banner

Alcor HD-1200 földfelszíni digitális TV vevő teszt

Ebben a tesztünkben a DigiPortálon még újnak számító ALCOR márka legkisebb digitális földfelszíni vevőjével ismerkedünk meg, ez az ALCOR HD-1200 DVB-T.
Első látásra egy kis készülék, alap felhasználásra, de a menüjében már látszik, hogy lehet benne valami több is. rnA dobozába nem mellékeltek túl sok kiegészítőt, a magyar nyelvű kezelési útmutató mellett, csupán a készülék és a távirányító(elemekkel) található. A TV-hez való kábelt külön kell megvásárolni, érdemes erre már a vásárláskor gondolni.

A készülék doboza teljesen műanyag, eddig ilyennel csak a Technisat box-oknál találkoztam, de már ott sem nyerte el a tetszésem. Egy előnye van ugyan a műanyag háznak, hogy nagyon könnyű, egy hordozható 12V-os készüléknél ez hasznos lehet, de az ALCOR HD-1200 beépített tápegységgel rendelkezik, így csak hálózatról üzemeltethető.
A beltéri előlapján nincs semmilyen kezelőszerv, csupán a készenléti állapotra figyelmeztet egy piros led. Az előlap fehér színű, ami nekem kifejezetten tetszik, végre nem csak a szokásos egyen fekete.

 

A készülék hátulját sem kell nagyon túlragozni, csak az alap csatlakozókat találjuk meg rajta. Bal oldalon kapott helyet az antenna bemenet és kimenet, van egy SCART kimenet a TV részére és egy bemenet külső eszközök számára(DVD, video…). Ezen kívül már csak egy HDMI kimenetet találunk hátul a lapostévék számára. Hát mit mondjak, nem vitték túlzásba a csatlakozási lehetőségeket, pár alap csati azért kerülhetett volna még rá.
Külön említeném meg az USB csatlakozót(igen az is van rajta), ami a beltéri jobb oldalán található. Ez egy szokatlan, de ötletes elhelyezés, nem hátul van, ahol mindig keresni kellene, nem csúfítja el a szép előlapot, hanem a kettő közé, oldalra került, ahol mindig kéznél van, de mégsem hivalkodó, szépen megbújik. Az USB aljazatba tudjuk csatlakoztatni külső tároló egységünket, ami lehet egy pen drive, vagy akár külső merevlemez is, ezek használatáról a későbbiekben részletesen írok még.
A távirányítót nem mondanám egy kiemelkedő darabnak, sima egyszerű, de nagyon emlékezetet a PC vevőknél használt(nem túl igényes) darabokhoz. A mérete elég kicsi, a nagyobb kezekben szinte elveszik, ezzel párhuzamosan a gombok is nagyon kicsik, és túlságosan zsúfoltak, könnyű mellé nyomni. Funkció gombokból nincs hiány, minden lényeges opció elérhető róla, ideértve a képernyő felbontás és a kép arányok módosítását is, nem kell a menüben bóklászva keresgélni, ha azonnal szükség van rá. A távirányító két AAA típusú elemmel működik, amit megtalálunk a dobozban. Irányíthatóságával nem volt probléma, falról visszaverődve is jól funkcionált.
 

 

A beltéri legelső bekapcsolásakor egy végtelenül egyszerű telepítő menü köszönt minket, ahol az alapbeállítások után automatikus csatorna keresés végez. Ezután, ha megfelelően volt beállítva az antenna és van DVB-T vétel is, már kezdhetjük is a tévézést. A menüben tudjuk beállítani az 5V-os külső antenna tápellátást is, ha aktív antennával rendelkezünk ne felejtsük el bekapcsolni.
A készülék menüje nincs túl bonyolítva, csak a leglényegesebb opciók találhatók benne, semmi felesleges sallang. A menü formavilága nem HD beltérihez készült, a kb. 256 színárnyalat mellett az ikonok is nagyon pixelesek, egy HD beltéri szebb menüt érdemelne, de ez sajnos nem csak erre a készülékre igaz.
A képminőségre nincs nagyon nagy panaszom, szép, kontrasztos a HD és az SD adás képe is, de lehetőség van a kép további finom beállítására a menüben. A csatorna válás sebessége is gyorsnak mondható, az átlagos 2 másodperc környékén van.
 
A csatornákat kedvünk szerint rendezhetjük, de nálam a csatorna számok nem íródtak át, megmaradt az eredeti számozás, csak a sorrend módosítható. A kódolt csatornák maradéktalanul eltávolíthatók, amire szükség is van, hiszen ebben a set-top-box-ban nincs kártya olvasó, csak a szabadon fogható műsorok vételére alkalmas. Kialakíthatunk akár kedvenc listát is, de a jelenlegi 7 csatornánál ennek a lehetőségnek nincs érdemi szerepe.
A EPG elektronikus műsorújságban az ékezetes karakterek jól jelennek meg, de sajnos nem találtam meg benne az idősávos nézetet, így csak egy csatornán lehet egyszerre megnézni a műsort, de azt akár több napra előre is. Az EPG-ben tudunk előre időzített, automatikus felvételt is beállítani.
A feliratokat kiemelkedően jól kezeli a beltéri, ha a csatornán elérhető valamilyen feliratozás (dvb, vagy txt) azt automatikusan bekapcsolja, kézzel lehet kikapcsolni, ha nem szeretnénk használni. A teletext funkció is jól és nagyon gyorsan működik, bár én nem nagyon szoktam használni.rnAz USB lyuknak én rögtön egy nagyobb merevlemezt adtam, ráadásul NTFS partícióval, rajta néhány avi(xvid, divx) és mkv (h264) filmmel, gondoltam vágjunk bele rögtön a kifárasztásába. Hát ez nem sikerült, rögtön felismerte az NTFS partíciót és vígan elboldogult az mkv filmekkel is. Egyedül a DTS hangsáv jelentett neki gondot, ott ugyanis nem volt hang. Sajnos pontos információkat nem találtam a lejátszható formátumokról, a kézikönyvben mindössze ennyi van: mp3, wma, jpeg, bmp, avi, de mint említettem az mkv (h264) kódolású HD filmet könnyedén lejátszotta. Ezen multimédiás funkciók mellett az USB port használható még a későbbiekben megjelenő új szoftver feltöltésére is.
 
 
Az USB adattárolóra rögzíteni tudjuk a tévé műsort is. Lehetőség van azonnali felvételre, vagy előre beprogramozhatjuk a műsorújságban. Az EPG menüben való műsor kiválasztáskor automatikusan beállítja a műsor időtartamát, de ezt kézi beírással módosíthatjuk, ha nem megfelelő. Ha egy előre beállított felvétel időpontja elérkezik, akkor készenléti állapotból is feléled a beltéri, méghozzá olyan okos módon, hogy beleszámolja a kb. 10-15 másodperces boot időt is, így nem vesznek el értékes másodpercek a felvételből. A rögzítés alatt a bal felső sarokban látszik egy idő számláló, ami az eltelt időt mutatja, de ha ez zavaró, akkor az exit gombbal azonnal el is tüntethető. Rögzítés közben csak az aktuális frekvencián lévő másik csatornákra tudunk átkapcsolni, ha másik frekvenciára tévednénk, akkor egyszerűen csak figyelmeztet a beltéri, de a rögzítés leállítása nélkül nem kapcsol át, a felvétel mindig hibátlan lesz.
A műsort a széles körben elterjedt .ts formátumban rögzíti, így nem jelenthet gondot a PC-n való szerkesztés sem, erre különböző ingyenes és fizetős szerkesztő programok találhatók az interneten.
Ha már felvétel és USB, akkor elmaradhatatlan a Time Shift (időeltolásos felvétel) rögzítés is, ezt is tudja ez a kis doboz. A műsort a pause gombbal megállíthatjuk és egy későbbi időpontban a gomb újbóli megnyomásával ott folytathatjuk ahol abbahagytuk. Jól és gyorsan működik ez a funkció is. A Time Shift használható a reklámok eltekerésére is, ehhez a műsort a kezdetekor állítsuk is meg, majd fél, 1 óra múlva kezdjük csak el nézni, így ha jön a reklám-blokk csak egyszerűen előtekerjük és nézhetjük is tovább a filmet.
A készüléknél nem tapasztaltam túlzott melegedést, HD műsor nézése közben is épphogy csak langyos a teteje, ez részben a műanyag és jól szellőző doboz érdeme.
A képarány kezelése jól működik régebbi TV készülékeken is, tapasztalataim szerint nem szabad használni az auto beállítást, de ha 4:3 Letter Box(LB)-ra állatjuk, akkor jól jelenik meg a 4:3 és a 16:9 arányú műsor is, nem lesz torzított a kép.
Nem mellékes dolog manapság az elektromos készülékek fogyasztása sem, az Alcor doboza készenléti állapotban mindössze 0,5W-ot fogyaszt, de használat közben is a legnagyobb mért érték, amivel találkoztam csupán 8W volt.
 

Értékelés: Jól teljesített nálam az Alcor HD-1200 doboz, nagy hibával nem találkoztam a teszt alatt. Hang csúszást, vagy a készülék hibájából fellépő kockásodást nem tapasztaltam. A média lejátszója is sok formátumot ismert, jól használható ilyen célra is.
Kis beltéri, kevés csatlakozó, egyszerű menü, viszont – nem mellékesen – az ára is elég kicsire sikeredett, a cikk írása idején mindössze 14.900.- Ft-ot kell kivenni érte a pénztárcánkból.
Sajnálatos, hogy nem került bele kártya olvasó, így a MinDig TV Extra csatornákról le kell mondanunk, valamint elég szűkösre fogták a csatlakozási lehetőségeket a hátlapon. Mindezektől eltekintve bátran ajánlhatom mindenkinek megvételre a készüléket, aki megelégszik a tudásával, nem fog csalódni benne. Mostanában egyre jobb vevők születnek, ez is közéjük tartozik.

Az Alcor HD-1200 digitális földfelszíni FTA set-top-box-ot az Infopatikától kaptuk kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik.

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

5 hozzászólás

  1. Akkor jobban járok ha egy ilyet veszek egyik haveromnak karácsonyra. Köszi a részletes felvilágosítás.

  2. Igen így van. Ha olyat akarsz, amivel nem csak az alapcsatornákat nézheted, akkor a Hd1800-ast kell választanod. Abban van Conax kártyaolvasó. Csak elő kell fizetned a mindig tv extra csomagjára.

  3. Az egyik leg alapabb készülök. Aki csak digitális adásra akar áttérni és annak előnyeit élvezni. Árban tényleg nagyon megfelelő.

  4. Szerintem ennyi pénzért egy ilyen készülék teljesen jó. Már két hónapja használom és megvagyok vele elégedve. Másnak is nyugodt szívvel ajánlom.

  5. Ugye ezzel csak az alapcsatornákat (M1,M2, TV2, RTL KLUB, DUNA TV) lehet fogni ? A többi csatornátokhoz, másik kell ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .