banner

Alfawise XBR-08 TV Sound Bar teszt

Megérkezett a tesztműhelyünkbe az Alfawise XBR-08 típusú Sound Bar, más néven hangprojektor. Hosszúkás hangfal, amit elsősorban TV-hez találtak ki, azért, hogy valamivel jobb hangélményt érjünk el, mint ami a TV beépített hangszóróitól várható.

Teszteltünk már korábban hasonló hangprojektort, az akkor meglepően jól teljesített, viszont egy nagy hiányossága volt neki, ugyanis nem járt hozzá távirányító. Az Alfawise XBR-08 típushoz van, ráadásul sokfunkciós így ez a hátrány kilőve. Paraméterekben papíron többet tud a korábban tesztelttől, kialakításban is rugalmasabb, de azért nézzünk be a marketing mögé is…

Az Alfawise a Gearbest internetes webáruház saját márkája, általában jó minőségű termékere teszik rá, legalábbis amik eddig nálam voltak azokkal nem volt probléma. Megvásárolni a cikk alján lévő gombra kattintva tudjátok, ha van hozzá kupon, akkor azt is ott találjátok meg. Nekem EU Expressz szállítással érkezett, körülbelül 3 hét alatt ért ide, ráadásul a DPD kézbesítette, és a szállítási módnak köszönhetően vámot illetve ÁFA-t sem kellett fizetni.

A készülék doboza egy sound bar-hoz képes meglepően kicsi, ennek azaz oka, hogy ketté van szedve és úgy van elcsomagolva. Az Alfawise XBR-08 ugyanis egy szétszedhető hangfal, középen összeilleszthetjük és akkor egy hosszú hangszórót kapunk, de szétszedve, állítva is használhatjuk, vannak hozzá szép talpak is, amikkel stabilan megáll.
A dobozt kinyitva előbukkantak a hangfalak (két részletben ugye) alaposan becsomagolva. A tartozékok tekintetében hatalmas piros pont jár az Alfawise-nak, szinte minden kellék benne van a dobozban. Kapunk hozzá egy távirányítót (elemek nélkül), hálózati adaptert és egy angol nyelvű kezelési útmutatót. Van a dobozban 2db talp is a hangfalak állítva történő használatához, ezt a két egység aljára tudjuk bepattintani, betekerni. A soundbar felszerelhető falra is, a rögzítéshez kapunk csavarokat és tiplit is. Rendesen elláttak minket kábelekkel is, van egy rövidebb és egy hosszabb RCA kábel a két hangfalrész középen történő összekötéséhez. Kapunk hozzá 3,5-es sztereó jack kábelt és 3,5-es – RCA végű kábelt is, ezekkel a TV-t, vagy bármilyen hangeszközt ráköthetünk. A bónusz pedig az optikai kábel, ilyet is tettek a csomagba, ha megoldható, akkor mindenképp ezzel kössük össze a tévét vele.
Rengeteg tartozék, az elemeken kívül gyakorlatilag minden megvan a használatbavételhez, meglepően sok mindent kapunk a hangfalak mellé.

Kívülről az egész soundbar elegáns fényes fekete színű, nagyszerűen gyűjti az ujjlenyomatokat és a port. A jobb elején van egy rejtett piros színű LED kijelző, amin az aktuális állapotot láthatjuk (bementet neve, hangerő…). Mint már említettem középen szétszedhető a hangfal, így két különálló egységet kapunk, amit a mellékelt talpak felhelyezésével a TV két oldalára is állíthatunk. A két egységet össze kell kötni egy RCA kábellel, amiből van egy rövid az összeszerelt hangfalhoz, és van egy hosszabb a különálló használathoz.

A hangfal jobb végében kaptak helyet a kezelő gombok, amikkel távirányító nélkül is lehet vezérelni. Ugyanezen a végén találunk rajta egy SD kártya olvasót, valamint egy USB csatlakozót is, amire rámásolhatjuk a kedvenc mp3 formátumú zenéinket, és a hangfal önállóan képes lejátszani azokat. 

A hátsó felén egy kis bemélyedésben kaptak helyet a csatlakozók, van itt egy 3,5-ös méretű jack AUX bemenet, valamint egy digitális optikai csatlakozó is. A készülék tápegységét is ide kell csatlakoztatni. A képen látszik egy kilógó kábel, ez a beépített FM rádió antennája, mert bizony ilyen is van ebben a hangfalban (igazi kínai öszvér).

Az Alfawise soundbar kivitelezésével nincs probléma, minőséginek néz ki és fogásra is az. Van rajta USB és optikai bemenet is, a beépített FM rádió azonban kimaradhatott volna belőle. Bluetooth 4.2 adapterrel is felvértezték, a telefonunkkal párosítva külső hangszóróként használhatjuk.
A hangszórókat illetően 4db egyenként 10W-os és 52mm átmérőjű sugárzó került bele, valamint 2db passzív sub a mély hangok felelőse. 

Tesztüzem és vélemény:

Optikai csatlakozóval rákötöttem a TV-re, majd uccu neki, próba… Megszólalt, dobozhangon… ez bizony nem egy hifi minőségű hangfal, valamivel jobb, mint a TV beépített hangszórója, de a hangminősége nem üti meg az általam nem is olyan magasra belőtt szintet. A dobozhangon sajnos a beépített equalizer sem tudott javítani, van többféle előre beállított hangmód, de egyik sem az igazi. A hangerővel nincs probléma, jó hangosan szól, bár hiába van benne két passzív sub nyílás, a mély hangok valahogy nem az igaziak.

Végeredmény az, hogy paramétereiben nem egy rossz készülék az Alfawise XBR-08 soundbar, sok lehetőséget tartogat, a csatlakozási módok is széleskörűek, valamint egyáltalán nem rossz a kivitelezése, csak az a fránya dobozhang ne lenne. Az értékeléshez hozzátartozik, hogy én egy kicsit vájtfülű vagyok, imádom a szép, dinamikus hangokat, mondhatnám úgyis, hogy még elektroncsöves erősítőn szocializálódtam (tanultam is), tisztában vagyok az alapokkal, de ennél a hangfalnál a minőségi hang apró foszlányát sem lehet felfedezni.

Mégis miért írtam meg ezt a bemutatót? Mert nem rossz hangfal ez, sokat tud, jól is néz ki, és viszonylag olcsón hozzálehet jutni. Otthoni felhasználásra jól használható, HA nincsenek nagy elvárások a hangminőséggel kapcsolatban.

 

Vásárlás

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .