banner

Alcor HD-500 DVB-T teszt

Megérkezett az ALCOR legújabb digitális földfelszíni vevőkészüléke a HD-500 mini set-top-box. Az már az első képeken is látszik, hogy kialakítása eltér a megszokott beltéri dobozoktól, ez az első, ami álló kivitelű. Tulajdonságait olvasva kiderül, hogy egy alap készülékkel van dolgunk, kártya olvasót nem tartalmaz a beltéri, ezért csak a MinDig TV ingyenesen fogható csatornáit tudjuk vele nézni. A specifikációkat tovább olvasva felfedezhetjük, hogy nem csak egy DVB-T set-top-box-ot kaptunk, hanem rendelkezik Media Player funkciókkal is, a leírás elég szűkszavúan csak az mkv támogatást említi meg.

 

A dobozt kinyitva előkerül a kis készülék, ami mellett találunk egy távirányítót a hozzátartozó elemekkel, egy hálózati adaptert, mert ez már nem fért el a kis készülék házban, mellékeltek hozzá egy RCA Audio-Videó kábelt a TV csatlakoztatásához, van benne még egy részletes magyar nyelvű leírás és egy garanciajegy. A magyar leírásért jár egy nagy piros pont a gyártónak, de ezt már a doboz magyar felirataiból is lehetett sejteni. Végre nem csak elénk dobnak valamit, hanem a tálalásra is fordítottak energiát.

A set-top-box kinézete nagyon dizájnos, még női szemmel nézve is „olyan kis aranyos”, álló kivitele és kis mérete révén szinte bárhol elfér, még a TV mellett is elbújik. Van egy tartozék talpa, amibe csak bele kell csúsztatni, először kicsit tartottam tőle, hogy instabil lesz, esetleg a kábelek elhúzhatják, de meglepő módon stabilan tartja. A háza teljesen műanyag, alul felül szellőző nyílásokkal, de számottevő melegedést nem tapasztaltam a teszt alatt. Az előlapon nincs semmi kezelőszerv és kijelzőt sem találunk rajta, az állapotát csupán egy piros-zöld LED jelzi.
Az előlap alján található egy USB aljat, ahova külső tároló egységet(pen drive, mobil HDD) lehet csatlakoztatni, erre készíthetünk felvételeket, vagy lejátszhatjuk róla a média fájljainkat.
A hátlapon nem találunk túl sok csatlakozási lehetőséget, csak a legszükségesebbek kerültek rá. Legfelül van az antenna bemenet, ahova a földi antennát kell csatlakoztatni, az antenna lehet passzív, vagy aktív tápellátású is, a készülék ki tudja adni az antenna számára szükséges 5V-os tápfeszt (ezt a menüben lehet bekapcsolni, ha szükséges). Ezen kívül van egy HDMI kimenet a lapos TV-k számára, viszont a régebbi tévék esetében csak egy RCA kompozit kimenetet használhatunk, ha a TV készüléken csak scart aljzat van, akkor sem kell elkeseredni, mert egy SCART-Kompozit átalakítóval tökéletesen használható(nem tartalmazza a csomag, külön kell beszerezni). Itt lassan véget is ér a hátsó csatlakozók listája, már csak az adapter 5V-os bemenetét nem említettem meg. A külső adapter hasznos találmány, mert így akár autóban, hajón, sátorban, vagy más olyan helyen is használhatjuk, ahol nincs hálózati áramforrás, de akkumulátor megoldható.

 

A távirányító kinézete a hagyományos kocka formavilágot képviseli, a mérete ennek is kicsi, nagyon jól passzol a készülékhez. Kézben tartva kényelmes fogású, nagyon könnyű darab. Minden szükséges funkció gomb megtalálható rajta amire csak szükségünk lehet, sőt annál több is, ugyanis találtam olyan gombot, amit megnyomva nem történt semmi. A gombok elhelyezése megfelelő, használatuk kényelmes, minden ott van, ahol lennie kell, sötétben sem fogunk félre kapcsolni. Az érzékenysége lehetne egy kicsivel jobb is, falról visszaverődve nem mindig működik, érdemes a készülék felé irányítani.

 

Első bekapcsoláskor egy egyszerű telepítő menü fogad, ami nagyon ismerősnek tűnt. Itt a nyelv beállítása után azonnal eltudjuk indítani a csatornakeresést. A keresés viszonylag gyorsan végbemegy és elsőre megtalált minden adót, ezután akár azonnal kezdhetünk is tévézni. A menübe belépve már egyértelművé válik a hasonlóság más készülékek menüjéhez, mint például az Alcor HD-1200-hoz, majdnem teljesen megegyezik a kinézete, és a funkcióik is nagyjából hasonlóak, de azért vannak kisebb különbségek.
A csatorna listába lépve azt teljesen személyre szabhatjuk, vagy az előre beállított sémák szerint rendezhetjük őket. Lehetőség van a csatornák törlésére, vagy zárolására is, érdemes a kódolt adók kiirtásával kezdeni, hiszen ezekre nem lesz szükség, mint azt említettem nincs kártya fogadó a beltériben. Egyenként lehet az adókat mozgatni is, bár túl nagy listát nem tudunk kialakítani a jelenlegi 7 szabadon fogható csatornából. A kedvencek funkció sem maradt ki a készülékből, de érdemi haszna ennek is csak 20+ adó felett lenne.
A csatornaváltás sebessége az átlagos 2 másodperc körül alakul, ez nem növekszik akkor sem, ha a másik multiplexen lévő adóra kapcsolunk át. A képminőségét jónak mondanám, a képopciók menüben csak a legfontosabb beállításokat találjuk meg, úgymint a felbontás, a képarány, a TV formátum és a menü áttetszősége, további részletes beállításra nincs lehetőség. A beltéri jól kezeli a DVB és a TXT feliratozást is, ha van elérhető felirat, akkor a távirányító sub gombjával lehet váltani köztük.
Az EPG menüben csak az aktuális csatorna részletes műsorlistáját találjuk meg, másik adó műsorát a jobbra és a balra nyilakkal tudjuk elérni, de egyúttal a készülék át is kapcsol az adóra és azonnal letölti a legfrissebb műsorinfót. A listában lehetőség van közvetlenül beállítani a kiválasztott műsort időzített megtekintésre, vagy ha van USB tároló csatlakoztatva, akkor PVR felvételre.

Az Alcor HD-500 digitális vevő támogatja a PVR felvétel funkciókat, ehhez mindössze egy USB eszköz csatlakoztatására van szükség, ami lehet PenDrive, vagy külső merevlemez. A készülék kezeli a FAT32 és az NTFS partíciókat is, így nem lehet gond a hosszú felvétel sem. A rögzíteni kívánt műsort időzíthetjük a műsorújságból, vagy tetszőleges idő intervallumot is megadhatunk neki. A felvételi idő elérkeztekor automatikusan feléled készenléti állapotból is, a rögzítési idő végén pedig szinte azonnal kikapcsol. A rögzítés műsor közben is azonnal elindítható a rec gomb megnyomásával, felvétel közben a bal felső sarokban elindul egy idő számláló, ami az exit gomb megnyomásával eltüntethető. A felvett műsorokat .ts fájl formátumban rögzíti, így az könnyen és egyszerűen átvihető PC-re, a Media Player azonnal lejátszotta nekem. Felvétel közben csak azonos multiplexen belül lévő másik csatornára enged átkapcsolni, ha ezen kívül eső adóra tévednénk, akkor csak egy figyelmeztetést kapunk, miszerint: idézem: „Most éget, Nem lehet megváltoztatni frekvencia” 🙂
A PVR képes készülékeknél alap funkció a Time Shift, időeltolásos tévézés lehetősége, így itt sem hiányozhat. Egy kicsit elrejtették ezt a funkciót, magamtól én sem jöttem rá, hogy miként működik. Először a felvételt kell elindítani a REC gomb megnyomásával, ezután a Play/Pause gombbal kell elindítani a Time Shift-et, majd a Play/Pause ismételt megnyomásával már megállítható az adás, szintén ugyanezzel a gombbal tudjuk folytatni a műsor nézést. A STOP gombot egyszer lenyomva megáll a Time Shift rögzítés, kétszer megnyomva megáll a felvétel is. Így minden időeltolásosan nézett műsor egyúttal rögzítésre is kerül, később bármikor megnézhetjük, vagy fojtathatjuk.
A multimédia lejátszója egész jól működik, rátettem a 3,5-es western digital külső merevlemezem(külső tápos), amit azonnal felismert, látta az összes filmet rajta, kezelte az ntfs partícióját. A támogatott formátumok között szerepel az mkv és a divx/xvid is, mkv filmeknél sajnos a DTS hangsáv néma maradt, de az AC3 már megszólalt. Kipróbáltam egy 24GB méretű 1080p extra felbontású filmmel is, ennél már azért akadozott egy kicsit a lejátszás. Az átlagos 720p és 1080p felbontású filmeknél nem jelentkezett ilyen probléma, szépen vitte mindet. A DivX kódolású filmek sem jelentettek problémát neki, volt hang és kép is.

A támogatott fájl formátumok a következők:

  • Videó: mkv (720p, 1080p), DivX, Xvid, mov, ts
  • Audió: mp3, wma,
  • Kép: jpeg, bmp, png
  • Felirat: srt
Az előlapi USB csatlakozó használható a készülék szoftver frissítésére is, az esetlegesen később megjelenő új verziókra érdemes frissíteni, a hibajavítások mellett gyakran találkozhatunk új funkciókkal is.rnHasználat közben jelentős melegedés nem tapasztalható, ez köszönhető a különálló tápegységnek, és a jó szellőzésnek, üzem közben is maximum kéz meleg a készülék. A fogyasztását tekintve sem lehet ok a panaszra, készenléti állapotban mindössze 1W-ot fogyaszt, de a legmagasabb érték is csak 6W-volt (üzem közben, HD csatornán).

 

Csak ekkora a mérete (katt).
Értékelés:
Az ALCOR HD-500 földfelszíni digitális FTA vevő egy nagyon eltalált kis készülék, egyedi formavilága engem nagyon megfogott. A teszt alatt végig jól működött, nagy hibával nem találkoztam. A tévézés mellett jól használható a multimédia lejátszó része is, a leggyakrabban használt formátumokat ismeri.
Aki az ingyenesen fogható csatornákra keres egy olcsó, egyszerű, de mégis jó vevőt, annak bátran ajánlom a HD-500-at. Nem mellékes az ára sem, jelenleg már 11.900-Ft-ért a karácsonyfa alá tehető, ár-érték arányban szinte verhetetlen.

Az Alcor HD-500 földi digitális vevőt az Infopatikától kaptuk kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik.

Vásárláshoz kattints ide.

digiportal.hu 2010. december 15.

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

2 hozzászólás

  1. Hirtelen kb. 5-öt tuti feltudok sorolni, aminek ugyanez a szoftvere.

  2. A készülék szoftver része = Alfa Thomson Digital STB-838 rnNekem ilyen készülékem van és megvagyok elégedve.rn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .