banner

Alfawise H96 Pro+ TV BOX – profi médialejátszó, olcsón

A napokban érkezett hozzám tesztelésre egy új kütyü a szinte ismeretlen nevű Alfawise H96 Pro+ médialejátszó, tévéokosító mindenes készülék. Android rendszer fut rajta, így a szolgáltatásai szinte kimeríthetetlenek, sajnos TV tuner nem került bele, de az internetnek köszönhetően még TV-t is lehet rajta nézni.

Itthon nem lehet vele találkozni a boltok polcain, Kínában gyártják, így rendelni is onnan lehet, hazai képviselete nincs. Általában elmondható az ilyen kínai márkákról, hogy támogatás nem nagyon van hozzájuk, de kifoghatók igazán jól használható készülékek, jelen tesztünk alanya is ilyen. Kisméretű doboz, minimális felszereltséggel, de egész korrekt belsővel rendelkezik.

TV okosító Box ajánló 2019: http://bit.ly/2Sun5Lc 
ha nem tudsz dönteni, itt nézz szét

A doboz külseje nagyon szép, inkább hasonlít egy prémium telefonéra, mint egy TV box-ra. Az aranyozott feliratok szerintem kicsit giccsesek, információ sem sok derül ki róla, a 4K UHD felirat azért már sejteti, hogy egy komolyabb készülékkel lesz dolgunk. A dobozban megtaláljuk a készüléket, ami méretét tekintve kényelmesen elfér egy tenyérben is. Kapunk még hozzá egy távirányítót, hálózati adaptert és egy HDMI kábelt. Az első beüzemeléshez minden adott, kivéve az elemeket, mert azok kimaradtak a dobozból. Van még egy párlapos angol nyelvű használati útmutató hozzá, amiben nincs túl sok hasznos információ.

A dobozka méretét tekintve nem sokkal nagyobb, mint egy cigarettás doboz, nem mondanám nagyon hivalkodónak, szolidan megbújik a TV közelében. Kijelző nincs rajta, csak egy állapot visszajelző kék/piros LED. Csatlakozókból is csak a legszükségesebbek kerültek rá, de nem hiányoltam semmit a használata közben. A TV készülékkel a HDMI csatlakozóval tudjuk összekötni, de van rajta egy analóg AV kimenet is a régebbi típusú tévékhez (ehhez a kábelt külön kell megvásárolni). Külső hangrendszer csatlakoztatására használhatjuk az optikai audio kimentet. Internethez kapcsolódhatunk a gigabites LAN csatlakozón keresztül, de van a készülékben beépített WiFi is, méghozzá nem is akármilyen, támogatja a 2,4GHz mellett az 5GHz-es frekvencia sávot is, valamint ismeri az a/b/g/n mellett az ac szabványt is. A box oldalára került két USB 2.0 csatlakozó, ahova külső kiegészítő eszközöket lehet csatlakoztatni, valamint a másik oldalán találunk még egy micro SD kártya foglalatot, ha kevésnek bizonyulna a beépített memória. 

Belsőségek tekintetében nagyon a toppon van ez a kis dobozka, határozottan igaz rá a mondás, hogy „kicsit a bors, de erős”. A megfelelő sebességről egy Amlogic S912 processzor gondoskodik, ami 8 maggal 2GHz sebességen dolgozik. A megjelenítésért egy ARM Mali-T820MP3 GPU felelős, ami még a 4K videóknál is kitűnően teljesít. A nálam járt készülék 3GB DDR3 RAM és 64GB ROM memóriával rendelkező változat volt, de elérhető belőle 16GB és 32GB tárhelyes változat is. Az Alfawise H96 Pro+ készüléken az elég friss Android 7.1.2 operációs rendszer fut, amit kicsit át is alakítottak, hozzáigazították a TV-n való kényelmes használathoz (hasonlót az Amiko A4 készüléknél láttam már). Mint azt már említettem egy dual band képes nagysebességű Wifi modult tartalmaz a box, de van benne beépített Bluetooth adapter is, amivel további vezeték nélküli eszközöket lehet csatlakoztatni hozzá (billentyűzet, egér, hangszóró, fülhallgató…).

Egy nagyon alap távirányító jár hozzá, ami szintén elég kisméretű. Csak a legszükségesebb gombok kerültek rá, viszont megtanítható akár a TV vezérlésére is. A menüben a nyilakkal lehet kényelmesen navigálni, de amikor egér kurzorra lenne szükség, elegendő csak megnyomni az egér gombot és azonnal megjelenik a kurzor is hozzá. A gombok szerintem egy kicsit hangosan kattannak megnyomáskor, ami éjszaka zavaró lehet. 2db AAA elemmel működik, amit a doboz nem tartalmazott. Aki nem lenne elégedett a tartozék távirányítóval, az beszerezhet hozzá akár air mouse-t, vagy qwerty kiosztású távirányítót is amivel sokkal kényelmesebb a dobozka irányítása.

Az első bekapcsolás nekem kicsit nehezen ment, nagyon lassan boot-olt be, többször újra kellett indítanom, de mint utólag kiderült a hálózati adapter volt hibás, kicseréltem egy hasonló 5V/2500mA típusra és azóta hibátlanul működik. Telepítő menü nincs, azonnal a főmenü köszönt minket, angol nyelven. Természetesen beállítható a magyar nyelv is, ehhez el kell navigálni a nyelvi beállításokhoz (language) és átállítani magyarra. Még a használat elején érdemes bejelentkezni vele a Google fiókunkba, mert jó pár funkció csak ezt követően érhető el. A Play áruházból szinte bármilyen alkalmazást letölthetünk, de előtelepítve is találunk néhányat, mint pl. a Youtube, vagy a Kodi media Player (ami szinte mindent lejátszik). A menü jól átlátható, könnyen kezelhető távirányítóval is, azonban az alkalmazásoknál sűrűn át kell váltani a kurzor módra, hogy oda tudjunk kattintani, ahova tényleg szeretnénk.

Internetes rendelés Kínából

Az Alfawise H96 Pro+ TV dobozkát a Gearbest internetes áruházban lehet megvásárolni. A rendeléshez nem árt egy kis angol nyelvtudás, ettől eltekintve nagyon egyszerű a rendelés folyamata. Ha van raktár választás opció, akkor érdemes EU raktárból megrendelni a készüléket, igaz így kicsit drágább, de előbb ér hozzánk és már nem kell a vámolással foglalkozni. Amennyiben kínai raktárból érkezik a küldemény, akkor előfordulhat, hogy vámkezelési díjat, illetve áfa-t kell rá fizetni (27%), ezekkel érdemes számolni a rendelés során. A Gearbest-nek van egy olyan postai szolgáltatása, hogy EU Express, vagy Europe Registered, amennyiben ilyennel rendelünk, akkor a Gearbest felelősséget vállal arra, hogy már nem kell a vámkezeléssel foglalkoznunk, nem lesz plusz költség rajta.
A szállítási idő általában 2-6 hét szokott lenni, de ez nagyban függ a kiválasztott szállítási módtól.

Rendelni a cikk alján található ZÖLD gombra kattintva tudtok, ha van kupon, akkor azt is ott találjátok meg.

A fenti videón megnézheted működés közben a box-ot.

A bevezetőben említettem, hogy TV tuner nincs a box-ban, de tévézni azért lehet rajta. Elsősorban számtalan IPTV alkalmazás van a Play áruházban, komplett csatorna listákkal, több 1000 csatornával, de magyar nyelvűt én nem találtam bennük. Magyar nyelven az alábbi szolgáltatók internetes csatornáit lehet nézni a megfelelő alkalmazás telepítésével.

  • UPC Horizon Go
  • Telenor MyTv
  • Digi online
  • HBO Go
  • Tarr MobilTV
  • MinDig TV

A MinDig TV ingyenes csatornáit próbáltam, kifogástalanul működik, mintha tableten, vagy telefonon használnánk. Sajnos a MinDig TV app nincs TV-n való használathoz igazítva, ezért csak az egér kurzorral lehet irányítani.

Média lejátszás terén is számtalan alkalmazás használható, de szerintem felesleges próbálgatni őket, hiszen gyárilag feltelepítették a legjobbat, ami a Kodi, a HTPC-k alap médialejátszója. Mindent tud, távirányítóval is egyszerűen kezelhető a felülete, minden médiaformátumot ismer, alkalmas helyi és hálózaton keresztüli fájlok lejátszásra is. Van benne HDMI CEC funkció is, amivel a TV távirányítójával (ha a TV is alkalmas rá) vezérelhetjük a főbb funkciókat. A Kodi is rendelkezik magyar nyelvű felülettel, számtalan belső kiegészítő plugint lehet hozzá feltelepíteni, a felhasználói felületet is kedvünk szerint állíthatjuk. Rendelkezik saját WEB interfésszel is, ahol a beállításokat még kényelmesebben elvégezhetjük, ez alapból nincs aktiválva, a használat előtt engedélyezni kell. A Kodi számtalan funkcióját most nem szeretném bemutatni, hiszen nem erről szól ez a teszt, de akit mélyebben érdekel az számtalan nagyon jó írást talál az interneten.

Ha valakinek esetleg túl bonyolult lenne a Kodi, mert bizony első használatra sokakat eltántoríthat a rengeteg beállítási lehetőség, akkor nyugodtan használhatja a közismert VLC media playert is, ezt kicsivel egyszerűbb beüzemelni, viszont a tudásában a Kodi közelébe sem ér, de szintén nagyon jól használható. Az Alfawise dobozka ismeri a DLNA szabványt is, tud működni média szerverként, vagy kliensként is, további hasznos funkció az AirPlayer, amivel ios eszközeinkre lehet továbbítani a videó tartalmakat.

Az alkalmazások száma kimeríthetetlen, köszönhető a Play áruház kínálatának. Néhány APP kezeléséhez jól jön egy egér, vagy egy AirMouse, de én a távirányítóval is könnyedén elboldogultam (azért rendeltem már hozzá egy AirMouse-t, azzal mégiscsak kényelmesebb lesz a kezelése. Ezt a típust választottam hozzá, ha megérkezik, majd írok róla: C120 Qwerty Air Mouse ). A Google Chrome internet böngésző ugyanolyan tökéletesen működik rajta, mint egy telefonon, vagy tableten, a google accountunkkal bejelentkezve a többi eszközünkkel való szinkronizáció is hibátlan.

Van benne előre telepített Youtube lejátszó is, ami a kezdő lapról is indítható, kényelmesen kezelhető a távirányítóval is, működése gyors, és, ami a legfontosabb kényelmesen megbirkózik a 4K tartalmak lejátszásával is. Azonban, ha reklámmentesen szeretnénk nézni a YouTube videókat, akkor találunk a Kodi-n belül is egy alkalmazást, ami kicsit puritánabb a gyári Androidostól, de én egy reklámmal sem találkoztam benne, nem kell várni a videók elindulásánál, és nem is szakad meg egy film, hogy átléphetetlen reklámot nézzünk.

 

Vélemény:

Az Alfawise H96 Pro+ media player, vagy TV okosító box nekem nagyon megtetszett. Nem csak „buta” TV-k mellé, de okos tévékhez is bátran merem ajánlani. Sokkal több szabadságot és funkciót biztosít, mint egy korlátozott okos tévé. Ha csak a media lejátszó képességeit nézem, már akkor is többet kapunk bármelyik beépített TV alkalmazásától, és ezek mellett még ott a kimeríthetetlen Play áruház is. Játékokat nem próbáltam, mert ahhoz már mindenképp Air Mouse, vagy más egér mutató eszközre lenne szükség, de elvileg a játékok többsége is fut rajta.
A hardware-ben bőven van tartalék, a 3GB RAM a teszt alatt soha nem fogyott el, a 64GB tárhely is bőségesen elegendő az alkalmazások számára, de, ha szükséges lenne SD kártya használatával bővíthetjük a tárhelyet. A processzor sebessége is megfelelő, akadással, bizonytalan működéssel nem volt dolgom (kivéve a hibás hálózati adaptert).

Ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy jól használható médialejátszót, de nem akar rá vagyonokat költeni. Az Alfawise H96Pro+ dobozka ára 70 dollár (kuponnal), ami a jelenlegi árfolyamon kb. 19 000- Ft-nak felel meg, erre a postaköltség és az esetleges ÁFA jöhet még rá (lásd a keretezett írást).

Ez a típus már nem kapható, de nézz szét az aktuális ajánlónkban, a lenti gombra kattintva

TV Box Ajánló

 

Alfawise H96 Pro+

Csomagolás, tartalom
Megjelenés
Kezelhetőség
Képminőség
Sebesség
Bővíthetőség
Ár-érték arány

Tetszett

Jól használható TV okosító, ami a legokosabb tévét is megokosítja! Média lejátszás terén nem ismer kompromisszumokat.

VÁSÁRLÁS
Felhasználói értékelés: 3.17 ( 6 szavazat)

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

Egy Hozzászólás

  1. Köszönjük a tesztet 🙂 Szeretem olvasgatni őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .