2019 március 22.
Főoldal / Egyéb / Akár ki is vehetik a kábeles csomagból a fizetős RTL-t
Január elsejétől nemcsak a kábelszolgáltatóktól kérhet pénzt adásáért az RTL Klub, hanem a földfelszíni sugárzásért is az Antenna Hungáriától. Azt egyelőre nem tudni, ez hogy érinti a tévénézőket, de a médiahatóság figyel. A kábelszolgáltatók igencsak felháborodtak azon, hogy az RTL bejelentette, fizetős lehet a csatorna. Bár a csaknem kétszáz kábelszolgáltatót tömörítő Magyar Kábelkommunikációs Szövetség hivatalosan még nem döntött, nem kérdés, hogyan reagálnak majd a szolgáltatók, ha fizetniük kell a csatornáért - derül ki Kéry Ferenc elnök szavaiból. Ha az RTL mondhatja azt, hogy elkér egy nagyon durva összeget, a szolgáltató ugyanilyen alapon dönthet úgy, hogy kiveszi a fizetős csatornát a kábeles csomagból - mondja a szakember.

Akár ki is vehetik a kábeles csomagból a fizetős RTL-t

Elképzelhetetlen üzleti modell?

Járhatatlan utat választ a két nagy kereskedelmi csatorna azzal, ha pénzt kér a kábelszolgáltatóktól műsoruk továbbításáért – elemezte a helyzetet a TV2-re is utalva Kéry Ferenc. A szakember úgy látja: az RTL Klub és a TV2 lépése átformálná a teljes hazai terjesztési- és reklámpiacot, de még az eleve fizetős csatornák életét is, hiszen egy eddig elképzelhetetlen üzleti modellt villantana fel.rnKéry Ferenc azt mondta: a kereskedelmi csatornák már évek óta próbálkoznak a témával a szolgáltatókat egyesítő szövetségnél, ám mindeddig visszaverték őket. Fő érvük az volt, hogy a földi műsortovábbítással szemben kábelen a nehezebben elérhető helyekre is eljuthat a műsor. Kéry Ferenc azonban hangsúlyozta: a kábelszolgáltatók most sem fogják elfogadni az ajánlatot, hiszen a pénzt az előfizetési díjba kellene beépíteniük, és az biztos fogyasztócsökkenést váltana ki. Az elnök elmondta: az előfizetői csomagok piacán a legkisebb csomag országos átlagára ma 1200 forint, és ez hirtelen akár a duplájára is nőhet, ha mindkét csatorna fizetőssé tenné műsorát. Szerinte írásbeli ajánlatot még nem kapott egyetlen szolgáltató sem, “egyelőre szóbeli megbeszélések folynak” – mondta, hozzátéve, hogy a díj bevezetésével kapcsolatos, szintén szóban emlegetett dátum 2011. január 1.

Az RTL Klub a hvg.hu információi szerint 490 forintért szeretné adni műsorát a terjesztőknek.

Az indok a reklámbevételek csökkenése

Az RTL Klub programigazgatója, Kolossy Péter a piac megváltozásával, a reklámbevételek csökkenésével indokolta a csatorna fizetőssé tételét, és nem fél attól, hogy az emberek nem kérik azt a csomagot, amiben benne van ez a program. „Azért kérünk pénzt, mert egy szolgáltatást adunk, amin a kábelszolgáltatók pénzt keresnek, az pedig már az ő dolguk, hogy áraik átstrukturálásával vagy az előfizetési díj növelésével teremtik meg erre a pénzt” – magyarázta.

Tisztán üzlet?

Jogilag sincs akadálya annak, hogy a csatorna fizetős legyen – így reagált Polyák Gábor médiajogász. „Csak az lenne aggályos, ha a tv-társaság egyes szolgáltatók részére ingyen adná a műsorát, másoktól pedig pénzt kérne, tehát diszkriminálna a különböző terjesztők között” – magyarázta.rnFelröppentek a hírek, hogy a kereskedelmi csatorna az Antenna Hungáriától is pénzt kérhet a földfelszíni sugárzásért, az analógért és a digitálisért egyaránt. Az Antenna Hungária szóvivője, Tóth András képtelenségnek tartja, hogy fizessenek, mert ennek nincs jogi háttere. Ami viszont biztos, hogy a nézőkre nem terhelhetnek semmilyen költséget. „Az Antenna Hungária jeleket sugároz, de nincs szerződéses jogviszonyban a nézővel, hiszen ez egy szabadon fogható sugárzás. Mi azt se tudjuk megmondani, hogy mennyien veszik igénybe ezt az adást” – mondta, hozzátéve: az RTL Klub hivatalosan nem kereste őket.rnA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hivatalosan nem értesült a bejelentésről, de Buda Dóra szóvivő emlékeztetett: a koncessziós szerződés, amelyet a kereskedelmi csatorna több mint tíz éve kötött az ORTT-vel, nem foglalkozik azzal, hogy az RTL ingyen vagy pénzért nyújtja-e adását a szolgáltatóknak, és ezt a kérdést a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény sem szabályozza, azaz az RTL Klub lépése elvileg nem sértene törvényt. A hatóság mindenesetre figyel, és azt is vizsgálja, milyen hatása lesz ennek a piacra.

Forrás: mr1-kossuth.hu

Ezt olvastad már?

Megszűnik az Echo TV

A két televíziós társaság tulajdonlásában, működésében, műsorainak tematikai hasonlóságában valamint célközönségében rejlő szinergiák maximális kihasználása …

2 hozzászólás

  1. Tőlem nyugodtan kivehetik a retekklubbot bele se kellett volna tenni.

  2. ha fizrtősé vállik az rtl kub és azt a töblet költséget az előfizetők zsebéből akarják kiszedeni akkor szerintem vegyék ki a listából az összes antenna szolgáltatónál aztán várhatják majd a nézetséget a retkesek,LEGALÁBB EGY MANIPULÁNS TV CSATORNÁVAL KEVESEBB.rncsak egy apróság 2008-ban vagy 25milliárd volt a bevételük.pusztuljon a férgese:-h

Vélemény, hozzászólás?