banner

Alcor HD-500 DVB-T teszt

Megérkezett az ALCOR legújabb digitális földfelszíni vevőkészüléke a HD-500 mini set-top-box. Az már az első képeken is látszik, hogy kialakítása eltér a megszokott beltéri dobozoktól, ez az első, ami álló kivitelű. Tulajdonságait olvasva kiderül, hogy egy alap készülékkel van dolgunk, kártya olvasót nem tartalmaz a beltéri, ezért csak a MinDig TV ingyenesen fogható csatornáit tudjuk vele nézni. A specifikációkat tovább olvasva felfedezhetjük, hogy nem csak egy DVB-T set-top-box-ot kaptunk, hanem rendelkezik Media Player funkciókkal is, a leírás elég szűkszavúan csak az mkv támogatást említi meg.
banner

 

A dobozt kinyitva előkerül a kis készülék, ami mellett találunk egy távirányítót a hozzátartozó elemekkel, egy hálózati adaptert, mert ez már nem fért el a kis készülék házban, mellékeltek hozzá egy RCA Audio-Videó kábelt a TV csatlakoztatásához, van benne még egy részletes magyar nyelvű leírás és egy garanciajegy. A magyar leírásért jár egy nagy piros pont a gyártónak, de ezt már a doboz magyar felirataiból is lehetett sejteni. Végre nem csak elénk dobnak valamit, hanem a tálalásra is fordítottak energiát.

A set-top-box kinézete nagyon dizájnos, még női szemmel nézve is „olyan kis aranyos”, álló kivitele és kis mérete révén szinte bárhol elfér, még a TV mellett is elbújik. Van egy tartozék talpa, amibe csak bele kell csúsztatni, először kicsit tartottam tőle, hogy instabil lesz, esetleg a kábelek elhúzhatják, de meglepő módon stabilan tartja. A háza teljesen műanyag, alul felül szellőző nyílásokkal, de számottevő melegedést nem tapasztaltam a teszt alatt. Az előlapon nincs semmi kezelőszerv és kijelzőt sem találunk rajta, az állapotát csupán egy piros-zöld LED jelzi.
Az előlap alján található egy USB aljat, ahova külső tároló egységet(pen drive, mobil HDD) lehet csatlakoztatni, erre készíthetünk felvételeket, vagy lejátszhatjuk róla a média fájljainkat.
A hátlapon nem találunk túl sok csatlakozási lehetőséget, csak a legszükségesebbek kerültek rá. Legfelül van az antenna bemenet, ahova a földi antennát kell csatlakoztatni, az antenna lehet passzív, vagy aktív tápellátású is, a készülék ki tudja adni az antenna számára szükséges 5V-os tápfeszt (ezt a menüben lehet bekapcsolni, ha szükséges). Ezen kívül van egy HDMI kimenet a lapos TV-k számára, viszont a régebbi tévék esetében csak egy RCA kompozit kimenetet használhatunk, ha a TV készüléken csak scart aljzat van, akkor sem kell elkeseredni, mert egy SCART-Kompozit átalakítóval tökéletesen használható(nem tartalmazza a csomag, külön kell beszerezni). Itt lassan véget is ér a hátsó csatlakozók listája, már csak az adapter 5V-os bemenetét nem említettem meg. A külső adapter hasznos találmány, mert így akár autóban, hajón, sátorban, vagy más olyan helyen is használhatjuk, ahol nincs hálózati áramforrás, de akkumulátor megoldható.

 

A távirányító kinézete a hagyományos kocka formavilágot képviseli, a mérete ennek is kicsi, nagyon jól passzol a készülékhez. Kézben tartva kényelmes fogású, nagyon könnyű darab. Minden szükséges funkció gomb megtalálható rajta amire csak szükségünk lehet, sőt annál több is, ugyanis találtam olyan gombot, amit megnyomva nem történt semmi. A gombok elhelyezése megfelelő, használatuk kényelmes, minden ott van, ahol lennie kell, sötétben sem fogunk félre kapcsolni. Az érzékenysége lehetne egy kicsivel jobb is, falról visszaverődve nem mindig működik, érdemes a készülék felé irányítani.

 

Első bekapcsoláskor egy egyszerű telepítő menü fogad, ami nagyon ismerősnek tűnt. Itt a nyelv beállítása után azonnal eltudjuk indítani a csatornakeresést. A keresés viszonylag gyorsan végbemegy és elsőre megtalált minden adót, ezután akár azonnal kezdhetünk is tévézni. A menübe belépve már egyértelművé válik a hasonlóság más készülékek menüjéhez, mint például az Alcor HD-1200-hoz, majdnem teljesen megegyezik a kinézete, és a funkcióik is nagyjából hasonlóak, de azért vannak kisebb különbségek.
A csatorna listába lépve azt teljesen személyre szabhatjuk, vagy az előre beállított sémák szerint rendezhetjük őket. Lehetőség van a csatornák törlésére, vagy zárolására is, érdemes a kódolt adók kiirtásával kezdeni, hiszen ezekre nem lesz szükség, mint azt említettem nincs kártya fogadó a beltériben. Egyenként lehet az adókat mozgatni is, bár túl nagy listát nem tudunk kialakítani a jelenlegi 7 szabadon fogható csatornából. A kedvencek funkció sem maradt ki a készülékből, de érdemi haszna ennek is csak 20+ adó felett lenne.
A csatornaváltás sebessége az átlagos 2 másodperc körül alakul, ez nem növekszik akkor sem, ha a másik multiplexen lévő adóra kapcsolunk át. A képminőségét jónak mondanám, a képopciók menüben csak a legfontosabb beállításokat találjuk meg, úgymint a felbontás, a képarány, a TV formátum és a menü áttetszősége, további részletes beállításra nincs lehetőség. A beltéri jól kezeli a DVB és a TXT feliratozást is, ha van elérhető felirat, akkor a távirányító sub gombjával lehet váltani köztük.
Az EPG menüben csak az aktuális csatorna részletes műsorlistáját találjuk meg, másik adó műsorát a jobbra és a balra nyilakkal tudjuk elérni, de egyúttal a készülék át is kapcsol az adóra és azonnal letölti a legfrissebb műsorinfót. A listában lehetőség van közvetlenül beállítani a kiválasztott műsort időzített megtekintésre, vagy ha van USB tároló csatlakoztatva, akkor PVR felvételre.

Az Alcor HD-500 digitális vevő támogatja a PVR felvétel funkciókat, ehhez mindössze egy USB eszköz csatlakoztatására van szükség, ami lehet PenDrive, vagy külső merevlemez. A készülék kezeli a FAT32 és az NTFS partíciókat is, így nem lehet gond a hosszú felvétel sem. A rögzíteni kívánt műsort időzíthetjük a műsorújságból, vagy tetszőleges idő intervallumot is megadhatunk neki. A felvételi idő elérkeztekor automatikusan feléled készenléti állapotból is, a rögzítési idő végén pedig szinte azonnal kikapcsol. A rögzítés műsor közben is azonnal elindítható a rec gomb megnyomásával, felvétel közben a bal felső sarokban elindul egy idő számláló, ami az exit gomb megnyomásával eltüntethető. A felvett műsorokat .ts fájl formátumban rögzíti, így az könnyen és egyszerűen átvihető PC-re, a Media Player azonnal lejátszotta nekem. Felvétel közben csak azonos multiplexen belül lévő másik csatornára enged átkapcsolni, ha ezen kívül eső adóra tévednénk, akkor csak egy figyelmeztetést kapunk, miszerint: idézem: „Most éget, Nem lehet megváltoztatni frekvencia” 🙂
A PVR képes készülékeknél alap funkció a Time Shift, időeltolásos tévézés lehetősége, így itt sem hiányozhat. Egy kicsit elrejtették ezt a funkciót, magamtól én sem jöttem rá, hogy miként működik. Először a felvételt kell elindítani a REC gomb megnyomásával, ezután a Play/Pause gombbal kell elindítani a Time Shift-et, majd a Play/Pause ismételt megnyomásával már megállítható az adás, szintén ugyanezzel a gombbal tudjuk folytatni a műsor nézést. A STOP gombot egyszer lenyomva megáll a Time Shift rögzítés, kétszer megnyomva megáll a felvétel is. Így minden időeltolásosan nézett műsor egyúttal rögzítésre is kerül, később bármikor megnézhetjük, vagy fojtathatjuk.
A multimédia lejátszója egész jól működik, rátettem a 3,5-es western digital külső merevlemezem(külső tápos), amit azonnal felismert, látta az összes filmet rajta, kezelte az ntfs partícióját. A támogatott formátumok között szerepel az mkv és a divx/xvid is, mkv filmeknél sajnos a DTS hangsáv néma maradt, de az AC3 már megszólalt. Kipróbáltam egy 24GB méretű 1080p extra felbontású filmmel is, ennél már azért akadozott egy kicsit a lejátszás. Az átlagos 720p és 1080p felbontású filmeknél nem jelentkezett ilyen probléma, szépen vitte mindet. A DivX kódolású filmek sem jelentettek problémát neki, volt hang és kép is.

A támogatott fájl formátumok a következők:

  • Videó: mkv (720p, 1080p), DivX, Xvid, mov, ts
  • Audió: mp3, wma,
  • Kép: jpeg, bmp, png
  • Felirat: srt
Az előlapi USB csatlakozó használható a készülék szoftver frissítésére is, az esetlegesen később megjelenő új verziókra érdemes frissíteni, a hibajavítások mellett gyakran találkozhatunk új funkciókkal is.rnHasználat közben jelentős melegedés nem tapasztalható, ez köszönhető a különálló tápegységnek, és a jó szellőzésnek, üzem közben is maximum kéz meleg a készülék. A fogyasztását tekintve sem lehet ok a panaszra, készenléti állapotban mindössze 1W-ot fogyaszt, de a legmagasabb érték is csak 6W-volt (üzem közben, HD csatornán).

 

Csak ekkora a mérete (katt).
Értékelés:
Az ALCOR HD-500 földfelszíni digitális FTA vevő egy nagyon eltalált kis készülék, egyedi formavilága engem nagyon megfogott. A teszt alatt végig jól működött, nagy hibával nem találkoztam. A tévézés mellett jól használható a multimédia lejátszó része is, a leggyakrabban használt formátumokat ismeri.
Aki az ingyenesen fogható csatornákra keres egy olcsó, egyszerű, de mégis jó vevőt, annak bátran ajánlom a HD-500-at. Nem mellékes az ára sem, jelenleg már 11.900-Ft-ért a karácsonyfa alá tehető, ár-érték arányban szinte verhetetlen.

Az Alcor HD-500 földi digitális vevőt az Infopatikától kaptuk kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik.

Vásárláshoz kattints ide.

digiportal.hu 2010. december 15.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

2 hozzászólás

  1. Hirtelen kb. 5-öt tuti feltudok sorolni, aminek ugyanez a szoftvere.

  2. A készülék szoftver része = Alfa Thomson Digital STB-838 rnNekem ilyen készülékem van és megvagyok elégedve.rn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .