tölteni a beállításainkat és a csatornáinkat az új verzióra is.

A készülék első bekapcsolásakor telepítőmenüvel itt sem találkoztam, a nyelv pedig angolra volt beállítva. A beállításoknál természetesen megtalálható a magyar nyelv is, érdemes ennek az átállításával kezdeni a telepítést, utána már minden magyar lesz rajta. A bekapcsolási idő kicsit hosszadalmas, kb. 30 másodpercet kell várni a kép megjelenítéséig. A menü kinézete majdnem azonos a korábbi modellével, csak itt még nincs szép háttérkép, a menüpontok nagy része megegyezik, csak elvétve találunk újdonságokat, ilyen például a Wi-Fi net beállítás lehetősége.

A földi adók keresésével kezdtem a használatot, itt sajnos nem lehet országnak kiválasztani a magyart, nincs a listában, hagytam a görög beállításon, így is megtalált minden csatornát, a keresés nem vett igénybe sok időt. Földi antennánál bekapcsolható a +5V tápfeszültség is, így aktív antennához nem szükséges külön adapter. A műholdas csatornák keresésénél szinte az összes lényeges műhold megtalálható a listában. A kívánt hold kiválasztása után a paramétereit is részletesen megtudjuk adni, itt lehet beállítani a Diseqc kapcsolót és a forgató motort is. Az én motorommal jól működött USALS módban is, mindig oda forgatott ahova, és amikor kell. Fontos, hogy minden műholdnál kézzel kell megadni, hogy szeretnénk-e motorral, vagy kapcsolóval vezérelni, vagy sem. A csatorna keresést automatikusra állítottam, így megtalál olyan új TP-ket is, amik esetleg nincsenek benne a listájában, ezért a keresés kicsit lassú volt.
A keresések után már kezdődhet is a tévézés, a Mindig TV csatornái tökéletesen jönnek, semmi hibát nem találtam benne, én úgy láttam, hogy a képarányokkal sincs probléma, kezeli az AFD jeleket is. Az Extra csatornák is nyíltak miután behelyeztem a kártyát az olvasójába.
A képminőségével nincs probléma, szerintem szebb a képe, mint a korábbi 8800-as és 8820-as modellnek, de ez csak magánvélemény, mérési adatokkal nem tudom alátámasztani, mindenesetre nekem tetszik amit látok. A csatorna váltás is gyorsult az elődhöz képet, itt már kódolt csatornánál is 2-3 másodperc alatt megjelenik a kép.

Az EPG jól működik, minden magyar karakter ékezettel jelenik meg, nincsenek krix-krax-ok, még a UPC Direct csatornáin is tökéletes. A műsorújság alapból csatorna nézetmódban köszönt minket, de szerencsére nem maradt ki az idősávos nézet sem, egyszerűen átállítható a zöld gomb megnyomásával. Az EPG-ből lehetőségünk van időzíteni a felvenni kívánt műsorokat is, vagy csak beállítani, hogy automatikusan kapcsoljon oda a készülék, ha kezdődik.

A csatorna listában az adókat tetszés szerint rendezhetjük, vagy akár kedvenc csoportokat is kialakíthatunk. Jó hír, hogy kijavították a kedvenc csoportok rendezését a legújabb szoftverben, most már bárhogy rendezhetjük a csoportokat, nem fog eltűnni egyetlen hozzáadott csatorna sem.

Az Amiko STHD-8820 és HD-8840 legnagyobb újítása a médialejátszási képesség, a korábbi 8800-as modell nemigazán remekelt ezen a téren, csak a felvett műsorokat lehetett visszanézni rajta. Az új készülék szinte minden népszerű filmformátummal elboldogul, a teljesség igénye nélkül az alábbi fájlokat képes megjeleníteni:

  • MKV – nagyfelbotású filmek
  • AVI – Divx és Xvid filmek
  • MPEG – filmek
  • TS – tömörítetlen felvételek
  • VOB – videó fájlok
  • MP3 – zenék
  • JPEG – képek

 

Kipróbáltam többféle formátummal, csupán egy nagyon régi Divx filmet nem játszott le, de mentségére váljon, hogy elég faramuci kódolású, az összes új, népszerű formátumot probléma nélkül lejátszotta.
Természetesen ebből a készülékből sem maradt ki a felvétel és az időeltolásos tévézés lehetősége (Time Shift). Ezek használatához elengedhetetlen valamilyen külső USB tároló csatlakoztatása (PenDrive, vagy merevlemez), amire a felvételek rögzülnek. A felvételeket lehet előre is programozni, vagy akár azonnal is indítható a rec gomb megnyomásával. A felvett műsorokat .ts formátumban menti a készülék, ezáltal egyszerűen átvihető számítógépre a további feldolgozás, archiválás céljából. FIGYELEM: Csak FTA – szabadon fogható csatornáról készült felvételt lehet PC-n lejátszani, a kódolt csatornákat minden esetben kódoltként veszi fel, ezeket a PC-n nem lehet visszanézni! A Time Shift alapból nincs aktiválva, ezt a felvétel menüben lehet bekapcsolni, ezután a készülék automatikusan elkezdi menteni az éppen nézett műsort, így bármikor megállítható, vagy vissza is tekerhető.

Vélemény:
Az AMIKO HD-8840 méltó utódnak bizonyult, van annyira megbízható készülék, mint az előd 8820-as, de ezt már mindenféle DVB rendszeren lehet használni köszönhetően a cserélhető tunereknek. Otthoni alap médialejátszóként is kitűnően működik, de azért rá is igaz, hogy nem vált ki egy céleszközt, azaz nem szabad egy Media Player tudásához mérni, de ha csak egy vasárnap estére letöltött filmet szeretnénk vele megnézni, arra tökéletesen használható. A teszt alatt fagyással, vagy bizonytalan működéssel nem találkoztam, most is stabilan teszi a dolgát. Kijavították a kedvenc csoportok rendezésének a hibáját is, immár nem tűnik el egyetlen kiválasztott csatorna sem.
Ha valaki dupla tuneres beltérin gondolkozik, akár Digi kábelre, az nyugodtan megveheti az Amiko 8840HD-t, nem fog benne csalódni (persze Digi kábelre két kábeles tunerral kell kérni a boltban).

A teszt nem születhetett volna meg a Az Antennacentrum támogatása nélkül, köszönjük nekik!

A teszt alatt az műholdas szolgáltatását használtuk. A csatorna kínálat és az előfizetési információk megtalálhatók a http://www.olcso.tv honlapon.

 

A teszthez az Antenna Hungária biztosította a előfizetői kártyát. Digitális átállás információk megtalálhatók a http://www.mindigtvextra.hu oldalon.

 

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk.

 

digiportal.hu 2012. november 26.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .