banner

Amiko A4 Combo 4K UHD – TV vétel Android alapokon v2.0

Nemrégiben jelent meg az Amiko A4 vevőkészülék család, mely az úttörő A3 folytatása. Androidos box, de távirányítóval is kezelhető felülettel, igazi multimédiás központ, nagy tudással, 4K UHD felbontással, hihetetlen árcédulával, és egy kis hiányossággal.

Az Amiko A4 elődje az Amiko A3 volt, ami szintén Android rendszert használt, meglepően ügyes kis vevő volt, egy igazi élmény távirányítóval. Sajnos a forgalmazását már befejezték. Az A4 nagy sajnálatomra nem kapta meg az A3 légegeres távirányítóját, de úgy hallottam, hogy rövidesen külön is megvásárolható lesz hozzá.

Az Amiko A4 rögtön 4 változatban jelent meg, amik a következők:

  • Amiko A4 OTT – Média player tuner nélkül
  • Amiko A4 SAT – Műholdvevő
  • Amiko A4 T2/C – Földi digitális, vagy digitális kábel vevő
  • Amiko A4 Combo – Műholdas és földi digitális, vagy kábeles vevő

Én a legnagyobb A4 Combo verziót kaptam meg tesztelésre, de a többi készülék szoftveresen teljesen megegyezik egymással.

A készülék egy elegáns sima fehér dobozban érkezik, nincs túlkomplikálva a dizájn. Belül, a beltéri mellett megtaláljuk a távirányítót a használatához szükséges elemekkel, egy hálózati adaptert, kapunk egy HDMI kábelt is, valamint egy angol nyelvű gyors üzembe helyezési útmutatót. Minden megvan benne az első használatba vételhez.

A készülék igazán kis méretű, a beltéri hossza csupán 14cm. Az előlapon nincs sem kezelő gomb, sem kijelző, a gombok nem fontosak, de véleményem szerint egy pici kijelzőt tehettek volna rá (vagy legalább külön csatlakoztatható lehetne mellé). Az előlap felső részén világító LED nagyon feldobja a dizájn, tud kéken, sárgán és lilán is világítani, ezt a menüben van lehetőségünk beállítani. Készenléti állapotban az alap beállítás szerint sárgán világít, de, ha a hálószobában zavaró lenne a fénye, akkor teljesen ki is lehet kapcsolni.

A beltéri oldalán és a hátlapján is találunk csatlakozókat. Az oldalára került 2db USB csatlakozó a külső tárolóknak, sajnos csak 2.0 szabványúak, valamint van egy mikro SD kártya fogadó hely is, ez hasznos lehet pl. fényképek nézegetése alkalmával. A hátoldal már sokkal izgalmasabb, bal oldalt van a két tuner csatlakozója ahova a parabola és a földi antennát köthetjük be. A tunerek mellett látható a digitális opikai audió csatlakozás, ahova a házimozi rendszerünket köthetjük. Ez mellett kapott helyet a LAN ethernet hálózati aljzat, ami 10/100Mbit/s sebességű, itt fontos megemlíteni, hogy az A4-ben van beépített WiFi adapter is. A LAN csatlakozó mellett van egy AV OUT analóg TV és hang kimenet, így régebbi TV-re, vagy házimozi rendszerhez is tudjuk csatlakoztatni, ehhez a csatlakozóhoz kábel nem volt a dobozban, de külön beszerezhető. Tévével a HDMI csatlakozón tudjuk összekötni, ami már a legújabb 2.0 verziójú. Végül a jobb szélén található a 12V-os adapter csatlakozója, hálózati főkapcsoló nem került rá. A tápcsati mellett van egy pici recovery feliratú gomb, ez akkor lehet hasznos, ha vissza akarjuk állítani a gyári állapotot, külső program szükséges a használatához.

A távirányító sajnos nem olyan fejlett, mint az A3-nál volt, sima egyszerű, de könnyen használható. Minden lényeges funkció kapott dedikált gombot, az elrendezéssel sincs probléma, gyorsan megtanulható a használata. A menüben a nyilakkal tudunk navigálni, de akad olyan eset is, amikor szükség lehet az egérre (pl. Play Áruház), ilyenkor csak meg kell nyomni az egér ikonú gombot és máris megjelenik a kurzor, amit szintén a nyilakkal lehet irányítani. Az infra érzékenységét én nem tudom, hogy hogyan találták ki, de szinte bárhonnan működik a szobából. Először azt gondoltam, hogy most is rádiós távirányítóval van dolgom, de az első részét letakarva már nem működött. Kiváló infra megoldás, néhány gyártó lemásolhatná.  Internetes információk szerint rövidesen megvásárolható ehhez a készülékhez is az A3-nál megismert légegeres, rádiós egér, az ára kb. 2500- Ft lesz.

A beltéri hardverét tekintve a gyári adatok alapján nem lehet okunk panaszra, azonban a bevezetőben említett hiányosságot itt fedeztem fel. A sebességről egy 4 magos 64bit-es 2 GHz sebességű processzor gondoskodik. A grafikus megjelenítést külön porcesszor végzi, ami egy Mali 450MP GPU, 600 MHz sebességgel. RAM-ból csupán 1 GB jutott, ami meglehetősen kevés egy Android rendszerű készüléknek, és Flash memóriából is csak 8GB kapunk, bár ez utóbbi bővíthető SD kártyával. Az általam tapasztalt hiányosság valószínűleg a memória karcsú mivoltára vezethető vissza. Indulásnál betöltöttem az Enigma2-es csatornalistám (mert ilyet is lehet), ebben rengeteg műhold, kedvenc lista található (legalább 10 műhold, 8 kedvenc lista, 5000 feletti csatornaszám). Már a betöltés is nagyon lassú volt, de utána szinte használhatatlanná vált a doboz, annyira lassan tudtam a menüben, vagy a csatorna listában navigálni, hogy feladtam. Ezt követően gyorsan töröltem mindent és csak 1 műholdat 1 kedvenc listával importáltam, ezután már normálisan működött minden. Szóval nem szabad túl sok műholddal és csatornával terhelni a készüléket és akkor nem lesz vele semmi gond.

banner

Az első bekapcsolást követően egy telepítő menü üdvözöl minket, ahol az alap beállításokat egyszerűen eltudjuk végezni. A TV felbontásnál kiválasztható a 4K UHD 2160p felbontás is, ezt természetesen csak UHD képes TV-nél alkalmazzuk, különben nem lesz kép a TV-n. Az internet hálózatra mindenképp érdemes a dobozkát rákötni, hiszen csak úgy tudja a tudása legjavát kibontakoztatni. A beállításoknál kiválaszthatjuk, hogy LAN-on keresztül, vagy a beépített WiFi-n keresztül akarunk-e csatlakozni. A telepítés utolsó lépéseként a csatorna keresés indul el, ami nem túl gyors, viszont nagyon alapos, minden csatornát elsőre megtalált. A csatorna keresés végeztével a készülék felajánlja a piconok letöltését, itt meglepődve tapasztaltam, hogy majdnem minden magyar csatorna logója is benne van a listában, így mindenképp érdemes letölteni őket.

A készülék menüje egyértelmű felépítésű és távirányítóval is könnyen kezelhető (ez nem minden készüléknél van így). A távirányítón a kurzor nyilak felett van két menüválasztó gomb, ezekkel lehet jobbra-balra lépkedni a fenti menü oldalak között. A magyar fordítás elég jó, de azért még vannak benne angol szövegek, illetve elírással is találkoztam. Android alkalmazásokat lehet a Play áruházból telepíteni, valamint van egy szerény kínálattal rendelkező alkalmazás áruház is, ez utóbbihoz nem kell semmilyen regisztráció. Amennyiben van enigma2 rendszerű csatorna listának, akkor akár azt is importálhatjuk a beltéribe a beállítások menüben. Minden adatot átvisz, beleértve a kedvenc listákat is. Az Amiko A4 alapfelállásban csak a Conax rendszerű kártyákat tudja kezelni (pl. MinDig TV), de az internetről letölthető hozzá a nagyobb tudású Mcas, vagy OSCam plugin is. Az OSCam teljes funkcionalitással tud működni, az alapbeállítása a távirányítóval is egyszerűen elvégezhető, de természetesen megvan a webes felülete is.

A beltéri működését részletekbe menően személyre tudjuk szabni, a beállítások menüben számos kényelmi opciót találunk, mint pl. a LED színét, állapotát is beállíthatjuk (hogy pl. éjszaka ne világítson). Lehetőség van HDMI CEC beállítására, DLNA szerverként is tud működni, valamint a hálózati tárolónkat (NAS) is lehet hozzá csatlakoztatni.

Természetesen az Amiko A4 is rendelkezik az olyan alapszolgáltatásokkal, mint az EPG – Elektronikus műsorújság, a TimeShift – TV műsor megállítás, vagy az adás rögzítés. Az EPG jól működik, a magyar speciális karakterekkel sincs probléma, valamint külső EPG szolgáltatók listáját is betölthetjük a Crossepg menüpontban. Többféle EPG nézet közül választhatunk, van idősávos és csak a kiválasztott csatorna nézet is. Az EPG-ből azonnal indíthatunk felvételt, vagy időzíthetünk későbbi időpontra is.

Multimédia terén nagyon erős az A4, szinte semmi nem hiányzik belőle. Kezdjük rögtön a MediaPlayer-el, van egy gyári android lejátszó feltelepítve, ami kicsit szerényebb képességekkel van felvértezve. Ezt a gyárit akár rögtön le is cserélhetjük egy tetszőlegesre a Play áruházból, választék van bőven. Viszont szerintem felesleges az Android lejátszókat használni, mert egyből a legjobbat is beletették, ez pedig nem más, mint a Kodi. A Kodi egy nyílt forráskódú multimédiás központ, általában a HTPC-k alapja szokott lenni. Mindent tud, mindenre képes, ami videó, kép, vagy zene lejátszás. Egyszerűen, magyar nyelven konfigurálható, természetesen tud hálózatról is lejátszani, van saját webes felülete is, és nem utolsó sorban minden formátummal elboldogul. Az A4 kapott egy teljes értékű internet böngészőt is, amivel elég kényelmesen lehet barangolni a neten, bár a távirányítóval kicsit körülményes a használata, lassú a szövegbevitel.

Az Amiko A4 is rendelkezik beépített webes felülettel, ahol elvileg lehet módosítani a box alapbeállításait, felvételeket időzíteni és élőben a neten nézni a TV csatornákat. A webes felület a box IP címén érhető el, speciális beállítást nem igényel. A TV műsor nézésnél akadt egy kis problémám, mert kéri, hogy tegyem fel a VLC-t és egy plugint hozzá. A hivatkozott Plugin azonban nem működik Windows 10 alatt, így nincs Live TV sem. Nem az A4 hibája, a plugin fejlesztése állt le. De ezen kis fiaskó után azt gondoltam, hogy majd kárpótolt a letölthető Android alkalmazás… A készülék menüjében van egy Linkdroid Player Connector alkalmazás, ahol egy QR kódot kell beolvasni a telefonnal, majd telepíteni az alkalmazást, ami Spark Player névre hallgat. Nos ez a Spark Player jó kis app lenne, ha rendesen működne. TV-t nézni ezzel sem tudtam, folyton kiakadt, lefagyott, viszont felvételeket lehet vele időzíteni, a csatornák között is lehet böngészni, minden működik, csak a TV nem. Interneten keresztül is lehet használni, arra pl. jó lehet, hogy távolról időzítsünk felvételeket.

A külső alkalmazásos kiruccanás után térjünk vissza a box-hoz, mert még mindig van miről beszélni. A műholdas/kábeles csatornákon kívül lehetőségünk van internetes IPTV-k nézésére is. Erre rögtön kapunk alkalmazást is FilmOn Live TV néven. Itt több 100 (vagy 1000, nem számoltam meg) internetes csatornába kukkanthatunk bele, a nagy részük működik is. Vannak olyan adók is, amik hazánkból máshol nem érhetők el, azonban fontos megjegyezni, hogy magyar nyelvű csatornát nem találtam(egy van a listában, de nem működött). A Play áruházban találunk más IPTV alkalmazásokat is, ahol még több ingyenes internetes TV adó vár ránk. A legújabb verziójú szoftverben már a távirányító IPTV gombjához is tetszőleges alkalmazást lehet rendelni, így egy gombnyomásra beléphetünk a kedvenc IPTV csatornáink közé. Olyan apróságokat már szinte meg sem említek, mint a Youtube lejátszó, ami szintén az alapszoftver része, ez sokkal kényelmesebben használható felületet kapott, mint a gyári Android verzió.

Műsor rögzítés terén is jól teljesít az A4 dobozka, bár azért itt vannak kompromisszumok. A belső memória csekély mivolta miatt érdemes külső tárolót csatlakoztatni a felvételeink részére, ami lehet Pendrive, vagy SD kártya, de érdemesebb külső USB merevlemezt használnunk. Fontos, hogy külső tároló csatlakoztatása után a beállításoknál állítsuk majd át a rögzítés útvonalát. A felvételeket .ts formátumba menti el abban a minőségben, ahogy a műholdról érkezik. A kódolt adásokról is kódolatlanul rögzít, így tetszőlegesen átvihetőek a tartalmak PC-re is. A felvételeket azonnal indíthatjuk, de lehet a műsorújságból előre időzíteni is. Sajnos adás rögzítése közben nem lehet átkapcsolni másik csatornára, még az ugyanazon TP-n, vagy a másik tuneren jövőre adóra sem enged átváltani. Valószínűleg nem két fizikailag különálló tuner van az A4-ben, hanem osztott, ami valójában csak 1. A TP-n belüli váltás tiltása érdekes számomra, mert annak nem lenne fizikai akadálya.

Értékelés:

Az Amiko A4 Combo vevőkészülék kitűnő választás mindazoknak akik egy kicsit többet szeretnének a TV adók nézésénél. Ez a kis dobozka valódi multimédiás élményközponttá alakítja a tévénket. Minden megvan benne, ami az internetes tartalom fogyasztáshoz szükséges, talán még egy kicsit több is. Hátrányait tekintve az 1GB memória nem túl sok, hamar elfogyhat komolyabb alkalmazásokat futtatva. A tuner is kicsit csalódás nekem, mert hiába a két bementet, ha belül csak egy vevő egység van. A csatornákat, műholdakat is tanácsos okosan beállítani, mert, ha túl sok van belőlük, akkor ez belassuláshoz vezethet. A távirányítója viszont egyértelmű visszalépés az A3 box-hoz, ahol rádiós, légegerest adtak mellé. Ha ezen a néhány negatív tulajdonságon átlépünk, akkor mindent összegezve nagyon jó kis készülékkel volt dolgom.
A lényeget a végére hagytam, a bolti ára nagyon barátságos, az alapmodell egy műholdas tunerrel már 31 880- Ft-ért hazavihető, de a combo változat is csupán 36900- Ft-ba kerül. Kis készülék, kis árcímke és nagy tudás, igazi best buy vétel mindenkinek, aki a hátrányokkal együtt tud élni, de szeretné az otthoni tévézését magasabb szintre emelni.

 

Az AMIKO A4 COMBO vevőkészüléket a Forgat-SAT-tól kaptuk kölcsön, köszönjük nekik.
Megvásárolható az AntennCentrum webshopban ingyenes házhoz szállítással.

 

Hasznos oldalak:

Kapcsolódó tesztek: Amiko A3
Szoftverek, Pluginok: Amiko A4 letöltések
Gyári oldal: http://www.amikostb.com

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk.

Amiko A4 Combo

Csomagolás, tartalom
Megjelenés
Kezelhetőség
Képminőség
Sebesség
Bővíthetőség
Ár-érték arány

Ajánlott

Kis doboz, nagy multimédiás képességekkel felvértezve. Szinte korlátlan lehetőségek az Android rendszernek köszönhetően.

Felhasználói értékelés: 3.04 ( 16 szavazat)

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .