banner

Alcor HD-2800 digitális földfelszíni MinDig TV vevőkészülék

Egy teljesen új digitális földfelszíni adások vételére használható készülék érkezett hozzám, ami az Alcor HD-2800 nevet viseli. A készülék alkalmas a MinDig TV kódolatlan és a MinDig TV Extra kódolt adóinak a vételére is, köszönhetően a beépített Conax kártyafogadónak. Az Alcor már régóta jelen van a piacon a digitális vevőkészülékeivel, elmondható a márkáról, hogy legfőképp az alsó árszegmensbe pozicionálja készülékeit, ezért nagyon kedvező feltételekkel juthatunk hozzá.

A HD-2800 beltéri a korábbi Alcor HD-1800 továbbfejlesztett változatának sorolható be, a menü nagyon hasonlít hozzá, a készülék jóval kisebb, de a hátlapon is észrevehetünk néhány eltérést. MinDig TV matrica nincs a készüléken, de egyértelműen a hazai piacra tervezték, így maradéktalanul alkalmas a vételre.

 

A dobozt kinézete a már hagyományosnak mondható Alcor stílust követi, csinos rajta a csaj is (a pasiról nem tudok véleményt mondani), minden felirat magyarul is szerepel rajta. Már a doboz mérete is tudatja a vásárlóval, hogy ez egy kis készülék lesz, amit a kibontás után meg is tapasztaltam: egy kis méretű, nagyon tetszetős beltéri bújt ki a dobozból. Az induláshoz szükséges tartozékokkal is ellátták, nem kell visszaszaladni a boltba, hogy TV összekötő kábelt vegyünk (csak ha HDMI-re lenne szükség). A dobozban a készülék mellett találtam egy teljesen magyar nyelvű használati útmutatót, a távirányítót az elemekkel, és egy Scart kábelt a TV összekötésére.

 

A távirányító is megújult, sokkal jobb a tervezése, a gombok megfelelő helyen vannak, csak az info gombot tették nagyon magasra, kicsit nehéz elérni, ha csatorna váltás közben megszeretnénk nézni a műsort. Két AAA elemmel működik, amit mellékeltek a csomagba, az elemek kicsit mozognak benne, de azért ki nem esett egyszer sem. Minden főbb funkció kapott saját gombot, külön figyelmet fordítottak a média lejátszási képességére, ezek vezérlő gombjai jól elkülönülnek a többitől. Kézben tartva kényelmes fogású, jól kezelhető.

 

A készülék szerintem jól néz ki, nem a a szokásos tégla forma, hanem egy kicsit más, az összképet tovább javítja a kis mérete is, nem kell egy egész polcot lepakolni miatta, bőven elfér a TV alatt is. Az előlap jobb oldalán csak 3 irányító gomb található, ezek közül kettő a csatornaváltásra, míg egy a ki-be kapcsolásra használható. Szintén itt a gombok felett van egy kis lenyitható ajtó, ami mögött a Conax kártyaolvasó bújt meg. Középen egy 4 digites, 7 szegmensű zöld LED kijelző segíti a tájékozódást az aktuális csatornáról, vagy éppen a pontos időről. Valójában ennyi kezelőszerv bőven elég is az előlapra, felesleges telepakolni mindenféle gombbal, amit úgysem fogunk használni. Így viszont vigyázzunk a távirányítóra, mert anélkül nem fogjuk tudni programozni a beltérit.

 

A hátlapon csak a legszükségesebb csatlakozók találhatók meg. Bal oldalon van a földi antenna bemenete és kimenet a további felfűzéshez, modulátor nincs benne, tovább kötve a TV-re ne keressük az adás képét. Ezek mellett van egy koaxiális digitális hang kimenet a külső házi-mozi rendszerek számára, optika kimenet talán praktikusabb lett volna, a legtöbb modern készülék már ilyen bemenettel rendelkezik. Tovább haladva jobbra megtaláljuk a lapos tévék számára nélkülözhetetlen HDMI kimenetet, de a régebbi TV készülékek is csatlakoztathatók a SCART, vagy a mellette található kompozit kimenet segítségével. A kompozitnak hála, van sztereó hangkimenet is a régebbi erősítők számára. A jobb szélén található egy USB aljzat, ahova pen drive-ot, vagy külső merevlemezt csatlakoztathatunk, erre történhet a műsor rögzítés, az időeltolás rögzítése, de a média fájlokat is innen tudjuk lejátszani. Én egy külső 2,5′-os Western Digital 320GB-os merevlemezt használtam a teszt alatt, NTFS partícióval, különálló tápegység nélkül. A beltéri hálózati kábele beépített és nagyon rövid, értetlenül állok ez előtt, miért kellett ezen spórolni, nálam is alig ért el a konnektorig, talán 1m lehet összesen.
Első bekapcsoláskor egy ismerős telepítő képernyő köszöntött, már ebből is lehet következtetni, hogy a készülék szoftvere hasonló pár korábbi modelléhez (Alcor HD-1800, WayteQ HD-90CX, Columbia 2500, DPS-100). Itt kilehet választani a régiót, a nyelvet, a készülék felbontását és a kép oldalarányát. Alapbeállításként mindenhol a magyar nyelv szerepel, a felbontás 1080i, a kép oldalarányát én javaslom átállítani auto módra, ilyenkor az éppen sugárzott képet a TV széleihez illeszti, nem lesz sehol fekete sáv. Az OK gomb megnyomása után azonnal elkezdi lekeresni a csatornákat. A keresés viszonylag gyorsan végbement, minden nálam elérhető frekvenciát megtalált, immár összesen 32 TV adót keresett le a MinDig TV Extra új családi csomaggal együttesen.
A menü kinézetre majdnem teljesen megegyezik a fentebb említett korábbi készülékekével, nincs túlcsicsázva, egyszerű, jól elkülönülő menüpontok. Kicsit lehetne szebb is, a stílusa nem egy HD beltérihez való. Magyarul van kiírva minden menüpont, de a fordítás sok helyen pontatlan, vagy nem jó, ez nem egyedi probléma, a forgalmazók jobban odafigyelhetnének a lokalizációra.
A csatorna váltás gyorsnak mondható, kódolt adások esetén is 2 másodperc alatt megjelenik a kép, kódolatlanok esetében ettől gyorsabb. A csatornák rendezése a csatorna lista menüben történhet, itt van 8 kedvenc lista is. Minden csatorna szabadon rendezhető, átnevezhető, nincs semmilyen korlátozás benne ( a matricás termékeknél szokták letiltani ezt a lehetőséget). A kedvenc listának immár van haszna is, a kibővített választéknak köszönhetően 32 csatornát rendezhetünk akár tematika szerint is, vagy a gyerekeknek külön listát készíthetünk a felnőtt adók nélkül. Az info gomb ennél a készüléknél is 3 lépcsős, első megnyomásra az aktuális és a következő műsor címét láthatjuk, második megnyomásra az aktuális műsor tartalma jelenik meg, harmadik megnyomására pedig műszaki információkhoz jutunk az aktuális csatornáról, itt a jelszintet is láthatjuk.
Természetesen ebben a készülékben is megtalálható az elektronikus műsorújság (EPG) funkció. Ez az EPG gombra csalogatható elő, csak egy nézetmód van benne az idősávos, a piros gombbal tudjuk a részletes műsortartalmat olvasni. A műsorújságban jól jelennek meg a magyar ékezetes karakterek is, a frissítése gyors. Lehetőség van közvetlenül innen is előre programozni műsorokat felvételre.
A kép minősége átlagos, a beállításoknál sajnos nincs túl sok lehetőség a finomításra. Azt még nem említettem, hogy a max. HDMI felbontása 1080p azaz FULL HD, ilyen felbontású DVB-T vevőkészülék ritka, a HD TV adók többsége ugyanis max. 1080i, vagy ez alatti felbontásban sugározza a műsorait. Ennek a nagy felbontásnak az előnyét majd a média lejátszó résznél láthatjuk. Ez a készülék nyugodtan ajánlható a régebbi 4:3 képarányú CRT (képcsöves) tévék mellé is, tökéletesen kezeli az AFD jeleket, minden műsor a megfelelő képaránnyal jelenik meg, ezek közé tartozik az immár 16:9 képaránnyal sugárzó RTL Klub csatorna is. A teszt alatt képakadozással, vagy hangcsúszással nem találkoztam, volt ugyan némi kockásodás, de ez a műsorok alacsony bitrátájának tudható be.

 

Az Alcor HD-2800 beltéri tudását egy hozzá csatlakoztatott USB pendrive, vagy egy merevlemez teszi teljessé. Erre történhet a műsorok rögzítése, de a Time Shift, időeltolásos tévénézés is ide menti az adatokat, ha nincs csatlakoztatott külső tárolónk, akkor ezek a szolgáltatások nem működnek. A felvételeket előreprogramozhatjuk az EPG-ben, de egyedi időintervallumot is megadhatunk neki, vagy azonnal elindíthatjuk egyetlen gombnyomással. Kíváncsi voltam, hogy programozott felvételnél bekapcsol-e a készülék készenléti módból, a válasz igen, a felvétel előtt 1 perccel már bekapcsol, így nem marad le a film eleje sem. A felvételek végén a beltéri automatikusan ki is kapcsol vissza készenléti állapotba, ha ez a DVR beállításoknál engedélyezve van neki, okos készülék, vigyáz a villanyszámla méretére is. A felvételeket .ts vagy .ps formátumban menti el, ezt a menüben tudjuk állítani, én a .ts használatát javaslom, ezt a legtöbb számítógépes program kezeli. Hiába az NTFS partíció a nagyobb időtartamú felvételeknél feldarabolja az elkészült művet 4GB-os szeletekre, ez FAT fájlrendszernél volt kötelező, az NTFS elvileg tudna nagyobb fájlokat is kezelni. A készülék felvétel kezelőjében tudjuk visszanézni a korábban felvett műsorokat, de itt tudjuk törölni azokat a felvételeket, amikre már nincs szükségünk. Ebben a menüben a több szeletben lévő felvételeket is egynek látjuk, a beltéri automatikusan kezeli a saját maga által feldarabolt filmek folyamatos lejátszását., Még egy negatívummal találkoztam, a rögzítés teljes időtartama alatt villog a képernyőn egy REC felirat, eltüntetni nem lehet, ezt teljesen feleslegesnek találom, az előlapi kijelzőn is rajta van, bőven elég lenne csak oda.

A legnagyobb változás az előd Alcor HD-1800-hoz képest a médialejátszó résznél látszódik, ennél már van DivX-Xvid lejátszási képesség is. Az alábbi médiatípusok lejátszására van mód:

  • Videofájlok: AVI, MKV, MPEG, MOV, MP4, M2TS, VOB konténerek támogatása
  • Támogatott videokódekék: – H.264, ISO/IEC 14496-10 AVC high profile@level 4.1 main profile@level 4.1, legfeljebb 1920×1080 képpontos felbontás, 30 fps
  • ISO/IEC 14496-10 AVC high profile@level 4.1 main profile@level 4.1, legfeljebb 1920×1080 képpontos felbontás, 30fps
  • MP4 ISO/IEC 14496-10 AVC high profile@level 4.1 main profile@level 4.1, legfeljebb 1920×1080 képpontos felbontás, 30fps
  • MP3 fájlok lejátszása (8kbps-320kbps CBR ill. VBR fájlok)
  • OGG fájlok lejátszása
  • FLAC fájlok lejátszása
  • JPEG képfájlok megjelenítése akár zenelejátszás közben

nnrnKipróbáltam néhány új, népszerű formátummal, nálam mindent lejátszott. A médiafájlokat egy erre létrehozott Media+ menüpontban indíthatjuk el a merevlemezről, kicsit zavaró, hogy elég csak a fájlra ráállni a távirányítóval, azonnal elkezdi az előnézeti képet mutatni, ezért kicsit lassabb a böngészés. A médialejátszó résznél a képarány kezeléssel nem voltam elégedett. Ha az auto beállítást használjuk, akkor a 16:9-es képet széthúzza, ha átállítottam 16:9 a képarányt, akkor már nem húzta szét, de oldalt fekete sávok jelentek meg, itt azért még szükség van egy kis javításra. Az mkv filmebe beépített feliratot is gond nélkül megjelenítette, de a külön fájlban lévő srt már nem működött. A FULL HD filmeket teljes pompájában megtudja jeleníteni, hála az 1080p felbontásnak, így már tényleg nagyon szép a képe. Kipróbáltam egy extrém nagy (22 GB) .mkv filmmel, ez az Avatar legjobb változata(1080p,x264,dts), de ezzel sem tudtam kifogni rajta, probléma nélkül elindította, lejátszotta és még hang is volt, igaz a DTS-t nem támogatja a készülék.
Mindent azért nem tud a beépített médialejátszó, de arra biztosan nagyon jól használható, hogy ha a tévében nincs semmi jó műsor, akkor megnézzünk rajta egy filmet.

 

Áram fogyasztás tekintetében is megállja a helyét az Alcor új készüléke, készenléti módban 1W alatt van a fogyasztása, de bekapcsolt állapotban is csak 6W-ot vesz fel a hálózatról, a külső merevlemez további 2 W-ot igényel, így működés közben összesen 8-9W volt a max. fogyasztás. A HD-2800 az aktív antennák tápellátást is tudja biztosítani az 5V-os koax kábelen kimenő feszültség segítségével.
A Conax kártyaolvasó maradéktalanul alkalmas a MinDig TV Extra kártya fogadására, a teszt alatt végig jól kezelte, immár az új családi csomag csatornáit is láthatjuk a segítségével. Minden csatornán van hang, az AAC kodeket is hiba nélkül kezeli a beltéri, természetesen ahol több hangsáv, vagy felirat van ott a távirányító megfelelő gombjaival tudunk váltani közöttük. Teletext funkció is található benne, amelyik csatornán elérhető ez a szolgáltatás ott használható, jól és gyorsan működik.
Az USB csatlakozón keresztül van lehetőségünk a beltéri szoftverét frissíteni, még alig jelent meg a készülék, de máris érkezett egy javított szoftver hozzá. Érdemes naprakészen tartani a készüléket, a gyártó folyamatosan fejleszti, javítja a szoftvert. A frissítés egyszerűen menüből elindítható, a legújabb szoftvereket pedig az alcordigital.hu oldalon találjátok meg.
Vélemény:
Az Alcor HD-2800 digitális földfelszíni MinDig TV vevő jól teljesített a teszt alatt, nálam jeles osztályzatot kap. Végre egy olyan kártyafogadós vevő, amit alap médialejátszóként is tudunk használni. Vannak ugyan még hiányosságai, de ez csupán szoftver kérdése, az Alcor-t ismerve pedig szinte biztos, hogy jön még ki hozzá frissítés. A képminőségével, kezelhetőségével nincs probléma, elég egyszerű, felhasználóbarát a menürendszere is. Nekem most ez lett az aktuális kedvencem, ha valaki segítséget kér nálam a vevő választásban, biztos, hogy ezt is fogom neki javasolni. Az árát illetően sem lehet panaszra ok, a teszt írásakor a bolti bruttó kiskereskedelmi ára 12-13,000-Ft között mozog, ilyen felszereltségű kártyás készüléket nehéz találni ennyire olcsón.

Az Alcor HD-2800 vevőkészüléket a Forgat-SAT antennaszaküzlettől kaptuk kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik.

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk. Katt IDE.

 

A készülék alkalmas a MinDig TV Extra kártya fogadására. A MinDig TV Extra kibővített tartalmát előfizetési díj ellenében lehet igénybe venni. A jelenlegi 8 kódolatlan adó mellett már 24 új, népszerű kódolt csatorna is elérhető, így összesen 32 tévécsatorna vételére van lehetőség.
A MinDig TV Extra minőségi csatornákat kínál jutányos áron, már 999-Ft havi előfizetési díjtól igénybe vehető.
Bővebb információ a MinDig TV Extra honlapon található.
Az előfizetés és a vételhez szükséges eszközök megvásárolhatók a MinDig TV hivatalos partnerénél a Forgat-SAT üzletében.
2011. október 2. digiportal.hu

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …