banner
A95X F4 Android TV Box Amlogic S905X4, Android 10

A95X F4 TV okosító (TV Box) teszt – Az Amlogic S905X4 erejével

Az A95X F4 TV box extravagáns dizájnnal érkezett és még hardver szempontjából is nagyon rendben van a készülék. Szép RGB világítás a tetején, belül a vadiúj Amlogic S905X4 CPU AV1 dekódolással, mindezt pedig a már kiforrott Android 10 operációs rendszer vezérli.

banner

Az A95X F4 Android TV Box egy új készülék a piacon, immár benne is a jelenlegi legújabb Amlogic S905X4 SoC dolgozik, ezáltal még jobb teljesítmény nyújtására képes, de ezzel párhuzamosan némileg csökkent a fogyasztása is. A fő újítás ennél a lapkánál a hardveres AV1 formátum támogatása, ez a jövőben válik kiemelten fontossá, amikor jobban elterjed ez a tömörítési eljárás. A jelenleg legnépszerűbb H.265 HEVC leváltására jött létre, azonban annál jobb tömörítéssel rendelkezik, valamint míg az előbbi csak fizetős licensszel vehető igénybe, addig az AV1 használata teljesen ingyenes.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

 Akciós ár (4GB/32GB): 45,74$ – EU Raktár (DE)

Kupon: 6ZF3UOTDGF

Vásárlás

A csomagolás és a tartozékok

Most is csak azzal tudom kezdeni, hogy ezúttal is a megszokott tartozékokat kapjuk a készülékhez. A dobozt kinyitva legfelül helyezkedik el maga a TV okosító, egy kihajtható karton alatt pedig a tartozékokat fedezhetjük fel. Kapunk hozzá távirányítót, egy hálózati adaptert, valamint a HDMI kábel most is a csomag része. Van egy rövid használati útmutató is benne, de csak angol nyelvű. A távirányítóba való elemeket ezúttal sem csomagolta mellé a gyártó, így ezeket külön kell beszereznünk.

A tartozékok listája:

 • A95X F4 TV Box
 • Távirányító
 • Hálózati adapter
 • HDMI kábel
 • Használati útmutató

Az A95X F4 formabontó külsője

A A95X F4 esetében végre valami izgalmasabbal találjuk szembe magunkat, nem csak az unaloming ismételt szappantartó formával. Egy igazán szép hatszögletű készülékházat álmodtak meg neki, aminek a tetején egy háromsávos RGB LED világítás is helyet kapott. A menüből ezt a világítást szabadon vezérelhetjük, rengeteg üzemmód közül választhatunk, de akár teljesen ki is kapcsolhatjuk. Ammenyiben túl fényes lenne, a fényerejét is van lehetőségünk lejjebb venni. Extraként a készülék elején egy kis kijelző is található, amin az óra mellett néhány rendszerikon is megjelenik. A TV box ezúttal is nagyon könnyű, mindössze 110g, ezért az alján kis gumitalpakat helyeztek el, hogy ne csúszkáljon az asztalon, vagy polcon ahova tesszük. Én azt tapasztaltam, hogy ennek ellenére a bedugott kábelek bizony még így is eltudják húzni.

Csatlakozók és portok

A csatlakozók hátul és a hátsó két sarkán találhatóak meg, minden rajta van, amire szükségünk lehet. A TV készüléket alapértelmezetten a HDMI kimenetre tudjuk csatlakoztatni, de megtalálható rajta még az analóg jack RCA kimenet is. Az internethez a WiFi mellett csatlakozhatunk a LAN porton keresztül is, de ennek a sebessége sajnos csak 100Mbps. Külső házimozi rendszerünket az optikai kimeneten köthetjük rá, amivel természetesen a sokcsatornás hangok is átmennek. Van rajta 2db USB csatlakozó is, amelyekből az egyik USB 3.0 nagy sebességű verzió. A rendszertárhelyet SD kártyával bővíthetünk, ehhez micro SD foglalatot találunk rajta. Itt az SD kártya foglalat mellett van egy reset gomb is, amivel visszaállíthatjuk a gyári beállításokat, ha menet közben gond adódna.

Az A95X F4 csatlakozói:

 • HDMI TV kimenet
 • RJ45 LAN port
 • Optikai SPDIF audió
 • 3,5mm jack RCA kimenet
 • USB 2.0
 • USB 3.0
 • Micro SD kártyaolvasó
 • Adapter DC bemenet

Hardveres tulajdonságok

Az A95X F4 TV okosító motorja a jelenlegi legújabb Amlogic S905X4 SoC, ami 4db Cortex A55 maggal rendelkezik, magonként 2GHz sebességre képes. Ez a CPU több újítást is tartalmaz az elődökhöz képest, ezek közül a leglényegesebb talán az AV1 formátum hardveres dekódolása. A processzor mellett – kiépítéstől függően – 2, vagy 4GB rendszermemória található, alapfelhasználásra a 2GB is elegendő lehet, de vegyük figyelembe azt is, hogy a jövőben megjelenő, vagy frissülő alkalmazások memóriaigénye megnőhet. Tárhelyből is többféle változat között választhatunk, a legkisebb 16GB-os, de elérhető belőle 32/64, sőt akár 128GB-os verzió is. Ha időközben mégis kevésnek bizonyulna a tárhely, akkor SD kártyával tovább bővíthetjük. A képmegjelenítésért ezúttal is egy Mali-G31 GPU felel, a max kimeneti felbontás 2160p@75Hz 4K UHD lehet, de képes lejátszani akár a 8K videókat is.

Hálózatkezelésben is hozza a kötelezőt az A95X F4 TV okosító. Elsősorban rendelkezésünkre áll a dual band, azaz kétsávos AC Wifi, amely a 2,4GHz hálózatok mellett már ismeri a nagyobb sebességre képes 5GHz frekvencián lévőket is. Ha nem szeretjük a WiFi-t, vagy túl lassúnak bizonyulna, akkor kapcsolódhatunk az internetre a beépített LAN porton keresztül is, azonban ennek a sebessége sajnos csak maximum 100MBps. Van beépített Bluetooth adapter is, ami segítségével a külső – vezeték nélküli – eszközeinket csatlakoztathatjuk hozzá, ami lehet egér, billentyűzet, légegér, fejhallgató, de akár soundbar is.

Az Amlogic S905x4 SoC újdonságai:

 • 64 bites négy magos ARM Cortex  A55 CPU – 2GHz órajelen
 • OpenGL ES3.2, Vulkan1.1, és OpenCL2.0 támogatás
 • AV1 video kodek, akár 4K@60fps felbontással
 • 2xHiFi4 Acoustic/Audio DSP
 • HDCP 2.3

Az A95X F4 távirányítója

A hozzátartozó távirányító csak egy infrás alapmodell, de abból a jobbik féle. Akár a falról, akár bútorról visszaverődve is tökéletesen teszi a dolgát. A funkciógombok mellett vannak rajta szám gombok is az egyszerűbb bevitel végett, ráadásul még a TV alapfunkciói vezérlésére is megtaníthatjuk. 2db AAA méretű elemmel működik, ami ezúttal sem volt a csomagban, így külön kell beszerezni őket. Az A95X F4 TV box-hoz is ajánlott egy légeres modell beszerzése, mert habár ezen is van kurzormozgató gomb, de egy légegeres távirányítóval sokkal kényelmesebb lesz a használata.

A készülék üzembe helyezése

Az első bekapcsolást követően a készülék azonnal elindul és már használhatjuk is. Ezúttal nincs telepítő menü az alapbeállítások elvégzéséhez, ezért érdemes legelső lépésként elnavigálni a rendszeropciókhoz és a nyelvet átállítani magyarra. Én szoktam javasolni, hogy lépkedjünk végig a többi menü ponton is, és állítsuk be a nekünk megfelelő paramétereket. Csatlakozzunk a WiFi-hez, jelentkezzünk be a Google fiókunkba és ha szükséges csatlakoztassuk a Bluetooth eszközeinket. Az A95X F4 TV okosítót az Android 10 rendszer vezérli, gyártói információk szerint érkezni fog hozzá Android 11 frissítés is, de ez még a cikk születésének időpontjában még nem volt elérhető.

A menü felépítése és kinézete ezúttal szerintem jobban sikerült az átlagnál. A főmenü jól átlátható, semmi extra dizájn nincs rajta, szép letisztult felület, ami a használhatóságot helyezi az előtérbe. Már a gyárban feltelepítettek nekünk néhány alkalmazást, de természetesen a rendelkezésünkre áll a Play Áruház majdnem teljes kínálata. Ismét megemlítem a szokásos dolgot, amire érdemes figyelni az Android OS rendszerű készülékeknél. Sok olyan applikáció tölthető le, amit nem a TV képernyőjén való használatra terveztek, így ezeknél a kurzort is kell használnunk. A gyári távirányítón erre van külön dedikált egér gombunk, de egy kiegészítő légegér segítségével sokkal magasabb szintre emelhetjük a készülék használatát.

Multimédia, AV1 lejátszás

Multimédiás felhasználásra kis kompromisszummal jól használható az A95X F4 TV box. De miben is kell kompromisszumot kötni? A Netflix, mint oly sok TV okosító esetében ezúttal is csak SD felbontásban nézhető és kell hozzá légegér (vagy mezei USB-s egér is jó). Az HBO GO-val nem tudom, hogy mi történt, de most sem indult el, ugyanazt a hibát produkálja, mint az előző tesztünknél is. Az app feltelepül, elindul, de kiírja, hogy nem támogatott készüléken akarom használni, amit ugyan elfogadhatok, de hiába kattintok a tovább gombra, nem történik semmi. Ezektől eltekintve minden más kitűnően működik rajta.

A Kodi már gyárilag telepítve van, de a Play Áruházból feltehetjük a legfrissebb verziót is rá, a Kodi-hoz van HBO GO plugin is, ami viszont már kifogástalanul működik. Elméletileg a Netflix plugin is letölthető a Kodi-ra, de nekem nem akart elindulni, igaz sokat nem bújtam a netet, hogy mi lehet vele a gond, másoknál működik ez is.

A Play Áruház majdnem teljes kínálata elérhető, van TV-re optimalizált YouTube kliens is, amiben a 4K tartalmakat is akadozás nélkül játssza le. Számtalan IPTV kliens között válogathatunk, de hallgathatunk rádiókat is, ehhez én a TuneIn Radio applikációt ajánlom, szinte az összes magyar adó elérhető benne. TV szolgáltatók alkalmazásai közül a Digi Online jól működik rajta, de sajnos a Telekom TV-t ezúttal is elfelejthetjük, próbálkozni is felesleges, nem fog menni.

Az A95X F4 használata közbeni tapasztalatok

Használat közben meglehetősen stabilan működött a készülék, akadozást, vagy bizonytalanságot egyáltalán nem tapasztaltam. Nagyon gyorsan és mindig azt csinálta a box, amit éppen kellett. Észrevehető, hogy az új Amlogic CPU dolgozik benne, tényleg sokkal gördülékenyebb rajta minden, mint a régebbi készülékeken. Melegedéssel sem kell számolni, még a nagyobb igénybevétel alatt is csak langyos volt a Tv box alja és a teteje is. A WiFi is stabilan működik rajta, én inkább ezt használtam a nagyobb sebesség miatt, mint a beépített LAN-t, ami sajnos csak 100Mbit-et tud. A fenti Speedtest képen az alsó eredmény LAN-on keresztül készült, a fenti pedig WiFi-vel.

Értékelés, vélemény

Alapvetően az A95X F4 TV box egyértelműen az ajánlott készülékek közé tartozik. Már a kinézetét illetően is kicsit más, mint a többi Tv okosító, a tetején lévő RGB világítás nekem nagyon bejön. A hardvert tekintve pedig elhozza a legújabb technológiát az Amlogic S905X4 SoC-al, ami legnagyobb előnye az AV1 formátum támogatása. Többféle memóriakiépítésben is elérhető, csak a pénztárcánk szab határt a tárhely méretének, a teszt készülék 4GB/32GB-os modell volt, én minimum ezt javaslom. Az árát tekintve már-már best buy készülék, a tesztalany jelenleg 49,99$-os áron rendelhető meg, ami nagyjából 17500- forintnak felel meg. Ugyanezzel a procival rendelkező készülék a konkurenciánál ennek az árnak a duplájába kerül (igaz, ott Android TV a rendszer).

Ha megtetszett, akkor a lenti gombra kattintva rendelhetsz magadnak egyet belőle a GeekBuying webáruházból. Jelenleg német EU raktárból szállítják, így akár 1 héten belül már nálad is lehet, valamint a vámmal és az ÁFA-val sem kell számolnod (még 2021. július 1. után sem).

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

 Akciós ár (4GB/32GB): 45,74$ – EU Raktár (DE)

Kupon: 6ZF3UOTDGF

Vásárlás

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

3 hozzászólás

 1. Hi there, I get the same error when I try to use HBO go: You are trying to use the HBO GO application on an unsupported device. Did you manage to solve this? Thanks!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .