banner

AB Cryptobox 400HD mini műholdvevő teszt

Egy nem mindennapi kis műholdvevő érkezett hozzám tesztelésre. Az AB Cryptobox 400HD mini már első látásra nagyon megtetszett, eddig ilyet még senki nem csinált. A képen látható kis dobozban egy mindennel felszerelt kis HDTV műholdvevő bújik meg, tényleg semmi nem hiányzik belőle. Az rögtön látszik rajta, hogy nem a TV alá/fölé/mellé készült, hanem egyenes a hátuljára, hogy véletlenül se látszódjon.
A készüléket a legnagyobb szlovák antenna technikával foglakozó cég az AB Com forgalmazza, a neve nem új a piacon, korábban már számos készülékkel bizonyított.

Amikor először a kezembe nyomták a dobozt, nem is tudtam, hogy mit gondoljak, érdekelt, hogy vajon mi férhet bele egy ilyen kis kütyübe. Körbe vizsgálva, mindent megtaláltam rajta, ami egy alap HD készülékhez kellhet, sőt kártyaolvasó is van benne, amit először nem is vettem észre.

 

A dobozban számos tartozékot találunk a készülék mellett. Adtak hozzá egy külső adaptert, mert ez már ugye nem fért volna bele abba a kis házba. Van öntapadós hátú infra-szem a távirányítóhoz. Kapunk természetesen egy távirányítót is és az elemeket sem felejtették el hozzá. Van a dobozban egy kis fekete tartó eszköz, amivel a lapos TV hátuljára lehet igényesen felfogatni a készüléket, és egy darab csavar+tipli páros a falra történő rögzítéshez. A HDMI kábel be van építve a készülék házába, így külön nem kell hozzá venni, nekem szimpatikusabb lett volna csak egy sima csatlakozó az oldalán, mert, ha nem elég hosszú a gyári kábel, akkor lehet hozzá toldót is venni.
A készülék kinézete ebben a tesztben nem mérvadó, lapos, kocka, és kicsi, hogy elférjen a TV mögött. Az infra-szem-ben van egy zöld és egy piros LED, ami a be ill. a kikapcsolt állapotát jelzi a beltérinek. Az infra szemet tanácsos a TV készülék valamely sarkára felragasztani.
Csatlakozókból csak a legfontosabbak kerültek rá, azok amelyek egy lapos TV-hez való összeköttetéshez kellenek. Van rajta egy LNB bemenet a műholdas antennához, ezen az oldalon találunk még egy USB csatlakozót is, ahova merevlemezet/PenDrive-ot vagy Wi-Fi kulcsot csatlakoztathatunk. Ugyanezen a felén van egy 3,5-ös méretű soros szerviz port arra az esetre, ha rossz szoftver kerülne a beltérire (soros kábelt nem adtak hozzá). A készülék másik oldalára került az adapter és az infra-szem bemenete, valamint találunk itt még egy 10/100Mbit/s sebességű hálózati csatolót is, amivel az internetre köthetjük a dobozkát. Első látásra nekem nem tűnt fel a kártyaolvasója, pedig az is van benne, gyári szoftverrel a Conax rendszerű kártyákat kezeli, de egy kis ügyességgel megoldható az univerzálissá tétele is.
Nem sok csatlakozó van rajta, tényleg csak a legszükségesebbek, éppen ezért hagyományos, képcsöves TV mellé ne ilyen műholdvevőt vegyünk, nincs rajta analóg kimenet, nem fogjuk tudni vele összekötni. Jó lett volna még rajta egy optikai hangkimenet is, azzal lenne teljes az összkép

 

A távirányító szép darab, nem az ilyen kategóriában megszokott gagyi példány. A kezelése, megszokása igényel egy kis időt, mert nem a hagyományos elrendezésűek a gombjai, szinte minden lényeges funkcióét középre csoportosították, ezért a középső vezérlő karikánál két sorban helyezkednek el. A távirányító nem csak a műholdvevőt tudja kezelni, hanem még 3 másik eszköz irányítására is használható, megtanítható.
Az érzékenysége kiváló, az infra-szemnek köszönhetően teljesen mindegy, hogy a szobában merre felé kapcsolunk, biztos, hogy érzékelni fogja a jelet a beltéri. Minden lényeges gomb megtalálható rajta, például nem kell a média lejátszó funkciói miatt a menüben bolyongani, egy gombnyomással elérhetjük azt is.
Első bekapcsolásnál egy tényleg nagyon rövid telepítő menüt találunk, ahol csupán a nyelvet lehet kiválasztani, jó hír, hogy magyarul is beszél(a fordítás nagyon hiányos, később talán javítják a kimaradt szavakat is). A menü kinézete teljesen egyedi, de a felépítése nekem nagyon ismerős volt, aztán rájöttem, hogy korábban az Alcor és a Wayteq beltériknél láttam hasonlót. A hasonlóság nem véletlen, az AB Cryptobox is ugyanazt a processzort használja, mint az előbb említett gyártók, de előnyükre legyen mondva, nagyon jó munkát végeztek, szerintem mindent kihoztak a látvány terén ebből a szoftverből, amit lehetett.
A használatával kapcsolatosan nincs probléma, könnyel kezelhető, átlátható a menürendszere, gyorsan reagál a távirányítóra is, nincs várakozás. Az első csatorna keresés kicsit összetett, először be kell állítani, hogy fix, vagy forgatós antennánk van-e. Ezután egy másik menüben ki kell választani a használni kívánt műholdat/műholdakat, majd innen átlépve a keresés menüpontba indítható el a csatornák lekeresése. A keresés lehet kézi, vagy automatikus is, egyszerre több műholdat is beállíthatunk neki, ilyenkor sorban végigpásztázza mindent (persze ehhez forgató, vagy több fejes antenna kell). Az auto keresés elég sokáig tart, mert ilyenkor letapogatja a műhold összes lehetséges frekvenciáját, de ez a módszer eredményezi a legpontosabb keresést, biztos, hogy minden csatornánk benne lesz a listában.
A csatornákat kedvünk szerint rendezhetjük a listában, nincs erre vonatkozó korlátozás. Kedvenc listából 8-at alakíthatunk ki a saját ízlésünk szerint. A csatorna váltás sebességére sem lehet panaszkodni, a szokásos 2 másodperc körül van, kódolt adóknál sem tapasztaltam lényegi lassulást.
Természetesen az AB Cryptobox is rendelkezik EPG – elektronikus műsorújság funkcióval, az infó sávban láthatjuk az aktuális és a következő műsor címét, megnézhetjük a műsorok rövid tartalmát. Az EPG műsorfüzetben több napra előre láthatók a műsorok, van csatorna és idősávos nézet is, innen van lehetőségünk előreprogramozni a rögzíteni kívánt műsorokat is. A karakterekkel nincs probléma, minden magyar ékezetes betű jól jelenik meg.
A képminőségére nem mondanám, hogy kimászik a TV-ből, de az erős középmezőnyben van, én rosszat nem tudok erre sem írni, mind az SD, mind a HD adások képe is teljesen jó volt.
Felfedeztem egy nagyon ötletes megoldás a hangerő le- illetve felvételénél. A korábban tesztel beltériknél tapasztaltam olyat, hogy nagyon lassan megy fel és le a hangerő, sokáig kell nyomni a gombot. Ennél a készüléknél ezt nagyon ügyesen megoldották, ha folyamatosan nyomom a hangerő gombot, akkor egyszerre több fokozatot is ugrik, ha csak nyomogatom a gombot, akkor mindig csak egy lépést ugrik fel a skála.
Az AB Cryptobox mini is rendelkezik a már alap funkcióknak számító TimeShift (időeltolásos tévézés, élő adás megállítás) és rögzítés funkciókkal. Ezek használatához elengedhetetlen egy USB-n csatlakoztatott merevlemez, vagy pendrive használata, mert erre tudja menteni a felvételeket. Én a szokásos Western Digital 2,5′-os 320GB-os külső winyót használtam, amit ntfs partícióra formáztam. Tökéletesen kezelte, még a külső táp hiánya sem okozott gondot, az ntfs partíciót is látta. Time Shift-nél beállítható, hogy automatikusan vegye-e fel a műsort, így folyamatosan rögzít, bármikor megállítható, vagy visszatekerhető az adás, ha lemaradtunk egy jelenetről újra megtudjuk nézni.
A felvételt lehet azonnal is indítani, de egy megadott időpontra előre is programozhatjuk, ez utóbbit lehet a műsorújságból kiválasztva, vagy egy tetszőleges idő intervallumot is megadhatunk neki. A felvételeket a népszerű .ts fájlformátumban menti el, de rossz hír, hogy a kódolt csatornákat nem lehet PC-n visszanézni, csak az FTA adókról készített felvételek indulnak el a számítógépen is. Van még egy negatívum, ugyanis a rögzítés közben nem lehet másik csatornára átkapcsolni, még TP-n belül sem engedi, függetlenül attól, hogy kódolt, vagy kódolatlan csatornáról van-e szó.

Ebbe a kis készülékbe még egy elég jól használható média lejátszó is belefért. A távirányítón külön gomb van az azonnali eléréséhez, amit megnyomva rögtön a Media Player köszönt minket. Itt a jobbra-balra nyilakkal lehet kiválasztani, hogy mit szeretnénk lejátszani vele, külön vannak a képek, videók, felvételek és a zenék. A beltéri tudja az 1080p felbontást is, ezáltal teljes pompájában élvezhetők a Full HD filmek is.

A fájlformátum támogatását kiemelkedőnek mondanám, tényleg majdnem mindent lejátszik, az alábbi típusokat támogatja:

  • zene: MP3
  • videó: TS, DAT, MPG, MP4, MOV, VOB, AVI, DIVX, XVID, MKV
  • Kép: JPEG, BMP

nnrnMultimédia terén is megállja a helyét a beltéri, ha internetre kötjük, akkor elérhetők lesznek a YouTube videók, van időjárás előrejelzés is, de olvashatunk rss hírforrásokat is, vagy nézegethetünk képeket a Picasa galériákból. A felnőtt tartalmak kedvelői számára pedig az új szoftverbe bekerült a PornTube kliens is, ami hasonló a YouTube-hoz, csak itt kevesebb a ruha a szereplőkön 🙂 Ezt a funkciót elrejtették a kíváncsi szemek elől, az új szoftver feltöltése után az X-tras menüben rá kell állni a kurzorral a U-Tube menüpontra(nem kell belépni), és meg kell nyomni a távirányítón a 0 gombot 4X (0000), ezután azonnal megjelenik az új menüpont.

Szoftver támogatás szempontjából sem tudok rosszat írni rá, az AB-Com folyamatosan fejleszti a készülék szoftverét, kisebb hibákat javítanak rajta, de találkoztam új funkciókkal is a frissítés után. Létezik hozzá emu szoftver is, ebben a kártyaolvasó univerzális lesz, lehet használni HomeSharing-et, vagy csatlakozhatunk cccam szerverhez is. A cccam beállítása kicsit trükkös, mert a beltériben nincs erre való menüpont, az adatokat webinterfészen keresztül tudjuk megadni neki. Ha a box-ot rákötöttük a helyi hálózatra, akkor a böngészőben nyissuk meg a beltéri IP címét ebben a formában: 192.168.1.100:8080 (192.168.1.100= a te box-od címe), ezután már könnyedén meglehet adni a szükséges adatokat.

A patch-elt szoftver után elég sokat keresgéltem az interneten, hiába, nehezen boldogulok a szlovák nyelvvel, szóval, hogy megkönnyítsem a leendő tulajok dolgát, itt megtalálni minden kelléket a beltérihez: http://www.ab-forum.info (regisztráció kell hozzá, de a fórum nyelvét magyarra is lehet állítani).

A műholdvevő kicsit (nagyon) „forrófejű”, üzem közben nagyon melegszik, ez a kis méterű ház miatt van, nagyon összezsúfoltak benne mindent. Működés közben kb. 40-50 fokra is felmelegedhet, a kezem nem bírtam sokáig rajta tartani. Ajánlott jól szellőző helyre tenni, letakarni tilos. A beltéri fogyasztása viszont jónak mondható, üzem közben kb. 9W-ot vesz fel a hálózatról, ez a merevlemez csatlakoztatás után felmegy 12W-ig, készenlétben viszont csak 0,5W-ot fogyaszt.

Vélemény:
Az AB Cryptobox 400HD mini egy igazán kicsi műholdvevő, de tudását tekintve egyáltalán nem marad le a nagyobb dobozos társaitól. Van benne minden, ami manapság elvárható egy műholdvevőtől, sőt kicsit több is. Jól használható a média lejátszó része, vannak internetes tartalmak, a szoftver támogatás is jónak ígérkezik. Ami nagy előny, az a kis mérete, a lapos TV mögé elrejthető, egyáltalán nem látszik, nem zavaró, nem foglalja a helyet, falra szerelt tévéknél pedig maga az áldás.rnBátran ajánlom mindenkinek, aki egy jó műholdvevőt keres, de nincs helye a polcon, nem hiszem, hogy csalódni fog benne. Viszont fontos megemlítenem itt is, hogy aki felvétel készítés céljából veszi, az számítson rá, hogy a kódolt adókról készített mentéseket nem tudja a PC-n archiválni.

Az AB Cryptobox 400HD mini műholdvevő készüléket a Forgat-SAT antenna szaküzlettől kaptuk kölcsön a teszt idejére.

A teszt alatt az műholdas szolgáltatását használtuk. A csatorna kínálat és az előfizetési információk megtalálhatók a http://www.olcso.tv honlapon.

 

digiportal.hu 2012. január 28.

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .