banner

AMIKO A3 teszt – Az Androidos mindenes

Az egész úgy kezdődött, hogy kaptam egy telefont a Forgat-SAT-tól: be kellene szaladnom, mert van valami, ami biztosan érdekel, bár mindenki szabadságon van, de azért menjek be, ott lesz nekem félretéve az AMIKO A3 műholdvevő beltéri. Mikor úton voltam, az járt a fejemben, hogy megint egy android-os kütyü, sok meglepetésre nem számítottam a Wayteq Moviebox CX teszt után, de ekkorát már nagyon-nagyon rég tévedtem…

banner

Mostani tesztünk alanya az Amiko legújabb műholdvevő kisokosa, ami az A3 típusnevet kapta. Az Amiko A3 nem csak egy egyszerű műholdvevő a csontig lerágott Amiko menüvel, hanem egy teljes házi multimédia központ, ami a legokosabb okos tévét is még okosabbá teszi. A szoftverét Spark2-nek nevezik, de valójában egy teljesen átalakított Android 4.2 Jelly Bean operációs rendszer fut rajta.

Akkor szokás szerint kezdjük az elején, a doboza leginkább egy minőségi telefon, vagy tablet hatását kelti, semmi extra csicsa, felirat, vagy logó, mindössze az A3 felirat. Kibontva előkerült maga a készülék, én piros színűt kaptam, de elérhető fekete és szürke színben is.
A csomagban kapunk egy külső, 12V-os hálózati adaptert, a hozzá tartozó hálózati kábellel. Találtam benne két USB kábelt, az egyik egy sima mikro USB (ennek majd a távirányítónál lesz szerepe), a másik egy USB OTG kábel, amivel pendrive-ot, vagy más usb eszközt csatlakoztathatunk a készülékhez. A HDMI kábel is alap tartozék, de itt álljunk is meg egy szóra. Már az is érdekes benne, hogy nem gömbölyű, hanem lapos kivitelű, de van rajta egy felirat (High speed HDMI cable with ethernet). A HDMI kábel az arra alkalmas eszköztől akár internetet is képes továbbítani a box felé, így nincs szükség külön ethernet kábelre. Az újabb tévék általában tudják ezt a funkciót.
Ezeken kívül van még a dobozban egy karpánt is, amire a távirányítót tudjuk felfűzni, valamit két öntapadós gumi lapocska, ezt csak sejtem, hogy a beépíthető merevlemezhez használható rögzítésre. Végül már csak az angol nyelvű gyors üzembe helyezési útmutató és a szokásos Amiko kártya maradt a dobozban.
Rengeteg tartozék, semmi nem maradt ki belőle, és mielőtt hiányolná valaki, nincs a távirányítóhoz elem…mert akkumulátoros.
Minden kábel szép fehér színű, jelentősége nem sok van, de kicsit szokatlan, én jobban szeretem a fekete zsinórokat, a fehér jobban kitűnik a tévé alatt, mellett.

Az Amiko A3 távirányítója nem egyszerű szerkezet. Először is nem infra, hanem rádió hullámokkal kommunikál a beltérivel, ha nincs semmi rálátás a készülékre, akkor is tökéletesen működik. A másik furcsaság, hogy nem elem, hanem tölthető akkumulátor van benne. A csomagban található micro USB kábel segítségével lehet feltölteni, akár a készülék hátsó usb portjába dugva. A távirányító a be-ki kapcsoló gomb hosszú nyomásával teljesen kikapcsolható, így takarékoskodhatunk az akkuval (ami nálam nem merült le a tesztek alatt). Természetesen funkcionál normál távirányítóként, a hagyományos gombok megtalálhatóak rajta, de tényleg csak a legszükségesebbek, semmi felesleges. Középen van egy nyíl feliratú gomb, amire, ha ráhelyezzük az ujjunkat azonnal megjelenik az egér kurzorja a TV képernyőjén és a levegőben hadonászva tudjuk mozgatni(érdemes a karpántot használni, eleinte nehogy eldobjuk). A gombot meg is lehet nyomni, ekkor a kiválasztott funkció fog aktiválódni (amin épp állunk). A középső karikát körbesimítva lehet scrollozni a képernyőn, hasonlóan, mint az egér görgőjével. A távirányító oldalán van egy mikrofon logós gomb, ha ezt nyomva tartjuk, akkor beszélhetünk a távirányítóba, nagyon hasznos funkció pl. kereséshez. Tudja a magyar nyelvet is, és a kicsit rosszul kiejtett csatornák neveit is jól ismeri fel.

Ezek a funkciók nem annyira számítanak újdonságnak, android box-oknál már szinte kötelezőek, de amit az Amiko mérnökei még rátettek az már nekem is sok volt (és nem is nagyon reklámozzák). A távirányító oldalán vagy egy fülhallgató csatlakozó, ahova, ha bedugjuk a fülest, akkor a beltéri automatikusan lenémít és csak a fülhallgatóban szól a hang. Ez felettébb hasznos lehet éjszakai tévézéskor, vagy hangos meccs nézések közepette, senkit nem zavarunk vele, és nem szorít korlátok közé a fülhallgató kábele.
A távirányítón helyet kapott egy game gomb is, amit megnyomva a játékokkal úgy tudunk játszani, mint egy kontrollerrel, oldalra fordítjuk és a kurzor nyilakkal valamint az 5,7,8,9 és 0 gombokkal irányíthatjuk kedvenc játékunkat. Játékok bőven vannak a Play áruházban, vagy az új Spark boltban.
A távirányítóra biztos nem lehet panasz az Amiko A3 készüléknél, nem úgy mint a másik Androidos tesztnél, ahol ez okozta a legtöbb fejfájást (persze ahhoz is lehet külön vásárolni).

Az Amiko A3 formabontó kinézete szerintem nagyon el lett találva, végre terveztek valami újat és nem csak egy már meglévő dobozba pakolták bele a hardvereket. A belső műanyag házat egy alumínium héj öleli körbe, mindezt nagyon dizájnosan oldották meg. A nálam jár készülék piros színű, de kapható szürke és fekete színben is. A festése is nagyon igényes, kicsit az autók metál fényezéséhez hasonlítanám, bár nem sima, hanem kicsit porózus a felülete.
Az előlapon csak egy stand by, készenléti kapcsoló található, más kezelő szervet nem helyeztek el rá. A kapcsoló közepe pirosan világít készenléti állapotban. Középen található egy 4 digites, 7 szegmensű VFD kijelző, ami kékes-fehér fényben világít. Használat közben az óra látható rajta, kikapcsolt állapotban viszont semmit nem mutat. Készenléti állapotban az óra csak a Fake beállítás esetén látható, de éjszaka a fényerő kicsit erős, egy szabályzási lehetőség még hasznos lehetne.

A hátlap már sokkal érdekesebb dolgokat tartogat számunkra. Bal oldalon találjuk meg az LNB szabványos F-csatlakozóját, ide köthetjük a műholdvevő antennánkat. A TV készüléket CSAK HDMI csatlakozón keresztül köthetjük rá, a régi típusú TV tulajdonosok itt hátrányba kerültek. Van egy optikai hang kimenet a külső házi-mozi rendszerek részére, az analóg kimenetek itt is lemaradtak (bár szerintem nem is nagyon hiányzik). Fent középen egy szabványos kártyaolvasót is kaptunk, ami alap esetben csak a CONAX kártyákat ismeri, de némi ügyességgel megoldható más rendszerű kezelése is. Van hátul egy Micro SD kártyák fogadására alkalmas kártyaolvasó, ezzel a készülék belső memóriáját bővíthetjük. USB csatlakozóból kettőt is tettek hátulra, az egyik normál méretű, a másik pedig micro USB, amihez mellékeltek egy átalakító adaptert a csomagba. Az internet hálózatra csatlakozhatunk a beépített 10/100-as vezetékes ethernet porton, de az A3-ban van beépített wifi adapter is. Végül már csak a jobb szélen látható adapter bement szorul még említésre.
Sok csatlakozó, de csak a lapos TV tulajok részére, ez már tényleg CSAK digitális beltéri.

Ha megfordítjuk a készüléket, akkor alul találunk egy kis ajtót, ami mögött egy 2,5′ méretű merevlemez, vagy SSD meghajtó elhelyezésére van lehetőségünk. Ezzel még tovább bővíthetjük a rendelkezésre álló – elég szűkös – tárhelyet, és a felvételeink is biztosan elfognak rajta férni.

Az Amiko A3 műholdvevő működését egy Cortex A9 kétmagos processzor biztosítja, ami 1,5GHz sebességgel dolgozik. Az alkalmazások részére 8GB beépített memória áll rendelkezésre, de én a menüben csak 2,9GB szabad helyet találtam. A memória tovább bővíthető SD kártya, USB meghajtó, vagy merevlemez használatával.

Az első bekapcsolást követően nekem nem akart azonnal elindulni a készülék, csak az üdvözlő képernyőt láttam, de a menü nem jött be. Nagy nehezen rájöttem a recovery menü előhozatalára, és ott nyomtam egy teljes gyári visszaállítást, ezután azonnal elkezdte a normális működést a beltéri. A recovery menüt úgy lehet előhozni, hogy az előlapon nyomva tartjuk a gombot és áram alá helyezzük a készüléket, ezt követően még kb. 5 másodpercig kell tartani, majd az elengedése után rögtön megjelenik a menü.
Az újraindítás után egy telepítő menü köszöntött, ahol legelőször a nyelvet lehet kiválasztani, van magyar nyelv is, de nem teljes a fordítás, néhány menüpont angol maradt.

A telepítés során beállíthatjuk az Internet hálózatot, választhatunk vezetékes, vagy vezeték nélküli adaptert is, a wifi beépített, így azonnal használható is. Lehetőségünk van beállítani a TV képernyő felbontását, van 1080p full HD is, érdemes ezt használni. Az óra szinkronizálást is betudjuk állítani, ahol alapesetben az internet hálózatról szinkronizál a készülék, de át lehet állítani, hogy a műhold időt használja (ez műholdanként eltérő lehet). A telepítés közben a beltéri ellenőrzi, hogy van-e újabb elérhető szoftver az interneten, és ha talál, akkor felajánlja az azonnali frissítést. Érdemes végrehajtani, mert a régi szoftverek tartalmazhatnak olyan hibákat, amit az újabban már javítottak.
Műhold telepítésnél lehetőségünk van diseqc kapcsolók és forgató motor beállítására is. Nekem forgató motor van, így rá kellett nyomnom a kék gombra, hogy a haladó beállításoknál megtudjam adni a megfelelő adatokat. FONTOS, ha először kezeled a távirányítót, akkor figyelj rá, hogy a menü lapok között a nyilak alatti jobb-bal gombokkal tudsz váltani. Először nekem is kicsit szokatlan volt, de gyorsan megtanultam.

Keresés indításánál lehetőségünk van vak keresésre is, én ezt választottam, a beltéri elég gyorsan megtalált minden TP-t, majd ezután indította rajtuk a csatornák keresését. Az egész művelet nem tartott tovább, mint 3-4 perc. Az adók lekeresését követően rákérdez a készülék, hogy töltse-e le a piconokat. A letöltés a THOR műholdnál nem működött, de amikor az ASTRA holdalt kerestem le letöltötte a THOR-hoz tartozó piconokat is.A beállítások végeztével kész is vagyunk a telepítéssel, azonnal használatba is vehetjük a beltérit, kezdhetjük az ismerkedést a szinte végtelen tudásával.

A csatornákat tetszés szerint rendezhetjük, csoportosíthatjuk kedvenc listákba. A kedvenc listák korlátlanul rendelkezésre állnak. A listánál választhatunk ikonos (piconos) megjelenítést, de használhatjuk a lista formátumot is. Ez már az Amiko Alien készüléknél is így működött, annyi különbséggel, hogy míg ott az ikonos nézetnél jelentősen belassult a készülék, itt az A3-nél ilyet nem tapasztaltam, végig gördülékenyem ment minden. Amennyiben valaki Enigma 2-ről szeretne átállni Androidra, akkor a meglévő E2 csatorna listáját is importálhatja az A3-ba, egyszerűen csak kell egy mentést készíteni az E2 készülékről például a Dreambox Edit progival, a fájlokat felmásolni egy pen drive-ra, és az A3-ban az import menüben elindítani a betöltést. Még a készülék újraindítására sem volt szükség, máris használhatjuk a meglévő csatorna listákat. FONTOS, az import esetében az A3-ban lévő csatornák és műholdak törlődnek.

Mint minden digitális beltérinél, így az Amiko A3-nál sem hiányzik az EPG – elektronikus műsorújság – funkció. Az EPG a távirányítón dedikált gombot kapott, így bármikor könnyedén megjeleníthető. A három különféle nézet között a sárga gombbal lehet váltani, de sajnos az én kedvenc idősávos nézetem nincs benne. A különböző karakterkódolásokat szépen kezeli a beltéri, ékezet problémával nem találkoztam.
Az EPG gomb mellett található az info gomb, amivel azonnali információkat kapunk az éppen nézett csatornáról, másodszori megnyomásával a csatorna műszaki paraméterei is megjeleníthetőek.

A home gombra egy kis házikót rajzoltak a tervezők, ezzel bármikor be, vagy vissza léphetünk a főmenübe. A jobb-bal lapozó gomb segítségével válthatunk a főmenü lapjai között. Itt találjuk meg a programokat, multimédiás lehetőségeket, és a játékokat. Itt derül ki igazából, hogy az Amiko A3 nem csak egy szimpla műholdvevő, hanem egy multimédia központ. A menüben láthatjuk, hogy néhány alkalmazást már előre is telepítettek, de továbbiak letöltésére is van lehetőségünk. Erre két helyet is kapunk, az egyik a Play áruház, ami minden androidos kütyü alaptartozéka, az áruház teljes kínálata akkor válik elérhetővé, ha bejelentkezünk egy google accounttal. A másik lehetőség a Spark bolt, ide nem kell regisztráció, a kínálata azonnal hozzáférhető. A Spark boltból egyelőre csak néhány alkalmazást tudunk letölteni, de vélhetően később még bővülni fog a kínálata. Sajnos itt a menüben is kicsit hiányos a fordítás, a Spark rendszer ikonjai alatt csak annyi a felirat, hogy Spark2Dialog, de az ikonok formájából lehet rá következtetni, hogy az egyik a beállítás, a másik a tároló kezelő a harmadik pedig a Conax menüpont akar lenni. Apropó Conax, alap szolgáltatásban a készülék csak a Conax kódrendszerű előfizetői kártyákat tudja fogadni, de ezen javíthatunk az interneten már elérhető Mcas és Oscam pluginokkal. Az Oscam teljes funkcionalitásával képes működni, így mindenféle megosztásra alkalmas a készülék.

A beállításoknál részletesen személyre tudjuk szabni a készülék tulajdonságait, konfigurálhatjuk a hálózatot, csatlakoztathatunk hálózati tárhelyet (NAS), beállíthatjuk a DLNA kapcsolatokat, valamint a system fülön módosíthatjuk a telepítésnél beállított értékeket. Itt egy hibát találtam, a system részben megadható, hogy milyen legyen a készülék készenléti állapota, valós, amikor teljesen lekapcsol a beltéri, vagy hamis, amikor csak látszólag kapcsol ki, de a legtöbb funkció aktív marad. Nos ez a „fake” beállítás nálam nem csinált semmit, ugyanúgy lekapcsolt a készülék, mint a „real” esetében.
FRISSÍTÉS: A legújabb szoftverben már javították is…

Multimédia:
Kép, hang és videó lejátszás terén is kiemelkedő tudást tud nyújtani az Amiko A3 készülék. Gyárilag telepítve van képnézegető, videó és zene lejátszó program, ezek az android részei Ha viszont professzionális tudásra vágyunk, akkor telepítsük a Spark Boltból az XBMC Playert. Ez egy népszerű, nyílt forráskódú médialejátszó alkalmazás, a HTPC-k elengedhetetlen tartozéka, ami most már Android operációs rendszeren is használható. Az XBMC tudása majdnem korlátlan, szinte minden média formátummal megbirkózik, így most ezek felsorolását nem is részletezem. Én nem találtam olyan videó, vagy zene formátumot, ami megakasztotta volna. Ezzel a médialejátszó alkalmazással szinte kapunk még egy készüléket a műholdvevőnk mellé, rengeteg beállítási lehetősége van, teljesen személyre tudjuk szabni, és a giroszkópos távirányítóval a kezelése is gyerekjáték. Nem okoz neki gondot hálózati merevlemezről, vagy a hálózaton lévő DLNA eszközről való lejátszás sem.

Tovább nézve a letölthető kiegészítőket megtaláltam a You Tube alkalmazást is, telepítés után azonnal tudtam használni, szépen, gyorsan tölti be a videókat, és egyelőre még korlátlanul használható (tervezik a Youtube fizetőssé tételét). A menüben találtam egy előre telepített Spark Player Connector nevű alkalmazást. Ennek a használatához először telepítenünk kell a Spark 2 Player alkalmazást az Android, vagy IOS rendszerű telefonunkra. Igen az Iphone-ra is van hozzá alkalmazás! Ezt követően a telefonunkkal tudjuk irányítani a készüléket, nézhetjük az elő adást, lejátszhatjuk a beltérin lévő videó, zene és kép fájlokat, sőt ezekről még biztonsági mentést is készíthetünk. Nagyon hasznos kis app, és ráadásul nem csak belső hálózaton, hanem az interneten keresztül is használható. Jól jöhet akkor is, ha nem érünk haza a meccs kezdésére, egyszerűen beállítjuk a felvételt, és a beltéri intézi a többit.
Ezzel párhuzamosan kapunk egy PC-ről elérhető felületet is, ahol hasonlóan egyszerűen végezhetünk műveleteket, módosíthatjuk a beállításokat, nézhetjük a TV adást, de ez már nem számít nagy újdonságnak, mert az Amiko Alien készülékeken is volt ilyen funkció. Ha, a routeren beállítjuk a post átirányítást, akkor akár távolról is elérhetjük ezt a felületet.

Az interneten böngészni is végtelenül egyszerű az A3-al, a beépített, teljes értékű böngésző, és a fantasztikus távirányító együttesével a kapott felhasználói élmény már nagyon közel áll az asztali számítógépéhez. Gyorsan nyílnak meg a weboldalak, a szöveg beírása kicsit lassú, de a navigálásra semmi panaszom nincs.

Egy kicsit térjünk még vissza az imént említett PC kapcsolathoz. Mint említettem van webes felület, ami hasonló az Amiko Alien készülékeknél már megismertekhez. Itt szinte a műholdvevő összes paraméterét tudjuk állítani a virtuális távirányítóval. A Contol/Remote fülön megjelenik a készülék távirányítója, amin, ha megnyomunk egy gombot, akkor a mellette lévő képernyőképet frissíti, így hasonlóan láthatjuk, mintha, a TV előtt ülnénk. Akik már találkoztak Enigma2 rendszerű vevőkészülékkel azoknak ez nem jelent nagy újdonságot, viszont eddig csak az ő kiváltságuk volt az ilyen irányítás, most viszont az alsóbb szegmensben is elérhetővé vált ez a funkció.

Felvétel, time shift:

Mint minden korszerű digitális vevőkészülék az Amiko A3 is alkalmas a TV műsor rögzítésére, és a megállításos – Time Shift – felvételre. Ezekhez elengedhetetlen egy külső USB tároló, vagy egy belső merevlemez csatlakoztatása, mert a belső memória nagyon hamar elfogy. A rögzítés előtt a beállítások menüben meg kell adni, hogy hova, melyik lemezre történjen a rögzítés, valamint a Time Shift funkciót aktiválni kell.
A felvétel indításához elegendő egyszer megnyomni a távirányító piros REC gombját, majd a beltéri megkérdezi, hogy leálljon-e a műsor végén a felvétel, ha rányomunk a választásunkra már el is indul a rögzítés. Mivel sajnos csak egy tunerrel rendelkezik az A3 így felvétel közben a Time Shift rögzítést le kell állítani.

A felvett műsorokat egy külön menüben van lehetőségünk visszanézni, ahol szépen csoportosítva jelenik meg minden eddigi felvételünk. A legjobb hír viszont az, hogy a felvételeket kódolatlan, .ts formátumban menti el, így azok átvihetőek PC-re, ott lejátszhatók, szerkeszthetők és archiválhatók.

Konklúzió, vélemény:

Az Amiko A3 olyat mutatott, amit műholdvevő eddig még soha. Legkézenfekvőbb lenne, ha az Enigma 2 rendszerű készülékekhez hasonlítanám a tudását. Az Engima 2 egy elég régi rendszer, de nagyon jól használható még a mai napig is, jellemzően a felső kategóriás készülékek alaprendszere. Ez most megváltozni látszik, ugyanis az Amiko fejlesztőmérnökei nagyon jól ötvözték az Android lehetőségeit egy műholdvevő készülék elvárt tudásával. Az Enigma 2 fanatikusok most legyintenek, és részben igazuk is van, mert amíg egy Enigma 2 olyannyira részletesen testre szabható, hogy még azt is megadhatjuk neki, hogy az időjárás jelző ne alul, hanem felül legyen, addig az A3 rendszere kicsit rögzítettebb. De akinek nincs szüksége ilyen lehetőségekre, az sokkal többet kap az Android-tól, mint az Enigma 2-től. Az Android jelenleg a legdinamikusabban fejlődő rendszer, a kis műholdvevő tudása szabadon bővíthető vele.
A készülék használata közben kirívó hibával nem találkoztam, mindig jól, és pontosan tette a dolgát, se lassulás, se bizonytalan működés. A TV része is kitűnően használható, a csatorna váltás sebessége kicsit lassú kb. 2-3 mp kell hozzá, de ez még bőven hozza a többi beltéri szintjét. A készülék működés közben eléggé fel tud melegedni, de ez eddig problémát nem jelentett. A képminőséget tekintve én nem tudok rá rosszat írni, szép képet mutatott SD és HD csatornák esetében is, mindezt 1080p FullHD felbontásban. Szolgáltatásait tekintve páratlan készülékről van szó, tudása szinte kimeríthetetlen a rengeteg telepíthető alkalmazásnak köszönhetően. Az XBMC alkalmazással teljesen képes kiváltani a mediaplayer-t is.

A beltéri legjobban eltalált része a távirányító, giroszkópos, rádiófrekvenciás, akkumulátoros, füles is csatlakoztatható hozzá, van egér görgő is rajta, és még beszélhetünk is hozzá. Egyszerűen használható, nincs felesleges gomb rajta. Neki köszönhetően tényleg a jövőbe mutató élményt nyújt a készülék használata.
Véleményem egyértelműen az, hogy ajánlom mindenkinek, aki kicsit többre vágyik, mint egy egyszerű műholdvevő, és erre hajlandó kicsivel többet is áldozni. Azért nem kell mélyen a zsebbe nyúlni, az induló ára 60 000-Ft, ami nagyon barátinak mondható, tekintve, hogy jelenleg nincs vetélytársa. Személy szerint én is szívesen lecserélném a jelenlegi Dreambox-om rá, de nekem kevés az egy tuner, ha lesz DVB-T/C/S2 tunerrel is kapható változata, akkor erősen el kell gondolkoznom a váltáson…

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk.

 

 

Az Amiko A3 műholdvevő készüléket az AntennaCentrum adta kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik.

digiportal.hu 2014. augusztus 31.

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .