banner
A95X F3 Air II Amlogic S905W2 Tv Box teszt

A95X F3 Air II TV Box Teszt – Költséghatékony TV okosítás

Soron következő TV Box tesztünk főszereplője az A95X F3 Air II típusú TV okosító. 4K UHD felbontásra képes készülék, Amlogic processzorral és nagyon dizájnos külsővel. Ez a készülék is már az Android 11 operációsrendszer használja, ami még több lehetőséget biztosít a felhasználók részére.

Korábban már járt nálunk A95X márkájú készülék, az akkor egészen jó értékelést kapott. Ezúttal egy kistestvér érkezett hozzánk az A95X F3 Air II személyében, kistestvér, mert újabb, de nem tud annyit mint az idősebb modell. Ezúttal is Amlogic processzorral szerelték fel, mégpedig az S905W2 típussal, ami már szintén támogatja az új AV1 formátum hardveres dekódolását. Ez a CPU egy kicsit szerényebb teljesítmény nyújtására képes, mint a nagyobb modellek, azonban a kedvezőbb árfekvése bőven pótolja ezt az apróságot. Minden más tekintetben egy általános felszereltséggel rendelkező készülékről van szó. Van elegendő memória, kétsávos WiFi és a Bluetooth sem hiányzik. Egy kis izgalmat visz az összképbe a készülék tetején található, vezérelhető RGB világítás. Az ára pedig már-már nevetségesen alacsony, a cikk születésekor körülbelül 13.000.- forintot kértek el érte, egy Amlogic CPU-s készülékért ez nagyon jó árnak számít.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

A95X F3 Air II TV Box – 4GB/32GB

Ára: 36,99$ ~ 12.000.- Ft

Kupon: NNNA95XF3RE01

Vásárlás

A95X F3 Air II TV Box – 4GB/64GB

Ára: 39,99$ ~ 12.800.- Ft

Kupon: NNNA95XF3RE

Vásárlás

Ha már nem működik a fenti kupon, akkor itt kereshetsz hozzá újat: https://bit.ly/DP-kuponok

A csomagolás és a tartozékok

Az A95X F3 Air II TV okosító csomagolása ennél puritánabb már talán nem is lehetne, egy egyszerű karton, rajta az általános Smart TV Box felirat, szóval szinte bármihez használható. A dobozt kinyitva belül is csak a szokásos dolgokat találjuk meg. A készülék mellett van egy normál infrás távirányító, egy HDMI kábel, kapunk hozzá hálózati adaptert és még némi angol nyelvű leírást. A távirányítóba való AAA méretű elemelet ezúttal is nekünk kell hozzá beszereznünk.

A tartozékok listája

 • A95X F3 Air II TV Box
 • Távirányító
 • HDMI kábel
 • Hálózati adapter
 • Használati útmutató (angol)

Az A95X F3 Air II izgalmas külseje

Az A95X F3 Air II TV Box kinézete a hagyományos formavilágot követi, azonban méretében ezúttal egy kicsit kisebb készülékről van szó. A szélessége és a hossza mindössze 7,7cm, a magassága pedig 1,7cm. A súlya is csupán 125g, könnyedsége miatt kapott 4db gumitappancsot, hogy ne húzza el a merev HDMI kábel. Az előlapra került egy pici LED óra is, amin a pontos idő mellett néhány egyéb állapotjelző ikon is megjelenik. Az izgalmat egy a felső részén elhelyezett színes RGB LED csík jelenti, ami váltakozó színben képes pompázni. Külön érdekessége, hogy a menüből tudjuk állítani a megjelenését, a sebességét és a fényerősségét is. Nekem tetszik ez a világítás, de ha jobban belegondolok, valakinek lehet zavaró lesz a TV alatt-felett, ha a filmre szeretne koncentrálni. Nekik jó hír, hogy akár teljesen ki is kapcsolható.

Csatlakozók és portok

Be- és kimenetek tekintetében hozza a kötelezőt az A95X F3 Air II TV okosító is. Hátul találunk egy HDMI kimenetet a TV-vel való összeköttetésre, de még megvan az analóg AV kimenet is, ha erre lenne szükségünk. Külső hangeszközhöz csatlakoztathatjuk a digitális optikai kimeneten keresztül, de az AV csatlakozóról analóg sztereó hangot is levehetünk. A beépített RJ45 LAN adaptere csupán 100MBit/s sebességre képes. A készülék oldalán is találunk még 2db USB 2.0 csatolót, valamint van egy beépített SD kártyaolvasó is benne. Ez utóbbi a tárhely bővítésekor lehet hasznunkra. Ha valami probléma adódna menetközben a készülékkel, akkor az AV csatlakozó belsejében fogjuk megtalálni a reset gombot.

Az A95X F3 Air II ki- és bemenetei

 • HDMI 2.1 TV kiemenet
 • AV analóg TV
 • RJ45 LAN, 100MBit/s
 • SPDIF optikai audio kimenet
 • 2x USB 2.0
 • Micro SD kártyaolvasó

Hardveres tulajdonságok

Az A95X F3 Air II TV Box lelke az újnak számító Amlogic S905W2 CPU, amely 4db ARM Cortex-A35 maggal rendelkezik, a maximum órajele pedig 1,8GHz. A grafikus megjelenítésért egy a processzorba integrált Mali-G31 MP2 GPU a felelős, a maximum kimeneti videófelbontás 2160p az 4K UHD lehet. Memóriából kapunk 4GB DDR3 modult, valamint kiépítéstől függően 32, vagy 64GB tárhelyet (a teszt készülék 32GB-os). Ez a processzor már támogatja az AV1 videódekódolást, ami a jövőben a szabvány nagyobb elterjedését követően lehet majd fontos.

WiFi hálózati csatoló is van az A95X F3 Air II készülékben, ebből egy kétsávos AC szabvány szerinti verziót kapott (WiFi5), így a régebbi 2,4GHz-en lévő hálózatok mellett, a nagyobb átviteli sebességet nyújtó 5GHz frekvencián lévőkhöz is tudunk vele kapcsolódni. Vezeték nélküli kiegészítőket is kapcsolhatunk hozzá a Bluetooth 5.0 interfészen keresztül, bővíthetjük vezeték nélküli egérrel, légegérrel, billentyűzettel, de akár kontrollert is kapcsolhatunk hozzá. A WiFi sebessége csalódás volt a számomra, elméletileg az 5GHz-en 260MBit/s-re képes, de a próbák alatt alig akart feljebb menni a 60-as mutatónál. A fenti képen látható, hogy a feltöltés már sokkal gyorsabb volt, így ez lehet, hogy router specifikus probléma lehet (WiFi6 routerem van AX3000 sebességgel).

Műszaki tulajdonságok

Processzor Amlogic S905W2 négy magos 4x ARM Cortex-A35 @ 1,8 GHz (64 bit)
GPU Mali-G31 MP2
Memória 4 GB RAM DDR3
Tárhely 32/64GB eMMC Flash
Vezetékes hálózat RJ45 LAN 10/100Mbit/s
Vezeték nélküli hálózat 802.11 b/g/n/ac – 2,4GHz és 5GHz
Bluetooth BT 5.0
HDTV HDMI 2.1
Operációs rendszer Android 11 OS
Távirányító Infra

A készülék üzembe helyezése

Az első bekapcsolást követően a készülék azonnal elindul és már használhatjuk is. Ezúttal nincs telepítő menü az alapbeállítások elvégzéséhez, ezért érdemes legelső lépésként elnavigálni a rendszeropciókhoz és a nyelvet átállítani magyarra. Én szoktam javasolni, hogy lépkedjünk végig a többi menü ponton is, és állítsuk be a nekünk megfelelő paramétereket. Csatlakozzunk a WiFi-hez, jelentkezzünk be a Google fiókunkba és ha szükséges csatlakoztassuk a Bluetooth eszközeinket. Az A95X F3 Air II TV Box már az Android 11 operációs rendszer kapta meg, ami a jelenlegi legfrissebb kiadás TV okosító készülékekre.

A menü felépítése és kinézete korábbi tesztjeinkből már ismerős lehet, egyszerű, könnyen átlátható és jól kezelhető. Nincs sok dizájnelem rajta, de mégis szép letisztult felület, ami a használhatóságot helyezi az előtérbe. Már a gyárban feltelepítettek nekünk néhány alkalmazást, de természetesen a rendelkezésünkre áll a Play Áruház majdnem teljes kínálata. Ismét megemlítem a szokásos dolgot, amire érdemes figyelni az Android OS rendszerű készülékeknél. Sok olyan applikáció tölthető le, amit nem a TV képernyőjén való használatra terveztek, így ezeknél a kurzort is kell használnunk. A gyári távirányítón erre van külön dedikált egér gombunk, de egy kiegészítő légegér segítségével sokkal kényelmesebben használhatjuk a nem kifejezetten TV-re készült alkalmazásokat.

Multimédiás képességek

Mint fentebb említettem már, az A95X F3 Air II TV Box egy Android OS-t futtató készülék, ezáltal nem kifejezetten a fizetős streaming tartalom fogyasztásra való. A YouTube működik rajta, ebből a TV-re optimalizált verziót használhatjuk. Van előre telepített Netflix is, ami el is indul, teljesen jól működik, de maximum csak SD felbontást tud és szükséges hozzá az egérkurzort is használni. Az HBO Go azonban már nem indul el rajta, „nem támogatott eszköz” hibát jelez. A TV szolgáltatók applikációi telepíthetők rá, de nem volt lehetőségem mindet kipróbálni, egyet biztosan mondhatok, hogy a Telekom TV GO ezen a készüléken sem fog működni.

Az A95X F3 Air II TV okosító az előfizetős streaming helyett inkább a helyi videók lejátszására ajánlott készülék. A Kodi média lejátszó már előre telepítve vár minket, TVMC néven kell keresnünk, de természetesen újabb verziót is telepíthetünk a Play Áruházból. A Kodi egy nagyon szuper alkalmazás, a meglévő filmjeinket külső tárolóból beolvassa, borítóval látja el és szépen lehet őket rendszerezni. Ezen túlmenően számos kis beépülőalkalmazással (plugin) is bővíthetjük a képességeit, nézetünk online TV-ket, hallgathatunk vele rádiót, és elméletileg még az HBO GO is működésre bírható alatta.

A Kodi mellett a másik népszerű multimédiás alkalmazás a Plex, ami szintén tökéltesen és gyorsan működik az A95X F3 Air II készüléken. A Plex egy amolyan saját Netflix, amit az ízlésünk szerint tölthetünk meg tartalommal. Szükséges hozzá egy Plex szerver, ami futhat PC-n, vagy akár egy NAS-on is. Ebben beállíthatjuk, hogy melyik mappából milyen filmeket töltsön be, van külön film, sorozat, és zene, ezek pedig többszörözhetők is. A Plex ezután elvégez mindent helyettünk, keres borítókat, szépen csoportosítja a videóinkat, és automatikusan felveszi a kínálatba az újonnan letöltött filmjeinket. A TV Box-on belépni nem kell a használatához, de aktiválni kell az alkalmazást egy PC-ről, vagy telefonról, hasonlóan, mint az HBO GO esetében (képernyőn megjelenő kóddal).

Az A95X F3 Air II használata közbeni tapasztalatok

A készülék próbája közben hibával nem futottam össze, minden rendben működött. Azt mindenképp meg kell említenem, hogy a processzor nem egy villám sebességű darab, néhány helyen pl. az alkalmazások indításakor kicsit többet kell várakozni. Nem arra kell gondolni, hogy csigalassú, mert a sebessége megfelelő az átlagos használathoz, pl. egy Mi Box-tól még gyorsabb is, de néhány alkalommal többet várakozott, mint amire számítottam. Melegedéssel sem kell számolni, még a nagyobb igénybevétel alatt is csak langyos volt a Tv box alja és a teteje is. A készülék próbálgatása közben egyszer csak jelezett, hogy új firmware érhető el OTA frissítés formájában. Ugyan csak egy hibát javít, de jó tudni, hogy foglalkozik a gyártó a készülékkel, javítják az esetlegesen felszínre kerülő hibákat.

Megfelelő tanúsítvány híján a megszokott Chromecast képernyőtükrözés nem elérhető ezen a készüléken. Azonban a gyártó adott hozzá egy Air Screen nevezetű alkalmazást, ami kompatibilis mind az iOS, mind az Android rendszerű készülékekkel. Ez az app a telefonom képét nem tudta áttenni a TV Box-ra, de például a YouTube klienssel már kifogástalanul működött. A telefonon lévő YouTube app megtalálta a TV Box-ot, kapcsolódott hozzá, távolról vezérelhető, de a Tv Box beépített YouTube kliense játssza le az áttükrözött videót.

Értékelés, vélemény

Az A95X F3 Air II TV Box megfelelő teljesítmény nyújtására képes az új Amlogic S905W2 processzorral. Ugyan egy kicsit visszafogott sebességű modell, de ez nem megy a használhatóság rovására. A készülékben benne van minden, amire szükségünk lehet általános multimédiás felhasználásnál. Az alkalmazások jól működnek, és csak egy kicsit kell tovább várakozni, mint a jóval drágább típusok esetében. Az előfizetős streaming szolgáltatások csak korlátozottan működnek rajta, de az HBO GO pl. egyáltalán nem. Akkor ajánlott ez a készülék, ha egy jó otthoni multimédiás lejátszót keresel, és nem riadsz vissza egy egér, vagy légegeres távirányító beszerzésétől. Ebben a tizen-párezer forintos ár tartományban szerintem nagyon is vállalható készülék az A95X F3 Air II TV Box. Amennyiben viszont egy kicsivel megemelhető a TV Box-ra szánt keret, akkor érdemes szemügyre venni a nagy testvért is.

A95X F3 Air II ár, megrendelés és kupon

Ha megtetszett az A95X F3 Air II Android TV okosító, akkor a GeekBuying webáruházból rendelhetsz te is egyet magadnak. Jelenleg német EU raktárból szállítják, ahonnan nagyjából 1 hét alatt fog megérkezni. Az EU raktár miatt vám- és áfamentesen fog megérkezni a csomag, és most a szállítás is kedvező hozzá. A kuponkódot a kosár oldalon tudod megadni, ha esetleg már nem működik, akkor a lenti kupontáblázatban kereshetsz hozzá újabbat.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

A95X F3 Air II TV Box – 4GB/32GB

Ára: 36,99$ ~ 12.000.- Ft

Kupon: NNNA95XF3RE01

Vásárlás

A95X F3 Air II TV Box – 4GB/64GB

Ára: 39,99$ ~ 12.800.- Ft

Kupon: NNNA95XF3RE

Vásárlás

Ha már nem működik a fenti kupon, akkor itt kereshetsz hozzá újat: https://bit.ly/DP-kuponok

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .