banner
A95X F4 Android TV Box Amlogic S905X4, Android 10

A95X F4 TV okosító (TV Box) teszt – Az Amlogic S905X4 erejével

Az A95X F4 TV box extravagáns dizájnnal érkezett és még hardver szempontjából is nagyon rendben van a készülék. Szép RGB világítás a tetején, belül a vadiúj Amlogic S905X4 CPU AV1 dekódolással, mindezt pedig a már kiforrott Android 10 operációs rendszer vezérli.

Az A95X F4 Android TV Box egy új készülék a piacon, immár benne is a jelenlegi legújabb Amlogic S905X4 SoC dolgozik, ezáltal még jobb teljesítmény nyújtására képes, de ezzel párhuzamosan némileg csökkent a fogyasztása is. A fő újítás ennél a lapkánál a hardveres AV1 formátum támogatása, ez a jövőben válik kiemelten fontossá, amikor jobban elterjed ez a tömörítési eljárás. A jelenleg legnépszerűbb H.265 HEVC leváltására jött létre, azonban annál jobb tömörítéssel rendelkezik, valamint míg az előbbi csak fizetős licensszel vehető igénybe, addig az AV1 használata teljesen ingyenes.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

 Akciós ár (4GB/32GB): 45,74$ – EU Raktár (DE)

Kupon: 6ZF3UOTDGF

Vásárlás

A csomagolás és a tartozékok

Most is csak azzal tudom kezdeni, hogy ezúttal is a megszokott tartozékokat kapjuk a készülékhez. A dobozt kinyitva legfelül helyezkedik el maga a TV okosító, egy kihajtható karton alatt pedig a tartozékokat fedezhetjük fel. Kapunk hozzá távirányítót, egy hálózati adaptert, valamint a HDMI kábel most is a csomag része. Van egy rövid használati útmutató is benne, de csak angol nyelvű. A távirányítóba való elemeket ezúttal sem csomagolta mellé a gyártó, így ezeket külön kell beszereznünk.

A tartozékok listája:

 • A95X F4 TV Box
 • Távirányító
 • Hálózati adapter
 • HDMI kábel
 • Használati útmutató

Az A95X F4 formabontó külsője

A A95X F4 esetében végre valami izgalmasabbal találjuk szembe magunkat, nem csak az unaloming ismételt szappantartó formával. Egy igazán szép hatszögletű készülékházat álmodtak meg neki, aminek a tetején egy háromsávos RGB LED világítás is helyet kapott. A menüből ezt a világítást szabadon vezérelhetjük, rengeteg üzemmód közül választhatunk, de akár teljesen ki is kapcsolhatjuk. Ammenyiben túl fényes lenne, a fényerejét is van lehetőségünk lejjebb venni. Extraként a készülék elején egy kis kijelző is található, amin az óra mellett néhány rendszerikon is megjelenik. A TV box ezúttal is nagyon könnyű, mindössze 110g, ezért az alján kis gumitalpakat helyeztek el, hogy ne csúszkáljon az asztalon, vagy polcon ahova tesszük. Én azt tapasztaltam, hogy ennek ellenére a bedugott kábelek bizony még így is eltudják húzni.

Csatlakozók és portok

A csatlakozók hátul és a hátsó két sarkán találhatóak meg, minden rajta van, amire szükségünk lehet. A TV készüléket alapértelmezetten a HDMI kimenetre tudjuk csatlakoztatni, de megtalálható rajta még az analóg jack RCA kimenet is. Az internethez a WiFi mellett csatlakozhatunk a LAN porton keresztül is, de ennek a sebessége sajnos csak 100Mbps. Külső házimozi rendszerünket az optikai kimeneten köthetjük rá, amivel természetesen a sokcsatornás hangok is átmennek. Van rajta 2db USB csatlakozó is, amelyekből az egyik USB 3.0 nagy sebességű verzió. A rendszertárhelyet SD kártyával bővíthetünk, ehhez micro SD foglalatot találunk rajta. Itt az SD kártya foglalat mellett van egy reset gomb is, amivel visszaállíthatjuk a gyári beállításokat, ha menet közben gond adódna.

Az A95X F4 csatlakozói:

 • HDMI TV kimenet
 • RJ45 LAN port
 • Optikai SPDIF audió
 • 3,5mm jack RCA kimenet
 • USB 2.0
 • USB 3.0
 • Micro SD kártyaolvasó
 • Adapter DC bemenet

Hardveres tulajdonságok

Az A95X F4 TV okosító motorja a jelenlegi legújabb Amlogic S905X4 SoC, ami 4db Cortex A55 maggal rendelkezik, magonként 2GHz sebességre képes. Ez a CPU több újítást is tartalmaz az elődökhöz képest, ezek közül a leglényegesebb talán az AV1 formátum hardveres dekódolása. A processzor mellett – kiépítéstől függően – 2, vagy 4GB rendszermemória található, alapfelhasználásra a 2GB is elegendő lehet, de vegyük figyelembe azt is, hogy a jövőben megjelenő, vagy frissülő alkalmazások memóriaigénye megnőhet. Tárhelyből is többféle változat között választhatunk, a legkisebb 16GB-os, de elérhető belőle 32/64, sőt akár 128GB-os verzió is. Ha időközben mégis kevésnek bizonyulna a tárhely, akkor SD kártyával tovább bővíthetjük. A képmegjelenítésért ezúttal is egy Mali-G31 GPU felel, a max kimeneti felbontás 2160p@75Hz 4K UHD lehet, de képes lejátszani akár a 8K videókat is.

Hálózatkezelésben is hozza a kötelezőt az A95X F4 TV okosító. Elsősorban rendelkezésünkre áll a dual band, azaz kétsávos AC Wifi, amely a 2,4GHz hálózatok mellett már ismeri a nagyobb sebességre képes 5GHz frekvencián lévőket is. Ha nem szeretjük a WiFi-t, vagy túl lassúnak bizonyulna, akkor kapcsolódhatunk az internetre a beépített LAN porton keresztül is, azonban ennek a sebessége sajnos csak maximum 100MBps. Van beépített Bluetooth adapter is, ami segítségével a külső – vezeték nélküli – eszközeinket csatlakoztathatjuk hozzá, ami lehet egér, billentyűzet, légegér, fejhallgató, de akár soundbar is.

Az Amlogic S905x4 SoC újdonságai:

 • 64 bites négy magos ARM Cortex  A55 CPU – 2GHz órajelen
 • OpenGL ES3.2, Vulkan1.1, és OpenCL2.0 támogatás
 • AV1 video kodek, akár 4K@60fps felbontással
 • 2xHiFi4 Acoustic/Audio DSP
 • HDCP 2.3

Az A95X F4 távirányítója

A hozzátartozó távirányító csak egy infrás alapmodell, de abból a jobbik féle. Akár a falról, akár bútorról visszaverődve is tökéletesen teszi a dolgát. A funkciógombok mellett vannak rajta szám gombok is az egyszerűbb bevitel végett, ráadásul még a TV alapfunkciói vezérlésére is megtaníthatjuk. 2db AAA méretű elemmel működik, ami ezúttal sem volt a csomagban, így külön kell beszerezni őket. Az A95X F4 TV box-hoz is ajánlott egy légeres modell beszerzése, mert habár ezen is van kurzormozgató gomb, de egy légegeres távirányítóval sokkal kényelmesebb lesz a használata.

A készülék üzembe helyezése

Az első bekapcsolást követően a készülék azonnal elindul és már használhatjuk is. Ezúttal nincs telepítő menü az alapbeállítások elvégzéséhez, ezért érdemes legelső lépésként elnavigálni a rendszeropciókhoz és a nyelvet átállítani magyarra. Én szoktam javasolni, hogy lépkedjünk végig a többi menü ponton is, és állítsuk be a nekünk megfelelő paramétereket. Csatlakozzunk a WiFi-hez, jelentkezzünk be a Google fiókunkba és ha szükséges csatlakoztassuk a Bluetooth eszközeinket. Az A95X F4 TV okosítót az Android 10 rendszer vezérli, gyártói információk szerint érkezni fog hozzá Android 11 frissítés is, de ez még a cikk születésének időpontjában még nem volt elérhető.

A menü felépítése és kinézete ezúttal szerintem jobban sikerült az átlagnál. A főmenü jól átlátható, semmi extra dizájn nincs rajta, szép letisztult felület, ami a használhatóságot helyezi az előtérbe. Már a gyárban feltelepítettek nekünk néhány alkalmazást, de természetesen a rendelkezésünkre áll a Play Áruház majdnem teljes kínálata. Ismét megemlítem a szokásos dolgot, amire érdemes figyelni az Android OS rendszerű készülékeknél. Sok olyan applikáció tölthető le, amit nem a TV képernyőjén való használatra terveztek, így ezeknél a kurzort is kell használnunk. A gyári távirányítón erre van külön dedikált egér gombunk, de egy kiegészítő légegér segítségével sokkal magasabb szintre emelhetjük a készülék használatát.

Multimédia, AV1 lejátszás

Multimédiás felhasználásra kis kompromisszummal jól használható az A95X F4 TV box. De miben is kell kompromisszumot kötni? A Netflix, mint oly sok TV okosító esetében ezúttal is csak SD felbontásban nézhető és kell hozzá légegér (vagy mezei USB-s egér is jó). Az HBO GO-val nem tudom, hogy mi történt, de most sem indult el, ugyanazt a hibát produkálja, mint az előző tesztünknél is. Az app feltelepül, elindul, de kiírja, hogy nem támogatott készüléken akarom használni, amit ugyan elfogadhatok, de hiába kattintok a tovább gombra, nem történik semmi. Ezektől eltekintve minden más kitűnően működik rajta.

A Kodi már gyárilag telepítve van, de a Play Áruházból feltehetjük a legfrissebb verziót is rá, a Kodi-hoz van HBO GO plugin is, ami viszont már kifogástalanul működik. Elméletileg a Netflix plugin is letölthető a Kodi-ra, de nekem nem akart elindulni, igaz sokat nem bújtam a netet, hogy mi lehet vele a gond, másoknál működik ez is.

A Play Áruház majdnem teljes kínálata elérhető, van TV-re optimalizált YouTube kliens is, amiben a 4K tartalmakat is akadozás nélkül játssza le. Számtalan IPTV kliens között válogathatunk, de hallgathatunk rádiókat is, ehhez én a TuneIn Radio applikációt ajánlom, szinte az összes magyar adó elérhető benne. TV szolgáltatók alkalmazásai közül a Digi Online jól működik rajta, de sajnos a Telekom TV-t ezúttal is elfelejthetjük, próbálkozni is felesleges, nem fog menni.

Az A95X F4 használata közbeni tapasztalatok

Használat közben meglehetősen stabilan működött a készülék, akadozást, vagy bizonytalanságot egyáltalán nem tapasztaltam. Nagyon gyorsan és mindig azt csinálta a box, amit éppen kellett. Észrevehető, hogy az új Amlogic CPU dolgozik benne, tényleg sokkal gördülékenyebb rajta minden, mint a régebbi készülékeken. Melegedéssel sem kell számolni, még a nagyobb igénybevétel alatt is csak langyos volt a Tv box alja és a teteje is. A WiFi is stabilan működik rajta, én inkább ezt használtam a nagyobb sebesség miatt, mint a beépített LAN-t, ami sajnos csak 100Mbit-et tud. A fenti Speedtest képen az alsó eredmény LAN-on keresztül készült, a fenti pedig WiFi-vel.

Értékelés, vélemény

Alapvetően az A95X F4 TV box egyértelműen az ajánlott készülékek közé tartozik. Már a kinézetét illetően is kicsit más, mint a többi Tv okosító, a tetején lévő RGB világítás nekem nagyon bejön. A hardvert tekintve pedig elhozza a legújabb technológiát az Amlogic S905X4 SoC-al, ami legnagyobb előnye az AV1 formátum támogatása. Többféle memóriakiépítésben is elérhető, csak a pénztárcánk szab határt a tárhely méretének, a teszt készülék 4GB/32GB-os modell volt, én minimum ezt javaslom. Az árát tekintve már-már best buy készülék, a tesztalany jelenleg 49,99$-os áron rendelhető meg, ami nagyjából 17500- forintnak felel meg. Ugyanezzel a procival rendelkező készülék a konkurenciánál ennek az árnak a duplájába kerül (igaz, ott Android TV a rendszer).

Ha megtetszett, akkor a lenti gombra kattintva rendelhetsz magadnak egyet belőle a GeekBuying webáruházból. Jelenleg német EU raktárból szállítják, így akár 1 héten belül már nálad is lehet, valamint a vámmal és az ÁFA-val sem kell számolnod (még 2021. július 1. után sem).

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

 Akciós ár (4GB/32GB): 45,74$ – EU Raktár (DE)

Kupon: 6ZF3UOTDGF

Vásárlás

Ezt olvastad már?

Tronsmart T7 Mini hordozható hangszóró teszt

Tronsmart T7 Mini hordozható hangszóró teszt

Ismét egy érdekes formájú vezeték nélküli hangszóró érkezett hozzánk kipróbálásra, ami nem más, mint a …

3 hozzászólás

 1. Hi there, I get the same error when I try to use HBO go: You are trying to use the HBO GO application on an unsupported device. Did you manage to solve this? Thanks!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .