banner

Alma S-2300 combo földi és műholdas digitális vevő teszt

Egy nagyon új készüléket kaptam tesztelésre, kereskedelmi forgalomba is csak a napokban került. Jelen teszt alanyát úgy is hívhatnám, mint a magyar Apple, a neve ugyanis egyszerűen csak Alma, és abból is a legjobban felszerelt változat érkezett hozzám. Két tunerrel rendelkezik, egy földi digitális, és egy műholdas, LAN csatlakozós, USB-s. Az oldalon eddig ez a márka még nem szerepelt, de nem is olyan távoli ismerősről van szó. Az Alma beltériket Magyarország egyik legnagyobb importőre, a Karmacom szállítja, az Ő nevükhöz fűződik többek között az Amiko, az Optibox és a Synaps márka is.

banner

Az Alma S-2300-ban az alacsony árszegmensben nagy népszerűségnek örvendő ALI processzor dolgozik. Ugyanez van a Wayteq, az Alcor, a Columbia készülékekben is, ezért a kezelése és a menü felépítése is hasonló. Alapvetően nincs baj ezzel a processzorral, csak egy jó szoftvert kell hozzá készíteni. A Karmacom a szoftver támogatás terén mondhatni élenjáró, az eddigi beltérikhez folyamatosan jönnek ki a javított, vagy új funkciókkal felvértezett szoftverek, reméljük, hogy az Alma sem lesz fekete bárány, bár már az első szoftveren is látszik, hogy nem csak úgy belerakták.

Az Alma családba tartozó készülékek jelenleg 5 változatban vásárolhatók meg. Az S-2000 típus csak FTA csatornák vételére használható, az S-2100-ban már van egy kártyaolvasó, az S-2200-ban pedig a kártyaolvasó mellett már találunk egy LAN portot is. Tesztünk alanya, az S-2300 a legjobban felszerelt változat, van kártyaolvasó, LAN port és CI modul fogadó is, valamint a kistestvérektől eltérően ebben a műholdas tuner mellett van egy földi digitális is. És végül létezik még egy további típus is, ez az Alma C-2200 digitális kábel TV tunerrel rendelkező vevőkészülék, ő minden tekintetben megegyezik az S-2200-al, csak a tunere DVB-C rendszerű (Digi Kábelre jó választás). Mind az 5 beltéri szoftvere azonos felépítésű, de frissítéskor csak a hozzávaló használható, az eltérő felszereltség miatt.

 

A dobozban nincs túl sok tartozék, de ebben a kategóriában ez nem is meglepő, itt a takarékosság a fő szempont. A készülék mellett csak egy távirányít (elemekkel), egy RCA kábel(ez vajon minek? a hátlapon nincs ilyen videó kimenet…) és egy magyar nyelvű használati útmutató található. HDMI kábel nincs a dobozban, ha lapos tévéhez szeretnénk csatlakoztatni, akkor erre már a boltban érdemes figyelni.

 

A beltéri kinézete nem mondható csúnyának, a hagyományos kocka, de mégis van stílusa. Olyan apró dizájn elemekkel dobták fel, mint a bekapcsoló gomb körüli sárga szín, vagy a benyomásra nyíló előlapi ajtó. Ezen ajtó mögé rejtették el a kezelő szerveket és a kártya foglalatokat. A bal oldalán, a készenléti kapcsoló mellett van egy 4 digites 7 szegmensű VFD kijelző, ami zöld színben pompázik. Bekapcsolt állapotban a csatorna száma látható rajta, készenléti állapotban pedig az óra is megjeleníthető rajta (menüből állítható). Az ajtót lenyitva megtaláljuk az alap működtetéshez szükséges gombokat, így távirányító nélkül is programozható a beltéri. Van itt még egy darab CONAX rendszerű kártyaolvasó (univerzálissá is tehető) és egy darab CI modulfogadó. Az előlapra is került egy USB csatlakozó, ahova pendrive, merevlemez, vagy akár wifi kulcs is csatlakoztatható.

 

A hátlapra viszonylag sokféle csatlakozó került, ez mindenképp jó pont, a hasonló árkategóriájú beltériknél jóval szerényebb szokott lenni a kínálat. A bal szélére kerültek az antennák csatlakozói, itt van műholdas, és földi antenna részére bemenet, valamint a további készülékek felfűzésére loop kimenet is. A földi antennákhoz szükség esetén az 5V-os tápfeszültséget is tudja biztosítani a box. A TV készülékeket elsősorban HDMI csatlakozón tudjuk összekötni, de megtalálható a régebbi típusokhoz szükséges SCART csatlakozás is. A házimozi rendszereket könnyedén tudjuk hozzá csatlakoztatni az optikai kimenetnek köszönhetően, de található még egy hagyományos sztereó csatlakozó is szükség esetére. Internetre is köthetjük az Almát, erre van egy hagyományos 10/100 MBit/s sebességű LAN csatlakozó, de USB WiFi kulcsot is használatunk, ha nem lenne a tévé közelében vezetékes hálózat. Az USB csatlakozó ezen kívül természetesen tárolóegységek számára is használható, ami lehet pendrive, vagy merevlemez is. Külön jó pont, hogy a hátsó teljesen függetlenül működik az első USB-től, egyszerre is használható mindkettő. Láthatunk a hátlapon még egy soros RS-232 csatlakozási pontot is, ahonnan baj esetén lehet PC-ről programozni a beltérit. A hálózati tápkábele beépített, de található rajta főkapcsoló is.

 

A távirányító nem tartogat sok újdonságot, korábban már ebben és ebben a tesztben is találkozhattunk vele. Nagy probléma nincs vele, jól használható, a gombok is majdnem a megfelelő helyen vannak rajta, talán a page+ – kerül egy kicsit távol eső pontra. Megszokás után jól használható, az érzékenységével nincs probléma, falról visszaverődve is jól működik. Ezen is van Vformat gomb, amivel egyszerűen lehet állítani a felbontáson. Ha a TV-hez való csatlakoztatás után nem lenne kép, érdemes ezzel próbálkozni. 2db AAA típusú elemmel működik, ami a dobozban megtalálható.

A szoftverről annyit érdemes megjegyezni, hogy a felépítése nagyon hasonló a korábban tesztet ALI processzoros beltérikéhez, de azért a stílusán, és a kinézetén csiszoltak egy kicsit, ami nem is sikerült nagyon rosszul. A gyári oldalon egyelőre még nincs letölthető újabb verzió, de érdemes figyelemmel követni az almadigital.tv honlapot, itt lehet majd megtalálni a frissítéseket. Mily meglepő, de az Almához is létezik „okos” verzió. Ezt használva a kártyaolvasó univerzálissá válik, használható kártyamegosztásra, valamint már van benne YouTube és YouPorn videónézegetési lehetőség is.

Bekapcsolás után telepítőmenüvel nem találkoztam, csatornák hiányában a főmenübe csöppentem bele. A menü stílusa egész jól sikerült, kihoztak belőle amit lehetett, bár már láttam tőle sokkal dizájnosabbat is.
Az antennák beállításával célszerű kezdeni, először a műholdas antenna csatlakoztatási módját kell kiválasztani, ami lehet fix, vagy forgatható (a motoros rendszereket kezeli, usals módban is). Ha ezzel megvagyunk, akkor a műholdlistában kell kiválasztani, hogy mely műholdakat szeretnék venni, meg kell őket jelölni. Ezt követően lehet belépni az antenna beállítás menüben, ahol szükség esetén beállíthatjuk a motort, vagy a Diseqc kapcsolókat, innen lehet indítani a csatorna keresést is. Apró hiba, hogy nekem egy más pozícióban lévő műhold keresésekor nem forgatott át rögtön, be kellett lépnem a motor beállításhoz, ott már forgatott. Kereséskor többféle lehetőséget kínál fel a beltéri, a kezdő felhasználóknak az auto keresést javaslom, nekem ezzel minden csatornát megtalált elsőre. Haladó felhasználók használhatják a vak keresés funkciót is, egész jól működik, viszonylag gyorsan talál meg olyan TP-ket, amik nincsenek a gyári adatbázisban.
A földi antennákból tud passzívat és aktívat is kezelni, azaz képes a +5V tápfeszültség kiadására az antenna kimeneten, ezt menüből lehet állítani. Keresésnél immár Magyarországot is kilehet választani, ebben az esetben csak a nálunk működő frekvenciákat keresi le. Természetesen nem maradt ki a kézi keresés lehetősége sem, arra az esetre, ha magunk szeretnénk megadni a pontos frekvenciákat. Ez utóbbi akkor lehet hasznos, több adótorony jele érhető el a vételi helyen, de mi csak az erősebben vehető toronyról érkező csatornákat szeretnénk lekeresni.rnA csatornák lekeresése után indulhat is a tévézés.

 

A megtalált csatornák a fő listában szabadon rendezhetők, mozgathatók és át is nevezhetők. A csoportosításhoz rendelkezésünkre áll 32 kedvenc lista, amibe szintén az igényeinknek megfelelően tudunk betenni csatornákat. Használat közben a csatorna váltás sebessége az átlagosnak mondható 2 másodperc körül alakul, de a HD adók képe ettől egy picit lassabban jelenik meg. A menürendszer jól átlátható, gyorsan elsajátítható a kezelése. Képminőség tekintetében egy erős átlagos adnék neki, szép a HD és az SD csatornák képe is, de nem ugrik ki a tévéből, kategóriájában mindenképp megállja a helyét. Maximális felbontása Full HD, azaz 1080p, ennek az előnyét a beépített médialejátszó használatakor fogjuk élvezni. A 16:9 és 4:3 képarányok automatikusan jól állítódnak, ez a Wayteq HD-90CX beltérinél még hiba volt.
Az EPG elektronikus műsorújság rendelkezik csatorna, és idősávos nézettel is, a magyar ékezetes karakterek jól jelennek meg benne. Sajnos az INFO gombnál eltűnt a 3 lépcsős megjelenítés, így csak az EPG menüből van lehetőség a részletes műsorinfó megtekintésére. Az EPG-ből lehet műsorokat kiválasztani későbbi rögzítésre, vagy megtekintésre (automatikusan átkapcsol a készülék, ha kezdődik a kiválasztott műsor).
Természetesen az Alma S-2300-ból sem maradt ki a TimeShift (időeltolásos tévézés) és a PVR felvétel lehetősége. A TimeShift-nél belehet állítani, hogy mennyi legyen az automatikus elcsúsztatás ideje, azaz hány percig lehessen bármikor visszapörgetni az adást (alapbeállítás 30 perc). Lehetőség van arra is, hogy az így rögzített TimeShift mentések megmaradjanak a merevlemezen, így később bármikor visszatudjuk nézni. A PVR felvétel egy gombnyomással azonnal elindítható, de előre is lehet programozni egy megadott időpontra, vagy egy kiválasztott EPG műsorra. Sajnos az Alma készüléknél is kódolt lesz a felvétel, ha kódolt csatornáról veszünk fel. Ezáltal a felvett filmek, csak a készüléken nézhetők vissza, PC-n nem. Azt ne felejtsük el, hogy a TimeShift és a PVR felvételhez mindenképp szükséges egy PenDrive, vagy egy USB merevlemez csatlakoztatása a beltérihez.

Az Alma S-2300-ban van egy egyszerű beépített médialejátszó. Ez az ismertebb videó, kép és audió formátumok lejátszására használható. Többek között az alábbi formátumok lejátszást támogatja:

  • MKV
  • AVI
  • MPG
  • MOV
  • MP3
  • JPG

Kipróbáltam néhány teszt filmmel, a többséggel nem volt probléma, viszont akadt néhány nagy felbontású film, ahol nem volt hang. Ilyen például a kedvenc Avatar 3D verzió, a 3D-vel nincs gond, nem szaggat, folyamatos a lejátszás, csak a hang nem szólalt meg. Két hangsáv van rajta, egy DTS, és egy 6 csatornás AC3, a DTS érthető, hogy néma, kevés készülékben van hozzá kodek, de az AC3-nak szólni kellene.
Ettől függetlenül, első használatkor a médialejátszó kezelése kicsit bonyolultnak tűnik, de egy kis megszokás után már használható. Nem túl praktikus a menüje, és a távirányítóról sem lehet közvetlenül elérni. Arra tökéletes, hogy vasárnap délután egy filmet megnézzünk rajta, de még egy olcsóbb MediaPlayer is többet tud nála.

 

A készüléket ráköthetjük az internet hálózatra is. Van benne egy beépített LAN csatlakozó, de USB Wi-Fi kulcsokat is támogat. Az interneten keresztül olvashatunk RSS hírcsatornákat, megnézhetjük az időjárást. Van benne beépített YouTube és YouPorn kliens ahol videókat lehet nézegetni(utóbbit csak az alternatív szoftverben találjuk meg), ezekkel nincs probléma, jól működnek, könnyen használhatók. A másikfajta szoftverrel alkalmassá tehető a beltéri lakáson belüli kártyamegosztásra is, többféle cam-ot támogat. Az internetről még a beltéri szoftverét is frissíthetünk, a letöltéshez csak meg kell adni a szükséges adatokat és indítható is a frissítés.
Vélemény:
Az Alma S-2300 két tuneres műholdas és földi vevő egész jól működött a teszt alatt, fagyással, vagy bizonytalan működéssel nem találkoztam. Az Olcsó TV és a MinDig TV Extra kártyák is azonnal használhatók benne, mindkettőt felismerte, kezelte.
A médialejátszó része kicsit puritán, nem támogat minden formátumot, és néhány filmen a hang sem szólalt meg. Elképzelhető, hogy egy következő frissítéssel orvosolják ezt a problémát, de aki fő médiaközpontként szeretné használni a beltérit az csalódni fog. Egy-egy film megnézésére tökéletes, de csodát ne várjunk el tőle.
Egyszerű készülék, sok extra funkcióval, elérhető áron, így tudnám legjobban jellemezni. Túl sokat ne várjunk tőle, de amire tervezték azt jól végzi, volt már nálam ettől sokkal gyengébb beltéri is.
Az árát tekintve még akár jó vétel is lehet belőle, megjelenése után kb. 28.000-Ft-ot fognak elkérni érte a boltban. DE vegyük figyelembe, hogy az Amiko 8820-as készüléke, csak kicsit drágább, viszont a szoftvere kiforrottabb, kicsivel többet is tud, a hardver pedig erősebb.

Az Alma S-2300 combo vevőkészüléket a Forgat-SAT műholdas szaküzlettől kaptuk kölcsön, köszönjük nekik.

A teszt alatt az műholdas szolgáltatását használtuk. A csatorna kínálat és az előfizetési információk megtalálhatók a http://www.olcso.tv honlapon.

A teszthez az Antenna Hungária biztosította a előfizetői kártyát. Digitális átállás információk megtalálhatók a http://www.mindigtvextra.hu oldalon.

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk.

digiportal.hu 2012. június 4.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .