banner
Megszűnik a 22 eurós áfamentességi értékhatár

A nyártól ÁFA köteles lesz minden Kínából érkező csomag

Megérkezett a NAV első hivatalos közleménye a 2021. július 1-től életbelépő új Európai Uniós vámszabályokról. Minden 3. országból érkező (nem EU-s országból) postai küldeményt vámkezelési eljárás alá vonnak, és minimum a 27% ÁFA-t kell az értéke után fizetni.

Az elmúlt napokban körbefutott a hazai médiában, hogy idén nyártól megszűnik a külföldről rendelt kisértékű csomagok áfamentessége. Ezt a változást valójában már 1,5 éve tudjuk, de sajnos a mostani közleményből is kihagytak nagyon fontos dolgokat, így csak minimális új információkat kaptunk.

Álljon itt a NAV hivatalos közleménye

2021. július 1-jén az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra.

Az elmúlt években dinamikusan bővülő e-kereskedelem az áruk vámhatárokon átnyúló áramlását is módosította. A magyarországi online vásárlók már csaknem kétharmada belföldről és külföldről is egyaránt vásárol. A jelenlegi szabályozás szerint az Európai Unión kívülről érkező áruk 22 eurós összeghatárig vám- és áfamentesek, míg a 22 és 150 euró közöttiek vámmentesek, de áfát kell fizetni utánuk.

A vámhatárokon átnyúló online kereskedelem jelenlegi szabályozása jelentős bevételkiesést eredményezett és súlyos hatással volt az Európai Unió és a tagállamok költségvetésére, az unión kívüli kereskedőket pedig jogosulatlan előnyhöz juttatta. Az új szabályozás kiegyenlítettebbé teszi a versenyt az uniós és a nem uniós vállalkozások között. Eszerint az év közepétől a harmadik országból (azaz az Európai Unión kívülről) érkező minden termék után áfát kell fizetni, függetlenül annak értékétől. A 150 euró alatti áruk továbbra is vámmentesek maradnak, az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és a dohánytermékeket kivéve. Az Európai Unióba érkező árutartalmú küldeményekre minden esetben vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani.

2021. július 1-je előtt az áfamentesség azokra a termékekre vonatkozik, amelyek szabad forgalomba bocsátását eddig az időpontig kezdeményezik a vámhatóságnál. A július 1-jéig megrendelt, illetve ezen a napon vagy ezt követően az EU vámhatárára érkező csomagokra, amelyeket ekkor jelentenek be szabad forgalomba bocsátásra, az új szabályok szerint vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani és áfát kell fizetni.

A kisebb értékű árut tartalmazó küldemények többségét a Magyar Posta kezeli. A harmadik országból a küldemények a Nemzetközi Posta Kicserélő Központba érkeznek, itt a szabályok szerint válogatják július elsejéig a küldeményeken jelölt érték szerint. Az uniós áfairányelv változása a Magyar Posta Zrt-re is komoly terhet ró, mivel ez azt jelenti, hogy nem lesz válogatás, hanem minden árutartalmú küldemény vámeljárás alá kell kerüljön a megadott időponttól, és ez a változás akár százszorosára is növelheti a napi vámeljárások számát.

A Posta jelentős mértékű informatikai fejlesztéssel és logisztikai kapacitásbővítéssel készül a jogszabályi változásra, arra törekedve, hogy a vámeljárási folyamat automatikus és minél gyorsabb legyen. A tervek szerint a vámügynöki szolgáltatás díja termékértékhez igazítottan sávos lesz. Az új folyamatban az ügyfelek számára elsődlegesen az online fizetés lesz ajánlott, amelyhez díjelőny is társul.

Minden online rendelés esetén, de a vámeljárás miatt az Európai Unión kívüli rendeléskor különösen fontos a pontos címadatok (név, cím) mellett az elektronikus elérhetőségek (email, telefon) megadása is, mert a megfelelő adatok birtokában a Posta automatikusan elvégzi a vámeljárást, és fizetést követően a szabályok szerint kézbesíti a küldeményt.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

  • 2021. július 1-től minden nem EU-ból érkező küldeményt vámkezelés alá vonnak.
  • Nem a rendelés ideje számít, hanem az, hogy július 1-ig beérkezik-e a csomag az országba és átesik-e a vámkezelésen, vagy már csak utána.
  • 150 euró értékhatárig csak 27% ÁFA-t kell fizetni
  • 150 euró felett az ÁFA mellett vámot is kell fizetni
  • Minden árutartalmú küldeményről vámárú nyilatkozatot kell benyújtani

Mi az amit még nem tudunk?

  • Mennyibe fog kerülni a Posta vámkezelési eljárási díja? Sávos lesz, de mi alapján?
  • Mennyire lesz automatikus a postai vámkezelés? Töltögethetjük a nyilatkozatokat, vagy nem?
  • Saját magunk is benyújthatjuk a NAV-nak a vámkezelési papírokat? Így legalább a vámkezelésért nem kellene fizetnünk.

Mi az ami úgy tűnik, hogy marad?

  • Maradnak az EU raktárak. Innen vám és ÁFA mentesen rendelhetünk továbbra is, hiszen az EU-ban adják fel a csomagot, így már nem kell vámkezeltetni.
  • Marad az EU Priority Line vámmentes szállítás. Ezeket a küldeményeket eddig is vámkezelték, csak nem Magyarországon, hanem egy másik EU-s országban, nekünk pedig már az EU-ból adták fel.

Szóval azt még nem lehet tudni, hogy telefontokot, vagy kijelző védőfóliát megéri-e majd rendelni az Aliexpress-ről. Azonban most úgy tűnik, hogy az EU raktárból érkező, vagy az EU Priority Line szállítással rendelt kütyüink továbbra is biztonságban, többletköltségek nélkül megfognak érkezni. Még a végén az is elképzelhető, hogy az EU raktárak gyarapodásával, mi, a vásárlók fogunk jobban járni.
De azt is biztosra vehetjük, hogy a kínai webáruházak nem fognak beletörődni az EU piac elvesztésébe, ugyanis eszméletlen mennyiségű küldeményről van szó, így valószínűleg lesz a jövőben is megoldás az olcsóbb cuccok rendelésére is, csak ki kell várni.

Banggood EU Raktárak

Ezt olvastad már?

Retro játékkonzolok akciósan magyar raktárból

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett retró játékkonzolok, amiből most 4 típus egészen jó áron …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .