banner

Alcor HD-2800 digitális földfelszíni MinDig TV vevőkészülék

Egy teljesen új digitális földfelszíni adások vételére használható készülék érkezett hozzám, ami az Alcor HD-2800 nevet viseli. A készülék alkalmas a MinDig TV kódolatlan és a MinDig TV Extra kódolt adóinak a vételére is, köszönhetően a beépített Conax kártyafogadónak. Az Alcor már régóta jelen van a piacon a digitális vevőkészülékeivel, elmondható a márkáról, hogy legfőképp az alsó árszegmensbe pozicionálja készülékeit, ezért nagyon kedvező feltételekkel juthatunk hozzá.

banner

A HD-2800 beltéri a korábbi Alcor HD-1800 továbbfejlesztett változatának sorolható be, a menü nagyon hasonlít hozzá, a készülék jóval kisebb, de a hátlapon is észrevehetünk néhány eltérést. MinDig TV matrica nincs a készüléken, de egyértelműen a hazai piacra tervezték, így maradéktalanul alkalmas a vételre.

 

A dobozt kinézete a már hagyományosnak mondható Alcor stílust követi, csinos rajta a csaj is (a pasiról nem tudok véleményt mondani), minden felirat magyarul is szerepel rajta. Már a doboz mérete is tudatja a vásárlóval, hogy ez egy kis készülék lesz, amit a kibontás után meg is tapasztaltam: egy kis méretű, nagyon tetszetős beltéri bújt ki a dobozból. Az induláshoz szükséges tartozékokkal is ellátták, nem kell visszaszaladni a boltba, hogy TV összekötő kábelt vegyünk (csak ha HDMI-re lenne szükség). A dobozban a készülék mellett találtam egy teljesen magyar nyelvű használati útmutatót, a távirányítót az elemekkel, és egy Scart kábelt a TV összekötésére.

 

A távirányító is megújult, sokkal jobb a tervezése, a gombok megfelelő helyen vannak, csak az info gombot tették nagyon magasra, kicsit nehéz elérni, ha csatorna váltás közben megszeretnénk nézni a műsort. Két AAA elemmel működik, amit mellékeltek a csomagba, az elemek kicsit mozognak benne, de azért ki nem esett egyszer sem. Minden főbb funkció kapott saját gombot, külön figyelmet fordítottak a média lejátszási képességére, ezek vezérlő gombjai jól elkülönülnek a többitől. Kézben tartva kényelmes fogású, jól kezelhető.

 

A készülék szerintem jól néz ki, nem a a szokásos tégla forma, hanem egy kicsit más, az összképet tovább javítja a kis mérete is, nem kell egy egész polcot lepakolni miatta, bőven elfér a TV alatt is. Az előlap jobb oldalán csak 3 irányító gomb található, ezek közül kettő a csatornaváltásra, míg egy a ki-be kapcsolásra használható. Szintén itt a gombok felett van egy kis lenyitható ajtó, ami mögött a Conax kártyaolvasó bújt meg. Középen egy 4 digites, 7 szegmensű zöld LED kijelző segíti a tájékozódást az aktuális csatornáról, vagy éppen a pontos időről. Valójában ennyi kezelőszerv bőven elég is az előlapra, felesleges telepakolni mindenféle gombbal, amit úgysem fogunk használni. Így viszont vigyázzunk a távirányítóra, mert anélkül nem fogjuk tudni programozni a beltérit.

 

A hátlapon csak a legszükségesebb csatlakozók találhatók meg. Bal oldalon van a földi antenna bemenete és kimenet a további felfűzéshez, modulátor nincs benne, tovább kötve a TV-re ne keressük az adás képét. Ezek mellett van egy koaxiális digitális hang kimenet a külső házi-mozi rendszerek számára, optika kimenet talán praktikusabb lett volna, a legtöbb modern készülék már ilyen bemenettel rendelkezik. Tovább haladva jobbra megtaláljuk a lapos tévék számára nélkülözhetetlen HDMI kimenetet, de a régebbi TV készülékek is csatlakoztathatók a SCART, vagy a mellette található kompozit kimenet segítségével. A kompozitnak hála, van sztereó hangkimenet is a régebbi erősítők számára. A jobb szélén található egy USB aljzat, ahova pen drive-ot, vagy külső merevlemezt csatlakoztathatunk, erre történhet a műsor rögzítés, az időeltolás rögzítése, de a média fájlokat is innen tudjuk lejátszani. Én egy külső 2,5′-os Western Digital 320GB-os merevlemezt használtam a teszt alatt, NTFS partícióval, különálló tápegység nélkül. A beltéri hálózati kábele beépített és nagyon rövid, értetlenül állok ez előtt, miért kellett ezen spórolni, nálam is alig ért el a konnektorig, talán 1m lehet összesen.
Első bekapcsoláskor egy ismerős telepítő képernyő köszöntött, már ebből is lehet következtetni, hogy a készülék szoftvere hasonló pár korábbi modelléhez (Alcor HD-1800, WayteQ HD-90CX, Columbia 2500, DPS-100). Itt kilehet választani a régiót, a nyelvet, a készülék felbontását és a kép oldalarányát. Alapbeállításként mindenhol a magyar nyelv szerepel, a felbontás 1080i, a kép oldalarányát én javaslom átállítani auto módra, ilyenkor az éppen sugárzott képet a TV széleihez illeszti, nem lesz sehol fekete sáv. Az OK gomb megnyomása után azonnal elkezdi lekeresni a csatornákat. A keresés viszonylag gyorsan végbement, minden nálam elérhető frekvenciát megtalált, immár összesen 32 TV adót keresett le a MinDig TV Extra új családi csomaggal együttesen.
A menü kinézetre majdnem teljesen megegyezik a fentebb említett korábbi készülékekével, nincs túlcsicsázva, egyszerű, jól elkülönülő menüpontok. Kicsit lehetne szebb is, a stílusa nem egy HD beltérihez való. Magyarul van kiírva minden menüpont, de a fordítás sok helyen pontatlan, vagy nem jó, ez nem egyedi probléma, a forgalmazók jobban odafigyelhetnének a lokalizációra.
A csatorna váltás gyorsnak mondható, kódolt adások esetén is 2 másodperc alatt megjelenik a kép, kódolatlanok esetében ettől gyorsabb. A csatornák rendezése a csatorna lista menüben történhet, itt van 8 kedvenc lista is. Minden csatorna szabadon rendezhető, átnevezhető, nincs semmilyen korlátozás benne ( a matricás termékeknél szokták letiltani ezt a lehetőséget). A kedvenc listának immár van haszna is, a kibővített választéknak köszönhetően 32 csatornát rendezhetünk akár tematika szerint is, vagy a gyerekeknek külön listát készíthetünk a felnőtt adók nélkül. Az info gomb ennél a készüléknél is 3 lépcsős, első megnyomásra az aktuális és a következő műsor címét láthatjuk, második megnyomásra az aktuális műsor tartalma jelenik meg, harmadik megnyomására pedig műszaki információkhoz jutunk az aktuális csatornáról, itt a jelszintet is láthatjuk.
Természetesen ebben a készülékben is megtalálható az elektronikus műsorújság (EPG) funkció. Ez az EPG gombra csalogatható elő, csak egy nézetmód van benne az idősávos, a piros gombbal tudjuk a részletes műsortartalmat olvasni. A műsorújságban jól jelennek meg a magyar ékezetes karakterek is, a frissítése gyors. Lehetőség van közvetlenül innen is előre programozni műsorokat felvételre.
A kép minősége átlagos, a beállításoknál sajnos nincs túl sok lehetőség a finomításra. Azt még nem említettem, hogy a max. HDMI felbontása 1080p azaz FULL HD, ilyen felbontású DVB-T vevőkészülék ritka, a HD TV adók többsége ugyanis max. 1080i, vagy ez alatti felbontásban sugározza a műsorait. Ennek a nagy felbontásnak az előnyét majd a média lejátszó résznél láthatjuk. Ez a készülék nyugodtan ajánlható a régebbi 4:3 képarányú CRT (képcsöves) tévék mellé is, tökéletesen kezeli az AFD jeleket, minden műsor a megfelelő képaránnyal jelenik meg, ezek közé tartozik az immár 16:9 képaránnyal sugárzó RTL Klub csatorna is. A teszt alatt képakadozással, vagy hangcsúszással nem találkoztam, volt ugyan némi kockásodás, de ez a műsorok alacsony bitrátájának tudható be.

 

Az Alcor HD-2800 beltéri tudását egy hozzá csatlakoztatott USB pendrive, vagy egy merevlemez teszi teljessé. Erre történhet a műsorok rögzítése, de a Time Shift, időeltolásos tévénézés is ide menti az adatokat, ha nincs csatlakoztatott külső tárolónk, akkor ezek a szolgáltatások nem működnek. A felvételeket előreprogramozhatjuk az EPG-ben, de egyedi időintervallumot is megadhatunk neki, vagy azonnal elindíthatjuk egyetlen gombnyomással. Kíváncsi voltam, hogy programozott felvételnél bekapcsol-e a készülék készenléti módból, a válasz igen, a felvétel előtt 1 perccel már bekapcsol, így nem marad le a film eleje sem. A felvételek végén a beltéri automatikusan ki is kapcsol vissza készenléti állapotba, ha ez a DVR beállításoknál engedélyezve van neki, okos készülék, vigyáz a villanyszámla méretére is. A felvételeket .ts vagy .ps formátumban menti el, ezt a menüben tudjuk állítani, én a .ts használatát javaslom, ezt a legtöbb számítógépes program kezeli. Hiába az NTFS partíció a nagyobb időtartamú felvételeknél feldarabolja az elkészült művet 4GB-os szeletekre, ez FAT fájlrendszernél volt kötelező, az NTFS elvileg tudna nagyobb fájlokat is kezelni. A készülék felvétel kezelőjében tudjuk visszanézni a korábban felvett műsorokat, de itt tudjuk törölni azokat a felvételeket, amikre már nincs szükségünk. Ebben a menüben a több szeletben lévő felvételeket is egynek látjuk, a beltéri automatikusan kezeli a saját maga által feldarabolt filmek folyamatos lejátszását., Még egy negatívummal találkoztam, a rögzítés teljes időtartama alatt villog a képernyőn egy REC felirat, eltüntetni nem lehet, ezt teljesen feleslegesnek találom, az előlapi kijelzőn is rajta van, bőven elég lenne csak oda.

A legnagyobb változás az előd Alcor HD-1800-hoz képest a médialejátszó résznél látszódik, ennél már van DivX-Xvid lejátszási képesség is. Az alábbi médiatípusok lejátszására van mód:

  • Videofájlok: AVI, MKV, MPEG, MOV, MP4, M2TS, VOB konténerek támogatása
  • Támogatott videokódekék: – H.264, ISO/IEC 14496-10 AVC high profile@level 4.1 main profile@level 4.1, legfeljebb 1920×1080 képpontos felbontás, 30 fps
  • ISO/IEC 14496-10 AVC high profile@level 4.1 main profile@level 4.1, legfeljebb 1920×1080 képpontos felbontás, 30fps
  • MP4 ISO/IEC 14496-10 AVC high profile@level 4.1 main profile@level 4.1, legfeljebb 1920×1080 képpontos felbontás, 30fps
  • MP3 fájlok lejátszása (8kbps-320kbps CBR ill. VBR fájlok)
  • OGG fájlok lejátszása
  • FLAC fájlok lejátszása
  • JPEG képfájlok megjelenítése akár zenelejátszás közben

nnrnKipróbáltam néhány új, népszerű formátummal, nálam mindent lejátszott. A médiafájlokat egy erre létrehozott Media+ menüpontban indíthatjuk el a merevlemezről, kicsit zavaró, hogy elég csak a fájlra ráállni a távirányítóval, azonnal elkezdi az előnézeti képet mutatni, ezért kicsit lassabb a böngészés. A médialejátszó résznél a képarány kezeléssel nem voltam elégedett. Ha az auto beállítást használjuk, akkor a 16:9-es képet széthúzza, ha átállítottam 16:9 a képarányt, akkor már nem húzta szét, de oldalt fekete sávok jelentek meg, itt azért még szükség van egy kis javításra. Az mkv filmebe beépített feliratot is gond nélkül megjelenítette, de a külön fájlban lévő srt már nem működött. A FULL HD filmeket teljes pompájában megtudja jeleníteni, hála az 1080p felbontásnak, így már tényleg nagyon szép a képe. Kipróbáltam egy extrém nagy (22 GB) .mkv filmmel, ez az Avatar legjobb változata(1080p,x264,dts), de ezzel sem tudtam kifogni rajta, probléma nélkül elindította, lejátszotta és még hang is volt, igaz a DTS-t nem támogatja a készülék.
Mindent azért nem tud a beépített médialejátszó, de arra biztosan nagyon jól használható, hogy ha a tévében nincs semmi jó műsor, akkor megnézzünk rajta egy filmet.

 

Áram fogyasztás tekintetében is megállja a helyét az Alcor új készüléke, készenléti módban 1W alatt van a fogyasztása, de bekapcsolt állapotban is csak 6W-ot vesz fel a hálózatról, a külső merevlemez további 2 W-ot igényel, így működés közben összesen 8-9W volt a max. fogyasztás. A HD-2800 az aktív antennák tápellátást is tudja biztosítani az 5V-os koax kábelen kimenő feszültség segítségével.
A Conax kártyaolvasó maradéktalanul alkalmas a MinDig TV Extra kártya fogadására, a teszt alatt végig jól kezelte, immár az új családi csomag csatornáit is láthatjuk a segítségével. Minden csatornán van hang, az AAC kodeket is hiba nélkül kezeli a beltéri, természetesen ahol több hangsáv, vagy felirat van ott a távirányító megfelelő gombjaival tudunk váltani közöttük. Teletext funkció is található benne, amelyik csatornán elérhető ez a szolgáltatás ott használható, jól és gyorsan működik.
Az USB csatlakozón keresztül van lehetőségünk a beltéri szoftverét frissíteni, még alig jelent meg a készülék, de máris érkezett egy javított szoftver hozzá. Érdemes naprakészen tartani a készüléket, a gyártó folyamatosan fejleszti, javítja a szoftvert. A frissítés egyszerűen menüből elindítható, a legújabb szoftvereket pedig az alcordigital.hu oldalon találjátok meg.
Vélemény:
Az Alcor HD-2800 digitális földfelszíni MinDig TV vevő jól teljesített a teszt alatt, nálam jeles osztályzatot kap. Végre egy olyan kártyafogadós vevő, amit alap médialejátszóként is tudunk használni. Vannak ugyan még hiányosságai, de ez csupán szoftver kérdése, az Alcor-t ismerve pedig szinte biztos, hogy jön még ki hozzá frissítés. A képminőségével, kezelhetőségével nincs probléma, elég egyszerű, felhasználóbarát a menürendszere is. Nekem most ez lett az aktuális kedvencem, ha valaki segítséget kér nálam a vevő választásban, biztos, hogy ezt is fogom neki javasolni. Az árát illetően sem lehet panaszra ok, a teszt írásakor a bolti bruttó kiskereskedelmi ára 12-13,000-Ft között mozog, ilyen felszereltségű kártyás készüléket nehéz találni ennyire olcsón.

Az Alcor HD-2800 vevőkészüléket a Forgat-SAT antennaszaküzlettől kaptuk kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik.

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk. Katt IDE.

 

A készülék alkalmas a MinDig TV Extra kártya fogadására. A MinDig TV Extra kibővített tartalmát előfizetési díj ellenében lehet igénybe venni. A jelenlegi 8 kódolatlan adó mellett már 24 új, népszerű kódolt csatorna is elérhető, így összesen 32 tévécsatorna vételére van lehetőség.
A MinDig TV Extra minőségi csatornákat kínál jutányos áron, már 999-Ft havi előfizetési díjtól igénybe vehető.
Bővebb információ a MinDig TV Extra honlapon található.
Az előfizetés és a vételhez szükséges eszközök megvásárolhatók a MinDig TV hivatalos partnerénél a Forgat-SAT üzletében.
2011. október 2. digiportal.hu

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …