banner

Alfawise XBR-08 TV Sound Bar teszt

Megérkezett a tesztműhelyünkbe az Alfawise XBR-08 típusú Sound Bar, más néven hangprojektor. Hosszúkás hangfal, amit elsősorban TV-hez találtak ki, azért, hogy valamivel jobb hangélményt érjünk el, mint ami a TV beépített hangszóróitól várható.

Teszteltünk már korábban hasonló hangprojektort, az akkor meglepően jól teljesített, viszont egy nagy hiányossága volt neki, ugyanis nem járt hozzá távirányító. Az Alfawise XBR-08 típushoz van, ráadásul sokfunkciós így ez a hátrány kilőve. Paraméterekben papíron többet tud a korábban tesztelttől, kialakításban is rugalmasabb, de azért nézzünk be a marketing mögé is…

Az Alfawise a Gearbest internetes webáruház saját márkája, általában jó minőségű termékere teszik rá, legalábbis amik eddig nálam voltak azokkal nem volt probléma. Megvásárolni a cikk alján lévő gombra kattintva tudjátok, ha van hozzá kupon, akkor azt is ott találjátok meg. Nekem EU Expressz szállítással érkezett, körülbelül 3 hét alatt ért ide, ráadásul a DPD kézbesítette, és a szállítási módnak köszönhetően vámot illetve ÁFA-t sem kellett fizetni.

A készülék doboza egy sound bar-hoz képes meglepően kicsi, ennek azaz oka, hogy ketté van szedve és úgy van elcsomagolva. Az Alfawise XBR-08 ugyanis egy szétszedhető hangfal, középen összeilleszthetjük és akkor egy hosszú hangszórót kapunk, de szétszedve, állítva is használhatjuk, vannak hozzá szép talpak is, amikkel stabilan megáll.
A dobozt kinyitva előbukkantak a hangfalak (két részletben ugye) alaposan becsomagolva. A tartozékok tekintetében hatalmas piros pont jár az Alfawise-nak, szinte minden kellék benne van a dobozban. Kapunk hozzá egy távirányítót (elemek nélkül), hálózati adaptert és egy angol nyelvű kezelési útmutatót. Van a dobozban 2db talp is a hangfalak állítva történő használatához, ezt a két egység aljára tudjuk bepattintani, betekerni. A soundbar felszerelhető falra is, a rögzítéshez kapunk csavarokat és tiplit is. Rendesen elláttak minket kábelekkel is, van egy rövidebb és egy hosszabb RCA kábel a két hangfalrész középen történő összekötéséhez. Kapunk hozzá 3,5-es sztereó jack kábelt és 3,5-es – RCA végű kábelt is, ezekkel a TV-t, vagy bármilyen hangeszközt ráköthetünk. A bónusz pedig az optikai kábel, ilyet is tettek a csomagba, ha megoldható, akkor mindenképp ezzel kössük össze a tévét vele.
Rengeteg tartozék, az elemeken kívül gyakorlatilag minden megvan a használatbavételhez, meglepően sok mindent kapunk a hangfalak mellé.

Kívülről az egész soundbar elegáns fényes fekete színű, nagyszerűen gyűjti az ujjlenyomatokat és a port. A jobb elején van egy rejtett piros színű LED kijelző, amin az aktuális állapotot láthatjuk (bementet neve, hangerő…). Mint már említettem középen szétszedhető a hangfal, így két különálló egységet kapunk, amit a mellékelt talpak felhelyezésével a TV két oldalára is állíthatunk. A két egységet össze kell kötni egy RCA kábellel, amiből van egy rövid az összeszerelt hangfalhoz, és van egy hosszabb a különálló használathoz.

A hangfal jobb végében kaptak helyet a kezelő gombok, amikkel távirányító nélkül is lehet vezérelni. Ugyanezen a végén találunk rajta egy SD kártya olvasót, valamint egy USB csatlakozót is, amire rámásolhatjuk a kedvenc mp3 formátumú zenéinket, és a hangfal önállóan képes lejátszani azokat. 

A hátsó felén egy kis bemélyedésben kaptak helyet a csatlakozók, van itt egy 3,5-ös méretű jack AUX bemenet, valamint egy digitális optikai csatlakozó is. A készülék tápegységét is ide kell csatlakoztatni. A képen látszik egy kilógó kábel, ez a beépített FM rádió antennája, mert bizony ilyen is van ebben a hangfalban (igazi kínai öszvér).

Az Alfawise soundbar kivitelezésével nincs probléma, minőséginek néz ki és fogásra is az. Van rajta USB és optikai bemenet is, a beépített FM rádió azonban kimaradhatott volna belőle. Bluetooth 4.2 adapterrel is felvértezték, a telefonunkkal párosítva külső hangszóróként használhatjuk.
A hangszórókat illetően 4db egyenként 10W-os és 52mm átmérőjű sugárzó került bele, valamint 2db passzív sub a mély hangok felelőse. 

Tesztüzem és vélemény:

Optikai csatlakozóval rákötöttem a TV-re, majd uccu neki, próba… Megszólalt, dobozhangon… ez bizony nem egy hifi minőségű hangfal, valamivel jobb, mint a TV beépített hangszórója, de a hangminősége nem üti meg az általam nem is olyan magasra belőtt szintet. A dobozhangon sajnos a beépített equalizer sem tudott javítani, van többféle előre beállított hangmód, de egyik sem az igazi. A hangerővel nincs probléma, jó hangosan szól, bár hiába van benne két passzív sub nyílás, a mély hangok valahogy nem az igaziak.

Végeredmény az, hogy paramétereiben nem egy rossz készülék az Alfawise XBR-08 soundbar, sok lehetőséget tartogat, a csatlakozási módok is széleskörűek, valamint egyáltalán nem rossz a kivitelezése, csak az a fránya dobozhang ne lenne. Az értékeléshez hozzátartozik, hogy én egy kicsit vájtfülű vagyok, imádom a szép, dinamikus hangokat, mondhatnám úgyis, hogy még elektroncsöves erősítőn szocializálódtam (tanultam is), tisztában vagyok az alapokkal, de ennél a hangfalnál a minőségi hang apró foszlányát sem lehet felfedezni.

Mégis miért írtam meg ezt a bemutatót? Mert nem rossz hangfal ez, sokat tud, jól is néz ki, és viszonylag olcsón hozzálehet jutni. Otthoni felhasználásra jól használható, HA nincsenek nagy elvárások a hangminőséggel kapcsolatban.

 

Vásárlás

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .