banner

Alfawise T1 mini PC teszt – A tökéletes irodai PC

Ebben a tesztben az Alfawise T1 mini PC apró számítógépet vesszük górcső alá. Ez egy nagyon kicsi PC, ami elsősorban irodai és multimédiás célokra lett kifejlesztve, de használható szinte bármilyen egyéb, nagy erőforrás nem igénylő feladatokra.

banner

Aki még nem ismerné ezt a márkát, annak röviden bemutatnám. Az Alfawise a Gearbest webáruház saját márkája, csak náluk vásárolható meg. A brand alatt általában jó minőségű, valamint jól használható eszközöket forgalmaznak. A termékválaszték nagyon széles, a háztartási eszközöktől a legkülönfélébb elektronikai készülékekig mindent megtalálunk. Ami még nagyon fontos, hogy az Alfawise termékek rendelkeznek támogatással, legyen szó a vásárlás utáni problémák gyors megoldásáról, vagy pl. TV Box frissítésekről. Alfawise gyár viszont nem létezik, általában OEM termékekre teszik rá a logo-t és adnak hozzá támogatást. Jelen tesztben szereplő Alfawise T1 mini PC is nagyon hasonlít a Beelink S2 típusra, annyira kísérteties a hasonlóság, hogy mindenben megegyeznek, kivéve a PC tetején lévő logót. Lényeges különbség még, hogy az Alfawise termékek általában olcsóbban kaphatók, mint a hasonló egyéb márkájú eszközök, jelen esetben a Beelink S2 és az Alfawise T1 között kb. 50$ (kb. 15 000- Ft) az eltérés az utóbbi javára.

A fentiek alapján az Alfawise T1 nem is érkezhetett máshonnan, mint Kínából a Gearbest webáruházból. A megrendelés után kb. 3 hét múlva már a kezemben is volt, az EU Express szállításnak köszönhetően pedig vámkezeltetni sem kellett, és Magyarországra a DPD futárszolgálat kezelésében érkezett meg. A vásárláskori ára 149,99$ azaz kb. 43 000-Ft volt, amit kuponnal lehetett elérni a Black Friday alkalmával.

Vásárlás

KICSOMAGOLÁS

Az Alfawise T1 mini PC csomagolása nagyon igényes, egy kék színű dobozban érkezett, lefóliázva. A doboz nagyon hasonlít egy Intel processzor csomagolásához, erre még rátesz egyet a rajta lévő hatalmas Intel logó, viszont az Alfawise logó lemaradt róla. A doboz oldalán egy adatlap is található, amin a mini PC minden specifikációja megtalálható.

A dobozban legfelül csücsül maga a számítógép, ami tetejének a közepén már megtalálható az előzőleg hiányolt Alfawise logó is. A készülék alatt találjuk meg a tartozékokat. Kapunk hozzá egy hálózati adaptert (12V/1,5A), két HDMI kábelt a monitorral/TV-vel való összekötéshez. Az egyik HDMI vezeték hosszabb, a másik rövidebb, ez utóbbi akkor tehet jó szolgálatot, ha a mini PC-t a monitor, vagy a TV hátára rögzítjük. Van még a dobozban egy VESA szabványú rögzítő kit(fémlemez + csavarok) a monitor hátára való felcsavarozáshoz. Ezen kívül már csak egy többnyelvű használati útmutatót találunk a dobozban, ami sok segítséget nem fog nyújtani.

Az első használatbavételhez természetesen szükség van még egy monitorra, vagy TV-re, valamint egy USB csatlakozós billentyűzet és egér kombóra is, hiszen PC számítógépet fogunk használni.

KÜLSŐ KIALAKÍTÁS

A készülék kinézete igazán elegáns, egy eléggé kisméretű dobozról van szó, a mérete mindössze 16cm x 13,45cm x 3,2cm. A teteje fényes felület, ami elég jól gyűjti az ujjlenyomatokat és port is. A ház összeszerelése példaértékű, nem lötyög, nem mozog és sehol egy oda nem illő rés, vagy szerelési hiba. A számítógép passzív hűtéssel rendelkezik, ezáltal teljesen hangtalanul működik, használható akár a hálószobában is, a zaj biztosan nem lesz zavaró tényező. A ház jobb és bal oldalán, valamint az alján alakították ki a hőelvezetésére szolgáló szellőző réseket.

A számítógép csatlakozói az előlapon, illetve a hátlapon találhatóak. A hátlapon találjuk meg a 2db HDMI kimenetet, amire akár két megjelenítőt is köthetünk (az egyik lehet pl. a monitor, a másik pedig a TV). Itt kapott helyet az RJ45 LAN csatlakozó, ami 1000MBit/s sebességre képes. Van még hátul 2db USB 2.0 csatlakozó is, ahova csatlakoztathatjuk például a billentyűzetet és az egeret, ezek mellett pedig egy 3,5-ös jack hangkimenetet is találunk a hangszóró, vagy fülhallgató részére. A hátlap bal szélén van még egy csatlakozó az adapter számára, egy reset gomb az újraindításhoz, és egy Kensington zárat is elhelyeztek rá.

Az előlapon rögtön feltűnt egy lényeges elem, ez pedig a bekapcsoló gomb, végre észbe kaptak a fejlesztők és elől helyezték el, egy korábbi tesztünkben szereplő Beelink mini PC-n még hátul volt. Az előlapon található még 2db USB 3.0 port, egy micro SD kártya olvasó és egy USB Type-C csatlakozó, amivel végtelenül egyszerűen csatlakoztathatjuk a telefonunkat hozzá. A készülékház elején még van egy pici nyílás, ami a mikrofon, így külső eszköz csatlakoztatása nélkül is használhatjuk pl. Skype beszélgetésre, vagy hangvezérléshez is.
A kinézetet összegezve, nekem nagyon tetszik, amit látok, szép kialakítás, ésszerű csatlakozó elhelyezések és nagyon kompakt méret.

HARDVER FELÉPÍTÉS

Az Alfawise T1 mini PC lelke egy viszonylag jónak számító Intel Celeron Gemini Lake N4100 processzor, ami 4 fizikai maggal rendelkezik és maximum 2,4GHz frekvencián működik. Van benne 4MB cache is, és integrált videóvezérlőt is tartalmaz az Intel® UHD Graphics 600 személyében, ami maximum 4096 x 2160 / 60Hz felbontásra képes, így már a 4K tartalmak megjelenítésére is alkalmas.

Memóriából 4GB DDR4 RAM került bele, ami nem bővíthető, de jó eséllyel elegendő lesz minden használandó alkalmazás számára. Beépített tárhelyet is kapunk hozzá, mégpedig egy 64GB-os M.2 SSD személyében. Ez nem túl sok, de a jó hír, hogy bővíthető. A tárterület bővítése lehetséges az M.2 SSD kártya nagyobbra cserélésével, amiből maximum 512GB méretűt tud kezelni, vagy tehetünk bele 2,5″-os méretű SSD vagy HDD meghajtót is, ebből akár 2TB méretűt is csatlakoztathatunk hozzá. Az M.2 kártya cseréléséhez szét kell szedni a mini PC-t, a csavarok a 4db gumiláb alatt találhatóak meg, és a készülékházat is szét kell pattintani hozzá. Óvatosan szereljük, lehetőleg célszerszámmal (pl. a telefonokhoz lehet kapni ilyen szétszerelő csomagot), ügyeljünk rá nehogy letörjük a rögzítő füleket.

A fizikai gigabites LAN csatlakozó mellett van integrált WiFi is, ráadásul dualband, azaz kétsávos, így csatlakozhatunk a 2,4GHz-es hálózatok mellett az 5GHz-es hálózatokra is. Szintén beépítve kapjuk a Bluetooth 4.0 csatolót is, amivel számos külső eszközt is hozzá kapcsolhatunk.

A hardver felépítés alapján kijelenthetjük az Alfawise T1 nem egy gamer PC, azonban irodai, vagy HTPC felhasználásra több, mint elegendő.

HASZNÁLATBA VÉTEL

A korábban tesztelt mini PC-k után titkon reménykedtem, hogy most is kapunk hozzá előretelepített Windowst. Nem is csalódtam, az első bekapcsolás után a Windows 10 logója üdvözölt, előretelepített és gyárilag aktivált, eredeti Windows 10 Home verzió is jár hozzá.
Az alapbeállításokat sajnos csak angol nyelven tudjuk elvégezni, de aki telepített már Windows-t annak nem lesz vele probléma. Elindulás után a Windows Control Panel-en telepíthetjük a magyar nyelvet, ami után már teljesen magyarul használhatjuk.

Egy kis kellemetlenséggel találkozni fogunk az első bekapcsolás után, nem a legfrissebb Windows 10 van rajta, és azonnal elkezdi letölteni, majd telepíteni az időközben megjelent frissítéseket. Ez nagyon elvesz az erőforrásból, és elég sokáig is fog tartani, de csak egyszer kell túlélni. Én úgy csináltam, hogy az alapbeállítást követően nem piszkáltam, hanem beléptem a frissítések menübe és elindítottam kézzel a frissítések keresését. A monitort kikapcsoltam, de gépet bekapcsolva hagytam egész éjszakára. Reggel már várt, hogy újraindítsam, rányomtam az újraindításra és ismét kikapcsoltam a monitort. Délutánra kész volt a frissített rendszer, és nem idegesítettem magam azon, hogy miért ilyen lassú a gép. A frissítések után beállítottam a magyar nyelvet és máris használatra kész volt a Windows rendszer. A frissítés után elvégeztem egy tárhely felszabadítást, ami törölte a már felesleges frissítési fájlokat, ezt követően kb. 40GB szabad hely maradt, amivel gazdálkodhatunk (ha nem bővítenénk SSD meghajtóval).

Mire is használhatjuk az Alfawise T1 mini PC-t? Alkalmas irodába, irodai programok futtatására, az Office csomag programjai nálam akadozás nélkül, simán futottak rajta. Közben persze interneteztem is, a Chrome stabilan és gyorsan működik (van Edge böngésző is, amit én csak arra használok, hogy letöltsem vele a Chrome-ot). Lehet használni HTPC gyanánt, 4K UHD felbontású filmeket is nézhetünk rajta, szinte bármilyen videólejátszó telepíthető rá. Csatlakoztathatunk hozzá Bluetooth, vagy más rendszerű távirányítót is, amivel az ágyból is vezérelhetjük a gépet. Természetesen futtatható rajta a Kodi is, ami szinte mindent tud, amit elvárhatunk egy HTPC alkalmazástól.
Továbbá nagyon jó használatot tehet cél számítógépként is minden olyan helyen, ahol kicsi a rendelkezésre álló hely és nincs szükség brutális teljesítményre. Ilyen lehet pl. egy üzleti bemutató gép, de csatlakoztathatjuk projektorhoz is prezentációk vetítésére, vagy alkalmas lehet egy üzletben pl. a számlázó program futtatására is.

MŰSZAKI PARAMÉTEREK

 • Modell: Alfawise T1 mini PC
 • Operációs rendszer: Windows 10 Home
 • CPU: Intel GEMINI LAKE Celeron N4100, 2.4GHz,Quad Core 
 • GPU: Intel HD Graphics 600 
 • RAM: 4G DDR4 
 • ROM: 64G 
 • Maximum merevlemez kapacitás: 2TB
 • 5G WiFi: Igen 
 • WIFI: 802.11 a/b/g/n/ac 
 • Bluetooth: Bluetooth 4.0 
 • Tápegység: 12V / 1,5A
 • Csatlakozók: 3.5mm Audio, DC-in, 2x HDMI, Mic, RJ45 LAN, TF card, USB Type-C, 2x USB3.0, 2x USB 2.0
 • Nyelv: Többnyelvű (magyar is) 
 • HDMI Version: 2.0A
 • Energiafogyasztás: 36W 
 • RJ45 LAN Port Sebessége: 1000M
 • Méretek (Hossz x Szélesség x Magasság): 16.00 x 13.45 x 3.20 cm 

KONKLÚZIÓ

Az Alfawise T1 mini PC egy nagyon jó eszköz, minőségi csomagolásban, minőségi hardver. Minden olyan helyre ajánlott, ahol fontos a stabil működés, de nincs szükség óriási teljesítményre. Hatalmas előny az eredeti, előretelepített Windows 10 Home is, végtelenül kényelmessé teszi a használatát. A beépített tárhelyet bővíthetjük M.2 SSD-vel és 2,5″-os HDD-vel is. Teljesen hangtalanul működik, de mégsem forrósodik túlzottan. A teszt alatt végig jól teljesített, bizonytalan működéssel, vagy fagyással nem találkoztam. Annyira megkedveltem, hogy elgondolkoztam rajta, hogy lecserélem vele az Android TV Box-om a TV mellett.
Az ára kb. 179,99$ körül szokott alakulni, ami nagyjából 50 000- Ft-nak felel meg, ezért az árért egy nagyon jól használható PC számítógépet kapunk, Windows 10-el együtt. Csak megjegyzésképp megemlítem, hogy nagyjából ennyibe kerül egy középkategóriás asztali processzor, és ahhoz még sok más dolog is szükséges. Akcióban kifogható ettől kedvezőbb ár is, ha van hozzá kupon, akkor azt a cikk alatti zöld mezőben fogod megtalálni. Érdemes EU raktárból rendelni, vagy ha ilyen épp nincs, akkor az EU Express szállítást választani hozzá.

 

Vásárlás

Alfawise T1 mini PC

Csomagolás, tartalom
Megjelenés
Kezelhetőség
Hardveres felszereltség
Stabilitás
Képminőség
Sebesség
Bővíthetőség
Ár-érték arány

Ajánlott vétel

Kisméretű PC számítógép, eredeti, aktivált Windows 10 Home rendszerrel. Irodai feladatokra, internetezésre, vagy otthoni multimédiás PC-nek ideális választás.

VÁSÁRLÁS
Felhasználói értékelés: Legyél Te az első!

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .